– I verste fall kan det bety at vi dessverre må redusere noe av aktiviteten. Vi må jobbe hardt for å finne andre inntekter. Vi ønsker ikke å nedskalere.

Det sier kommunikasjonsansvarlig Anne Berggraf i Sykehusklovnene.

– Betyr mye

I over 20 år har Sykehusklovnene hatt som oppgave å muntre opp og hjelpe syke barn og unge på norske sykehus. De siste 12 årene har dette delvis blitt finansiert gjennom den såkalte Grasrotandelen, hvor overskuddet til Norsk Tipping deles ut til frivillige lag og foreninger.

– Vi vet at vi betyr mye for de barna som er ofte på sykehus. Vi er profesjonelle skuespillere, og vi mener at har vi en terapeutisk effekt på barna og familiene. Vi er ikke bare der og underholder, vi har en funksjon.

Fra og med nyttår valgte regjeringen å avvikle den såkalte Gaveforsterkningsordningen. Den fungerte slik at staten bidro med inntil 25 prosent av pengegavene når private donerte til blant andre Sykehusklovnene.

Slutt

Nå har Lotteritilsynet vedtatt at det også er slutt på Grasrotandelen for organisasjonen.

Det var Nettavisen som omtalte saken først.

– Vi mister 25 prosent av våre budsjetterte inntekter. Det er ganske mye, det skjønner alle. Spesielt med tanke på at vi er en ideell organisasjon uten fast støtte. Vår økonomi blir veldig uforutsigbar, sier Berggraf til Romerikes Blad.

I fjor fikk Sykehusklovnene over 3,7 millioner kroner gjennom Grasrotandelen. Kun Foreningen for omplassering av dyr (FOD) fikk mer blant de drøyt 41.000 mottakerne.

– Når vi mister en forutsigbarhet, må vi planlegge på en helt annen måte. Det blir vanskelig å utvikle programmene våre, som hjemmebesøk hos barn i palliativ behandling eller bistand ved medisinske behandlinger.

Les også

– Humor er et sentralt element i min opplevelse av livslykke. Jeg hadde aldri overlevd uten

For mange steder

Begrunnelsen til Lotteritilsynet er, i henhold til lovverket, at Sykehusklovnene har «aktivitet utover det lokale eller regionale». Med andre ord er Sykehusklovnene til stede på sykehus i for mange ulike deler av landet.

– Vi har forståelse for at Sykehusklovnene kan oppleve økonomiske ringvirkninger av vedtaket, men på samtidig er det vår oppgave å utføre tilsyn med Grasrotandelen ut ifra regelverket som ligger der, opplyser Marianne Skjeldestad Hove, avdelingsdirektør for frivillighetsstøtte i Lotteritilsynet, overfor Romerikes Blad.

Vil ikke kutte

Sykehusklovnene, som heller ikke får annen statlig støtte og finansieres gjennom donasjoner og søknader fra til ulike stiftelser, må nå se andre steder for å dekke inn de tapte milliontilskuddene.

Hvis ikke kan det bli færre besøk ved blant annet Ahus og andre sykehus.

– Det er noe vi virkelig håper at vi slipper å gjøre. Det kommer ikke til å få en konsekvens ut året, fordi vi har en veldig ryddig økonomi, sier Berggraf.

– Forferdelig trist

– Det var forferdelig trist, sier daglig leder Trine Nicolaysen i Barnekreftforeningen når Romerikes Blad tar kontakt.

Foreningen har et tett samarbeid med Sykehusklovnene, og de er ofte i kontakt med de samme pasientene.

– For mange er det høydepunktet i en sykehushverdag. Det er noe de gleder seg til, og det er sånne ting som gjør at barna føler seg friskere og gladere. De kan rett og slett føle mindre på sykdommen.

Nicolaysen forteller at også Barnekreftforeningen får betydelig støtte gjennom Grasrotandelen.

– Det er vi utrolig takknemlig for, sier hun.

– Vi kan virkelig forstå at dette er viktig for dem. Hadde det skjedd oss, hadde vi måtte kutte store deler av de lokale aktivitetene. Jeg føler veldig med dem og de barna som kanskje får et dårligere tilbud.