Gå til sidens hovedinnhold

Får du en slik epost, er det forsøk på svindel

Artikkelen er over 3 år gammel

Elkjøp sliter med at noen sender epost hvor det ser ut som om mottakerne er trukket ut til å få et gavekort fra Elkjøp.

En av RBs lesere opplevde det samme søndag og vil gjerne advare andre ved å tipse lokalavisa.

– Det stemmer. Vi har slitt en stund med at nettsvindlere sender ut mailer i vårt navn. Det har vist seg å være vanskelig å få stanset. Det vi har gjort er at vi har gått ut og informert bredt, også på våre egne nettsider. Vi har også en side på våre nettsider hvor vi informerer om hvilke adresser vår informasjon kommer fra. Og vi vil for eksempel aldri be om kortinformasjon via epost, sier pressekontakt og kommunikasjonsmedarbeider Fredrik Meilegård Arnesen i Elkjøp Nordic AS.

– Hvis det er en klokke som tikker ned slik at man må forte seg, er det også et tegn på at det er nettsvindel, sier Meilegård Arnesen.

At avsenderens e-postadresse ser snodig ut er også et tegn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

– Er du uheldig, kontakt banken din

Han anbefaler de som eventuelt har vært uheldig og gitt kortinformasjon til svindlerne å kontakt banken sin slik at betalingen stanses.

– Er man usikker kontakt kundesenteret vårt, sier han.

– Det viktigste vi kan gjøre for å forebygge, er å informere. Det er derfor veldig fint at dere skriver om det og at folk tipser.

Har pågått lenge

Elkjøp har helt siden starten av 2016 vært plaget av svindlere som prøver å lure nordmenn ved å bruke selskapets merkevare og logo.

En rekke personer har tidligere for eksempel fått e-post eller SMS med beskjed om at de har vunnet en konkurranse som tilsynelatende var i regi av Elkjøp.

Tidligere har gevinstene blant annet vært en iPhone og en Samsung-TV. Det eneste de «heldige vinnerne» trengte å gjøre var å betale fem kroner.

Trekker penger fra kontoen

De som gikk med på å taste inn betalingsinformasjon, opplevde at nettleseren gikk i stå, men at ingenting ellers tilsynelatende skjedde. Etter noen uker ble det imidlertid trukket et relativt lite beløp fra kontoen. Etter ytterligere noen uker forsvant litt til. Og sånn fortsatte det.

Nå er det altså 49 kroner man prøver å lure epost-mottakerne til å betale mot å få et gavekort.

Helt lik logo

Elkjøp er ikke alene om å få merkevaren sin utnyttet på denne måten.

– Det er en type svindel som er blitt utrolig vanlig. Kjente bedrifter som Elkjøp, Expert (nå Power) og Ikea har i løpet av det siste året blitt etterlignet for å lokke penger fra godtroende nordmenn, sier høgskolelektor Tom Heine Nätt ved avdeling for informasjonsteknologi ved Høgskolen i Østfold, en av forfatterne bak boken «Datasikkerhet – ikke bli svindlerens neste offer».

Svindlerne opererer også på Facebook.

Logoene er ofte helt like merkevarenes logo og det kan være vanskelig å skille.

Les også

– Hvis fortiden banker på døra så åpner jeg ikke

Les også

Nabo føler seg utrygg: – Jeg har ventet på at noe slikt skulle skje

 

Kommentarer til denne saken