Englene fra Strømmen gjorde det igjen

SEIERSGLEDE: "Anders Engler" tok hjem tre av seks priser under den regionale finalen av First Lego League i Akershus og gleder seg til å møte de beste fra Skandinavia i Bodø om fire uker.

SEIERSGLEDE: "Anders Engler" tok hjem tre av seks priser under den regionale finalen av First Lego League i Akershus og gleder seg til å møte de beste fra Skandinavia i Bodø om fire uker. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Skolelaget "Anders Engler" fra Bråtejordet skole gjentok fjorårssuksessen og blir Romerikes representant i den skandinaviske finalen av First Lego League.

DEL

– Dette har vært en kjempespennende opplevelse hele veien. Det er stort å lykkes i dag, men det viktigste er hvordan vi som lag har lært å videreutvikle ideer, samarbeide om å bygge opp et ideeprodukt og gjøre hverandre gode på veien, sier Tauhid Sarwary (13).

Årets utgave av laget Anders Engler består av åtte elever fra åttendeklasse på Bråtejordet skole. De har alle valgfaget teknologi og praksis, men får begrenset med undervisning i faget. Helgens suksess i den regionale-finalen i Akershus som Kunnskapsbyen Lillestrøm arrangerer, bygger mye på samarbeid og hard jobbing som er gjort etter skoletiden.

– Det stemmer, de har kun 1,5 timer i uken med dette faget, så de har gjort et solid arbeid på fritiden sin. Min oppgave er kun og veilede dem på veien og få dem til å inse om ideen er realistisk eller ikke. Dette er ene og alene deres fortjeneste, sier lagets faglærer Anders Høglund.

Anti elgkollisjonssystem

Hensikten med konkurransen First Lego League er å øke interessen for teknologi og vitenskap blant unge mennesker. Årets tema er mennesker og dyr. Ungdommene blir utfordret til å lage egne problemstillinger vedrørende temaet og gjennom dette lage egne ideer som de presenterer foran dommerpanelet og publikum som en forskningsoppgave.

ROBOTKJØRING: Adam (t.h) og Dennis fra Anders Engler følger spent med i likhet med publikum i bakgrunnen på om legoroboten klarer å samle nok poeng i hinderløypa

ROBOTKJØRING: Adam (t.h) og Dennis fra Anders Engler følger spent med i likhet med publikum i bakgrunnen på om legoroboten klarer å samle nok poeng i hinderløypa Foto:

Elevene blir også utfordret til å markedsføre ideen, og blir målt på samarbeid i gruppa hele veien, spesielt gjennom legorobotkjøringen. Her har de laget legoeffekter, og forhåndsprogrammert effektenes bevegelser fra PC, slik at den kan utføre ulike oppgaver i en hinderløype.

Etter mye brainstorming og ideemyldinger, endte Anders Engler opp med problemstillingen: Hvordan kan vi redde flere dyr og mennesker på norske veier. Deres forslag er en store lyktestolpe-sensorer som de har gitt navnet A-X (Anti elgkollisjonssystem). Disse stolpene skal blinke og lage høy lyd når den registrerer at et dyr nærmer seg veistrekningen. Dette skal etter planen skremme dyret til og ikke gå over veien, samtidig som det varsler bilisten.

– Elgpåkjørsler er et stort problem i Norge, spesielt hos oss på østlandet. Vi mener ideen vår har store fordeler, men også noen utfordringer med tanke på at dette kan være dyrt å produsere og vedlikeholde. Vi har uansett lansert ideen vår for Statens vegvesen, og de var veldig positive, sier Tauhid Sarwary og Caroline Phamdo.

Begge to, deltok i likhet med sine lagkamerater, i konkurransen for aller første gang.

Vil hevde seg i finalen

PREMIEUTDELING: Alle de 14 lagene i Akershus fikk premier for sin innsats under turneringen. Her får Erik Jødahl (t.v) og Sindre Tørum-Quinn fra Bingsfoss ungdomsskole sine medaljer.

