Det melder VG mandag kveld.

Ifølge avisen skal familien flere ganger ha blitt kontaktet av ulike bløffmakere som utgir seg for å ha Anne-Elisabeth Hagen (69).

Forrige uke skal det blant annet ha blitt sendt en melding via en kryptert e-postkonto til nettavisen Medier24, som VG har fått innsyn i.

Der skal det ha blitt tilbudt livsbevis over videolink i bytte mot 3.000 enheter i kryptovalutaen monero (cirka 1,2 millioner kroner), men politiet mener at dette kun er et forsøk på å tjene på den desperate situasjonen familien Hagen nå er i.

– Jeg synes det er trist at det er mennesker som forsøker å utnytte en slik situasjon for sin egen vinning, sier bistandsadvokat Svein Holden til avisen.

Meldingen som er skrevet på engelsk skal være signert med et «østeuropeisk-klingende navn». Signaturen skal også tidligere ha blitt brukt til å kontakte familien.

 

Ikke bosatt i Norge

Politiet mener å ha en formening om hvem denne personen er, men at denne ikke er bosatt i Norge.

– Politiet her kjent med at flere medier har mottatt tilsvarende meldinger de siste dagene. Vi har imidlertid ingen grunn til å tro at disse e-postene kommer fra en reell antatt motpart. Noe av bakgrunnen for dette er sammenligning med tidligere henvendelser fra motparten, uten at vi, av hensyn til etterforskningen, kan gå i ytterligere detaljer rundt dette. Vi ser alvorlig på bedrageriforsøk, og vurderer i hvert konkret tilfelle om det er behov for å følge opp dette videre, sier etterforskningsleder og politiinspektør Tommy Brøske til VG.

 

Fortsatt ikke kontakt

Torsdag i forrige uke opplyste Brøske på en pressekonferanse at det fortsatt ikke var kommet noe livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen. Det hadde da heller ikke vært noen ny kontakt med den antatte motparten – noe politiet mener var dypt bekymringsverdig.

– Mangelen på livsbevis bekymrer naturlig nok politiet på bakgrunn av tidsbruken og at det er flyttet over på en ny kommunikasjonsplattform uten å få livsbevis. Det er grunn til å betvile at hun fortsatt er i live, sa politiinspektøren da.

Sist gang politiet informerte om ny kontakt med motparten var 11. februar under en hasteinnkalt pressekonferanse. Siden har det vært stille.

– Vi kan ikke utelukke at det er flere plausible forklaringer på at det ikke har kommet livsbevis. Det kan være et ønske fra motparten om å ikke gi et livsbevis, noe kan ha gått galt under den antatte bortføringen og det kan også være at motparten ikke har mulighet til å sende livsbevis, opplyste Brøske.

Onsdag denne uken vil det være 15 uker siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant nærmest sporløst fra familiens hus i Sloraveien på Fjellhamar.