Nets advarer mot ny epost-svindel

REN SVINDEL: Denne mailen har mange nordmenn motatt ved flere anledninger. Ikke svar er rådet fra Nets selv.

REN SVINDEL: Denne mailen har mange nordmenn motatt ved flere anledninger. Ikke svar er rådet fra Nets selv. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Mange nordmenn har de siste dagene motatt en epost fra svindlere som utgir seg for å være fra Nets – et av norges største tilbydere av betalingskort og betalingsløsninger.

DEL

I eposten står det:

«Våre rapporter viser at du ikke har bekreftet SMS/PASSORD på ditt kredittkort. Skriv inn riktig passord for Nets tjenesten. Hvis du ikke oppgir riktig passord, vil ditt kredittkort bli midlertidig sperret».

Nets selv har sett seg nødt til å gå ut på sin egen nettside for å advare mot disse epostene.

– Dette er ikke noe nytt fenomen. Det er en såkalt «phishing-mail» som utgir seg for å være fra banker, kortselskaper eller offentlige etater som dessverre er ganske vanlig, sier pressesjef Stein-Arne Tjore i Nets til Romerikes Blad.

I løpet av torsdagen har de mottatt mange henvendelser fra nordmenn som har mottatt eposten.

– Jeg har ikke noe tall på hvor mange det er som har mottatt disse, men det er nok ganske mange.

Vil stjele sensitiv informasjon

Hensikten bak svindel-eposten kan være forskjellig.

– I de fleste tilfellene er hensikten å frarøve deg sensitiv informasjon. Enkelte ganger er det en lenke som fører deg videre til en nettside som inneholder virus, forklarer Tjore.

Han er klar på hva man skal gjøre om man mottar slike eposter.

– Slett eposten og ikke klikk på lenken. Hverken banker, kortselskaper eller Nets sender ut informasjon i eposter der vi ber deg legge inn kortnummer, passord eller annen sensitiv informasjon.

Noen lar seg lure

– I noen tilfeller er det nok enkelte som gir fra seg informasjon. Om det skjer i Norge eller utlandet vet jeg ikke, men dette er ikke et fenomen som er rettet mot oss eller som kun gjelder i Norge. Dette skjer fra tid eller uansett hvor man har sitt tilholdssted.

Tjore mener at det er vanskelig å sikre seg mot at noen misbruker seriøse selskaper på denne måten.

– Det er veldig vanskelig å forhindre at noen sender ut slike svindelforsøk: Ofte vil man se at språket i disse epostene gjerne ikke veldig bra. Oppfordringen er som sagt å slette mailen og la være å svare. Ikke gi fra deg informasjon som kortnummer, utløpsdato, kontrollsiffer eller PIN-kode.

Du kan også sjekke Nets sine hjemmesider for andre eksempler på svindel-eposter.

FAKTA

Phishing, nettfiske eller phiske er en betegnelse for digital svindel der de kriminelle er ute etter sensitiv informasjon, slik som passord eller kredittkortnummer.

Slik kan du unngå å la deg lure:

  • Sjekk avsender av eposten.
  • Hvis eposten inneholder en lenke, hold eposten over lenken og se hvor den leder. For eksempel var lenken i eposten vi mottok til www.insta-mapper.com/facebook/gprs/.
  • Er eposten skrevet på dårlig norsk bør du holde deg unna. Godt språk er ingen garanti på at innholdet er ekte, men i motsatt tilfelle er det nærmest garantert at det ikke er en ekte epost.
  • Vær kritisk, er du usikker på om eposten er fra firmaet som står i mailen? Ta direkte kontakt med firmaet det gjelder.

Artikkeltags