Gå til sidens hovedinnhold

45.000 nordmenn blir bedt om å sperre bankkortet

Artikkelen er over 4 år gammel

Kortselskapene ber 45.000 nordmenn om å sperre bankkortene sine etter bruk i en utenlandsk nettbutikk. Anbefalingen kommer etter at en større svindelsak brer om seg.

– Det er snakk om svindel for millionbeløp, så det er en svært omfattende sak, sier kommunikasjonssjef Stein-Arne Tjore i Nets til NRK.

Selskapet er leverandør av digitale betalingstjenester i Norden og har gjort en større analysejobb de siste dagene etter at det i forrige uke ble kjent at flere nordmenn kan være utsatt for svindel.

Kortene som har fått sperreanbefaling, er brukt i samme utenlandske nettbutikk. Nets ønsker ikke å oppgi hvilken nettbutikk det gjelder.

– Det har vi ikke lov til, for det er ikke vår rolle å undersøke hva som kan ha skjedd. I slike tilfeller må vi bare orientere de internasjonale kortselskapene, slik at de kan foreta nødvendige undersøkelser i saken, sier Tjore.

Flesteparten av kortene som Nets nå anbefaler sperret, er ikke blitt misbrukt, men anbefalingen er et preventivt tiltak.

Nær 150.000 kunder

I tillegg til de norske kundene, skal situasjonen være den samme for rundt 100.000 dansker som også anbefales å sperre kortet, ifølge E24.

Tjore opplyser at det i alt dreier seg om over 150.000 kort. Han sier det er vanskelig å si hvor stort beløp som er blitt stjålet fordi det endrer seg fortløpende etter hvert som flere kort blir misbrukt. Men det skal dreie seg om flere millioner kroner.

Ifølge danske TV 2 er dette den største kortsvindelsaken i Danmark noensinne.

DNB opplyser at ingen av deres kunder er blant de 45.000 norske kundene.

– Men vi overvåker kortbruk vi også. Vi vil ta kontakt med kundene våre hvis vi ser grunn til det, sier kommunikasjonsrådgiver Marit E. Giske.

Skandiabanken har fått beskjed om at 5.000 av deres kort er rammet. Flere av kortene er imidlertid ikke i bruk lenger, og det gjelder derfor bare 2.800 kunder, opplyser kommunikasjonsansvarlig Ole B. Larsen.

I Sparebank1 er 10.000 kunder rammet.

– Vi har overvåking på alle kortene for å se at det ikke skjer noe snusk. I tillegg blir alle kortene skiftet ut. Kundene får nye og sikre betalingskort som vi har begynt å sende ut i dag. Kundene får beskjed på tekstmelding at de får nye kort, sier kommunikasjonssjef Silje Linnerud Næss.

«Legitimt»

Svindelen har altså skjedd med kort som er blitt brukt i én spesifikk nettbutikk.

– Vi vet ikke eksakt hva som har foregått, fordi det er et nettsted som vi ikke har direkte dialog med. Men vi ser en stor sammenheng mellom kort som er blitt brukt på dette stedet og kort som blir svindlet, sier Tjore, som beskriver nettstedet som «legitimt».

Nets har fulgt saken over lengre tid og har sendt ut anbefalinger om å sperre kort tidligere. Saken har imidlertid vokst i omfang. Selskapets tidligere anbefalinger, som har gjeldt kort som er blitt brukt på nettsiden i et kortere tidsrom, har ikke vært gode nok.

– Vi har derfor kommet med en anbefaling for kort som er brukt på dette nettstedet i en lang periode, sier kommunikasjonssjef Stein-Arne Tjore i Nets.

Alle kort som er blitt brukt på nettstedet siden tidlig 2015 til et stykke inn i oktober, anbefales at sperres. (©NTB) (©NTB)

 

Kommentarer til denne saken