Gå til sidens hovedinnhold

Sunn jord og sunn mat, grassfed og gerilja

Artikkelen er over 1 år gammel
Innsendt

Nationen-kommentar Kari Gåsvatn har skrevet boka "Geriljahagen". Den ferske boka er anbefalt som "obligatorisk lesning for alle som bryr seg om landbruk, klima og miljø". Et helt kapittel i boka er viet nesbuen Trond Qvale, økobonden som er kjent for grassfed og regenerativt landbruk. Begge blir å høre på seminar i "fjøset" på Huser gård i Fenstad 12. september.

"Sunt for jorda - sunt for deg" har arrangørene kalt seminaret der de har fått med både forfatteren og den eneste romerikingen som er omtalt i boka. Trond Qvale er ikke så ofte å høre på hjemmebane selv om han, som pionér innen regenerativt landbruk i Norge, ofte blir hentet inn når fagmiljøer og politikere vil vite hvordan landbruket kan bidra til karbonlagring. Qvales erfaringer glir rett inn i dagens hete klimadebatt. Det samme gjør Kari Gåsvatns bok, journalisten som i mange år har skrevet om maten, landbruket og sentraliseringen av verdikjedene. Soyaimport og regnskogen i Amazonas som brenner har fått stor oppmerksomhet i media de siste par ukene. Det er slike sammenhenger Gåsvatn peker på i boka.
- Vi må komme lenger enn til ukebladversjonen som handler om hva som er sunt slik rent privat. Hovedspørsmålet er hva som er sunt for jorda, for naturen, kretsløpene, lokalsamfunnet og demokratiet, skriver hun i forordet til boka og vil påvirke til større bevissthet rundt maten og jorda .. og gjerne til å lage en grønnsakshage enten du har en stor eller liten jordlapp.
Litt jord mellom neglene, litt selvdyrket mat på matfatet er både kunnskap og beredskap er Gåsvatns råd. Enda mer konkret om selvdyrking og beredskap er en annen av innlederne, Anders Nordrum, gartner kjent for sitt engasjement for kjøkkenhager/datsja.
Kulturminnebøndene arrangerer seminaret og mener å ha et seminar som favner bredt, både jordbrukere, hagedyrkere, politikere, miljøvernere pluss alle andre som er bevisste på maten de spiser og hvordan den dyrkes. Innlederne er sentrale aktører i den offentlige debatten. Foruten Gåsvatn, Qvale og Nordrum kommer fylkesagronom Øystein Haugerud fra Fylkesmannen i Buskerud og snakker om levende jord, prosjektleder Rebekka Bond i Matnyttig om Reko-ringer og Henriette Vivestad fra Norges Vel om plantearven.
Den lille kjøkkenhagen som motvekt til de globale storkonsernene som er i ferd med å rive til seg all makt over maten. Den debatten får publikum anledning til å ta i den avsluttende paneldebatten, ledet av Eva Nordlund, velkjent debattleder og tidligere nesbu.

Kommentarer til denne saken