Prissjokk på strøm

Det lønner seg å være rask til å slå av lyset om dagen.

Det lønner seg å være rask til å slå av lyset om dagen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Nå bør du være ekstra påpasselig med å skru av lyset. Strømmen er svindyr.

DEL

– Prisene på elektrisitet inkludert nettleie har etter våre målinger aldri være høyere enn de var i juni, sier Camilla Rochlenge, rådgiver ved seksjon for prisstatisikk ved Statistisk sentralbyrå (SSB) til Nettavisen.

En lang og hard vinter kombinert med en varm og tørr sommer har nemlig fått store konsekvenser for vannkraften i Norge. En uvanlig varm junimåned førte til et kraftig prishopp for strøm.


Siden strømprisene i Norge kommer fra vannkraft, betyr lite nedbør og høy varme også dyrere strøm.

Ikke bare du og jeg

Ikke bare husholningene merker økte strømpriser. Det gjør også næringslivet.

Produsentprisindeksen (PPI) økte 2,2 prosent fra mai til juni. En kraftig økning i elektrisitetsprisene var den viktigste årsaken til oppgangen.

Etter to måneder med prisnedgang i vår, som ifølge NVE kan sees i sammenheng med høyere temperaturer, rask snøsmelting og mye tilsig i vannmagasinene, så man i juni effekten av mindre snø igjen i fjellene og lite nedbør.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg med 9,9 prosent i juni, til nytt historisk høyt nivå. Siden juli 2015, da strømprisene var på sitt laveste nivå, har prisen på elektrisitet inkludert nettleie steget med rundt 90 prosent, skriver SSB på sine nettsider.

Elektrisitetsprisene i produsentprisindeksen (PPI) økte 19,4 prosent fra mai til juni, noe som er en relativt kraftig prisøkning.

Dette skyldes både høyere spot-pris på den nordiske kraftbørsen Nord Pool og økte priser til norske husholdninger.

Svinger fra måned til måned

Flere ting har preget kraftmarkedet den siste perioden. Rask snøsmelting tidligere i år førte til lavere priser på våren. I juni har perioder med varmt vær og mangel på nedbør sannsynligvis påvirket prisene. I løpet av juni gikk fyllingsgraden i norske vannmagasin fra å være på et normalt nivå for denne tiden av året til ett lavere nivå enn medianen for perioden 1990-2017.

Det er ikke uvanlig at indeksen for elektrisitet svinger fra måned til måned som igjen skyldes blant annet at spot-prisene på Nord Pool beveger seg mye. Men ser man på indeksen for elektrisitet på litt lengre sikt, må man tilbake til 2011 for å se elektrisitetspriser på høyere nivå enn i juni 2018. Det samme gjelder den månedlige systemprisen ved Nord Pool.

Det er altså flere grunner til å ønske seg en regnfylt juli.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken