Gå til sidens hovedinnhold

Strømmer til for å hjelpe skredrammede: – Det er rørende å se

Over hele Romerike står folk i kø for å hjelpe rasofrene med husly, mat, klær og hygieneartikler. Her får du oversikten over hvordan du kan bidra.

– Det betyr utrolig mye. Det rører en person å se hvor hjelpsomme folk er, sier Tommy Kragseth Hansen til Romerikes Blad.

Han administrerer Facebook-gruppa «Gjerdrumsportalen», der folk fra hele Romerike nå tilbyr seg å hjelpe ofrene etter raskatastrofen i Gjerdrum. I denne tråden strømmer tilbudene om hjelp til.

Naturlig å hjelpe til

Lillestrøm-supporterne i Kanari-Fansen samler inn klær og hygieneartikler; det samme gjør den frivillige organisasjonen Omsorg Jessheim.

– Gjerdrum er i vårt område, og når det skjer noe sånt så er det naturlig at vi hjelper til der vi kan, sier Tony Johansen, leder i Kanari-Fansen.

– Vi snakket med hotellet på Olavsgaard og fikk høre hvilke behov som finnes. Aller helst ønsker vi oss hygieneartikler, så vi konsentrerer oss hovedsakelig om det og rent undertøy. Det er allerede mange som har samlet inn klær, forteller Tanya Fjørtoft Valkve i Omsorg Jessheim.

Alt fra leilighet til dyrepass

I tillegg melder en rekke privatpersoner og bedrifter seg på i hjelpeaksjonen. En familie i Gjerdrum som ikke er direkte rammet av raset, tilbyr blant annet husrom til ofrene i en kommentar i Gjerdrum-gruppa på Facebook.

– Vi har en leilighet i huset vårt på Grønlund med kjøkken, bad, stue og soverom som kunne passet for en småbarnsfamilie som trenger det. Vi har ekstra vogn, reiseseng, soveplasser, spill og leker, barneklær og -sko opp, klær og sko til både dame og mann, bleier, hygieneprodukter, og vi kan være behjelpelig med innkjøp av mat, transport og andre ting det måtte være behov for, skriver en.

Flere kommenterer at de kan bidra med alt fra dyrepass til transport og levering av utstyr.

– Jeg er helsepersonell og kan hjelpe til med det som trengs, skriver en.

– Har ledig plass i stallen for hester og litt større dyr om det trengs, skriver en annen.

Tilbyr gratis veterinærhjelp

Hjemmeveterinæren på Jessheim tilbyr nå gratis veterinærhjelp til alle dyr som er rammet av raset.

– Nettopp lest om den tragiske hendelsen i Gjerdrum. Mine bønner og gode ønsker kommer går til alle som ble berørt av denne katastrofen. Alle dyr som er berørt får gratis hjelp fra hjemmeveterinær, skriver de på Facebook.

Samtidig opplyser Roma Pizza og Grill på Ask om at de kjører ut gratis mat til pårørende i Gjerdrum. Restauranten som holder til i sentrum av Ask har åpent i kveld.

– Det er veldig trist å følge med på det som har skjedd, og vi ønsker å være med på å hjelpe til, sier de.

Facebooks egen portal for informasjon om krisen, renner det inn med meldinger fra mennesker som ønsker å hjelpe.

– Jeg bor i et stort hus på Jessheim med mine to barn på 11 og 12 år. Vi stiller oss til disposisjon til å ta imot en familie som har mistet hjemmet sitt i jordskredet hit til oss. Her er det mat, klær, leker og det de måtte trenge til en fin nyttårsfeiring. Jeg kan også hente og bringe med bil der det trengs, skriver en.

Har sydd 100 munnbind

Romerikes Blad får også en rekke henvendelser fra mennesker som tilbyr seg å hjelpe – enten det er med husly eller utstyr til de rammede.

Justyna Krolikiewicz skriver i en e-post til RB at hun har et ledig hus på Minnesund som står klart til ofre som trenger et sted å bo.

Sammen med ei venninne har Marit Aschehoug fra Oslo sydd munnbind siden mars. Nå gir de munnbindene til hotellet på Olavsgaard som har tatt imot en rekke ofre.

– Vi er to gamle damer som har sydd trelags munnbind siden mars. Vi vil gjerne gi de 100 vi har til de som er på Olavsgaard. Det var veldig velkomment, skriver hun i en e-post.

Kommentarer til denne saken