PREMIEUTDELING: Alle de 14 lagene i Akershus fikk premier for sin innsats under turneringen. Her får Erik Jødahl (t.v) og Sindre Tørum-Quinn fra Bingsfoss ungdomsskole sine medaljer. Foto:

På Høyskolen i Oslo og Akershus i Kjeller, hvor konkurransen i Akershus blir holdt årlig, kopierte englene fra Strømmen det fjorårets lag klarte. I konkurranse mot 13 andre lag ble det seier i både forskningsprisen, robotkjøringen og hovedprisen "First Lego League Champions".
Nå starter forberedelsene til den skandinaviske finalen i Bodø.

– Vi gleder oss veldig. Målet er å gjøre det minst like bra som laget i fjor, de kom helt til semifinalen. Nå skal vi jobbe på, så vi får gjennomført alt enda bedre til finalen. Vi møter mange gode lag fra både Danmark og Sverige, sier Sarwary.

– Høyt nivå

Totalt 16 dommere målte elevenes innsats hele veien under konkurransen. Inger Elise Solberg i dommerpanelet var mektig imponert over produktene som elevene viste fram.

– Jeg må si at jeg er mektig imponert over nivået til Akershus i år. De har vist fram gode ideer som flere bedrifter virkelig bør sette seg ned å se på. Anders Engler nådde høyest opp av alle, fordi vi mener de hadde en engasjerende presentasjon med høy kvalitet, sier Solberg.

HUMLEHOTELL: Laget "Raumerne" fra Smestad skole vant Markedsføringsprisen under helgens konkurranse. Her viser de fram ideen sin om et humlehotell. Snart skal de i møter med Rælingen kommune for å høre om mulighetene for å starte produksjon av produktet allerede til våren 2017.

HUMLEHOTELL: Laget "Raumerne" fra Smestad skole vant Markedsføringsprisen under helgens konkurranse. Her viser de fram ideen sin om et humlehotell. Snart skal de i møter med Rælingen kommune for å høre om mulighetene for å starte produksjon av produktet allerede til våren 2017. Foto:

Av andre lokale lagene, så gikk samarbeidsprisen til "De Legondariske" fra Bingsfoss ungdomsskole, mens "Raumerne" fra Smestad skole vant markedsføringsprisen. Smestad skole fra Rælingen lanserte et humlehotell for å minste utrydningsfaren for homlebestanden i Norge. Etter planen skal de snart i møter med Aktivum AS som eies av Rælingen kommune, hvor det er ønskelig å komme i gang med produksjonen av produktet i løpet av våren 2017.

– Vi har hatt kontakt med skolen må mail og venter nå på svar fra dem når vi kan ha et møte. Humlehotell er positivt og vi i Aktivum synes dette høres ut som et spennende produkt, sier arbeidsleder Tron Svenke.

Fakta

 • First Lego League (FLL) er verdens største kunnskapskonkurranse for barn og unge i aldersgruppen 10–16 år.
 • Arrangementet skal være med på er å øke interessen for teknologi og vitenskap blant unge mennesker, og stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere.
 • FLL har vært arrangert hvert år siden 2000, og det er Kunnskapsbyen Lillestrøm som er ansvarlig for konkurransen i Akershus.
 • På verdensbasis deltar 29.000 lag fra 80 land i årets utgave, noe som tilsvarer cirka 300 000 barn, i Skandinavia deltar det i år 925 forskjellige lag.
 • Årets skandinaviske finale samler i år totalt 50 lag og avholdes i Bodø, lørdag 3. desember. 

Her er prisvinnerne fra helgens konkurranse i Akershus:

 • First LEGO League Champions: «Anders Engler» fra Bråtejordet skole (kvalifisert til den skandinaviske finalen i Bodø 3. desember).
 • Markedsføringsprisen: «Raumerne» fra Smestad skole i Rælingen.
 • Teknologiprisen: «GeekinAround» fra Drøbak
 • Samarbeidsprisen: «De Legondariske» fra Bingsfoss ungdomsskole i Sørum
 • Forskningsprisen: «Anders Engler» fra Bråtejordet skole
 • Robotkjøring: «Anders Engler» fra Bråtejordet skole

Artikkeltags