På Avinors hjemmesider kan man fredag kveld se at en rekke fly er forsinket ved Oslo lufthavn. Flere fly har fått nye tider for både avgang og ankomst.

– Det er en pågående streik i Frankrike som gjør at enkelte fly blir forsinket. Det er ikke noen problemer hos Avinor, sier Øystein Løwer, som er pressevakt i Avinor.

Dermed får streiken i Frankrike konsekvenser for Norges største flyplass. Enkelte fly er forsinket med flere timer.

Streiker i 24 timer

Ifølge NTB er det ventet flere forsinkelser og kanselleringer av fly til og fra Frankrike fredag som følge av en 24 timers streik blant flygeledere i landet.

Den franske luftfartsmyndigheten DGAC har oppfordret flyselskapene til å halvere sine flyginger til og fra Frankrike på grunn av streiken.

Air France har innstilt over halvparten av sine kort- og mellomdistanseflyginger fredag, samt rundt ti prosent av sine langdistanseflygninger, opplyser NTB.

Truer med ny streik

Bakteppet for streiken er et krav fra fagforeningen SNCTA om økt lønn og styrket rekruttering. Mellom 2029 og 2035 vil en tredel av franske flygeledere gå av med pensjon, og grunnet lang opplæringstid krever fagforeningen av det legges en plan for rekruttering innen neste år.

Det er varslet ytterligere streik mellom 28. og 30. september dersom partene ikke kommer til enighet.