(Nettavisen): Saken er oppdatert med tirsdagens priser.

Kulda preger store deler av landet og er med på å gi svært høye strømpriser denne uka.

– Det kan skje mye rart de neste dagene, og jeg utelukker ikke at prisen kan komme helt opp i 20 kroner per kilowattime, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i analyseselskapet Volue Insight.

Og, tirsdag får vi en ny strømtopp i store områder i sør og vest med en pris på nesten 9 kroner per kWh på det dyreste. Det er med avgifter, men heldigvis skåner strømstøtten husholdningene.

Ser man bort fra en eventuell strømstøtte, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), vil maksprisen i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge være 8,98 kroner, ifølge NTB.

7 kroner uten avgifter

Maksprisen tirsdag i sør og vest på 7,02 kroner per kWh, før avgifter, er den høyeste i landet og skjer mellom klokken 17 og 18. Den er 98,2 øre høyere enn mandag og 5,57 kroner høyere enn samme dag året før.

I Midt-Norge blir det tirsdag en ny rekord på snittpris for strøm på 4,055 kroner per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 5,33 kroner. Det er ny rekord. Tirsdagens snittpris per kWh er 1,014 kroner høyere enn mandag og 3,6 kroner høyere enn samme dag året før, viser tall fra strømbørsen Nord Pool sine nettsider.

Dette gjør det dyrt

I dag er det forventet at strømprisen kommer opp i 7 kroner i Sør-Norge på det meste. Foreløpig er det småtteri i forhold til hva folk opplever andre steder i Europa. I Storbritannia kommer de til å nå 20 kroner per kilowattime i løpet av dagen.

– Kulda spiller helt klart inn, men det er også flere andre forhold som gjør prisene høye akkurat nå, sier Lilleholt.

Også problemer med svenske kjernekraftverk er med på å holde prisene opp.

– På toppen av det blåser det lite i Europa for tiden. Dermed er også vindkraft med på å forklare de høye prisene, sier Lilleholt.

Usikkert de nærmeste dagene

Det er meldt kaldt vær de neste dagene. I Oslo er det spådd ned mot minus 14 på fredag, i Fredrikstad minus 13 og minus 8 i Kristiansand.

– Folk har blitt flinkere til å redusere forbruket sitt, men det blir spennende å se hvordan det blir de neste dagene, sier Lilleholt.

Han mener det også er spennende å følge med på vindkraft og kjernekraft de neste dagene.

– Hvis vi får mer nedstengning av kjernekraft og fortsatt kaldt og vindstille være frykter jeg prisene kan bli ekstreme, sier Lilleholt.

Strømstøtte og mildvær

Trøsten er at værprognosene for neste uke sier mildvær.

– Været har mye å si for strømprisene. Vi kommer til å ha svært høye priser denne uka, men det snur neste uke, sier Lilleholt.

Han minner også om at strømstøtten vil dempe konsekvensene for norske strømkunder vesentlig.

– Med strømstøtten vil folk i Norge betale rundt 2,5 per kilowattime i desember. Det er høyt men vesentlig lavere en hva vi ville hatt uten støtten, sier Lilleholt.

NVE: Forventer høyere strømpriser lenge

I en fersk analyse mandag peker NVE på at rekordlav kraftproduksjon, kraftimport og mer nedbør enn normalt har gitt en sterk økning i fyllingsgraden i det sørlige Norge gjennom høsten.

Ifølge NVEs analyser kommer vi til å unngå kraftrasjonering til våren selv om vinteren skulle bli kald.

Samtidig er situasjonen i det europeiske kraftmarkedet fremdeles usikker, og NVE forventer fortsatt et høyt prisnivå framover også.

De peker på at sprengkulden og redusert kraftproduksjon i Sverige fordi kjernekraftverk er midlertidig stengt ned., presser prisene opp.

Du kan lese hele analysen fra NVE her.

Den krevende energisituasjonen i Europa betyr fortsatt mye for prisene gjennom vinteren:

– Så lenge gassprisene er høye, forventer vi at strømprisen også vil ligge på et høyt nivå, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i en kommentar.

Mandag blir det høyest strømpriser i Sørvest-, Vest- og Sørøst-Norge. Mellom klokka 17 og 18 vil strømprisen der nå en topp på 6,016 kroner per kilowattime. I Midt- og Nord-Norge blir prisen 4,14 kroner per kilowattimen på sitt høyeste, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

Strømprisen i Nord-Norge når en topp på 2,53 kroner kilowattimen mandag.