Du blir lurt med norske numre

SPOOFING: Svindlere ringer fra norsk nummer i håp om å få ut sensitiv informasjon.

SPOOFING: Svindlere ringer fra norsk nummer i håp om å få ut sensitiv informasjon. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Har du blitt oppringt av et vanlig norsk nummer og blitt bedt om å oppgi sensitiv informasjon? Da har du blitt utsatt for «spoofing».

DEL

Telefonsvindling har vært et kjent fenomen i mange år. Men i det siste har svindlerne begynt å bruke mobilnumrene til norske uskyldige abonnenter, for å få kontakt med folk og få tak i sensitiv informasjon.

– Flere nordmenn går i fella nå enn tidligere. Da ringte telefonsvindlerne fra satelittnumre, det så mer mistenksomt ut. De fleste nordmenn tar naturlig nok telefonen når et norsk nummer ringer, sier pressekontakt i Telenor, Per Arild Meling.

Vanskelig å håndtere

Nummerforfalsking, også kalt «spoofing», er ikke så vanskelig å få til. Flere tjenester gir deg i dag mulighet til å sende både falske sms-er, ringe fra falske numre og sende e-post fra en falsk avsendere.

Pressekontakten i Telenor forteller at det er enkelt å oppdage «spoofingen». Personen som faktisk eier nummeret blir ofte ringt opp igjen av alle de som svindlerne har kontaktet fra deres nummer.

– Utfordringen er derimot å gjøre noe med selve fenomenet. Vi kan sperre nummeret fra utenlandsk trafikk, men disse svindlerne vil stadig finne en ny nummerrekke og fortsette. Mange velger å bytte nummer, men for noen er det vanskelig hvis de har en bedrift eller slikt og er avhengig av nummeret, sier Meling.

– Skru på varsellampene

Målet til svindlerne er å få tak i sensitiv informasjon om konto, pc og mobil. Meling oppfordrer alle inntil videre, før man får bukt med svindlerne, å være ekstra skeptiske.

– Det gjelder å skru på varsellampene. Svindlerne sier ofte at du må gå inn på pc-en, telefonen eller bankkontoen, for de skal fikse noe for deg. Da bør det ringe noen bjeller. Seriøse aktører ville aldri gjort noe slikt, sier Meling.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken