Du aner ikke hvor flinke de er til å gjemme seg. Under sofaen, under benker, oppe på skap, klistret på vegger og rundt omkring overalt. Der du tror ingen kan bo, bor det et støvtroll.
De bare venter på en anledning til å komme frem.

Historien begynte egentlig i går når jeg satt foran pc‘en og leste. Plutselig kjente jeg noe som strøk meg over leggen. Jeg skvatt til. Hva var det? Ikke var det kattene, de lå og sov på plassene sine. Ikke hadde jeg sett på Åndenes makt og ikke var det en tarantell på rømmen.

Hm.. Jeg bøyde meg ned og der satt det største støvtrollet jeg noen gang hadde sett. I diameter var den 14 cm og med hår fra kattene stukket inn som pynt. Den stirret meg rett i hvitøyet.

Solen skinte gjennom vinduet, men støvtroll er ikke redd for sol slik som andre troll. De sprekker ikke, eller fordamper slik som våre gode gammeldagse troll. Nei de formerer seg i sola!

Jeg trampet hardt på det stygge trollet og bar den slappe døde kroppen bort til søpla. Kjente at jeg var stolt over min kvinnelig handlekraft.

Men da jeg returnerte til stua ble jeg dypt sjokkert. Hele stua var full av hevngjerrige små troll som badet i sola fra vinduet.

Hjelpe meg! Bestemors kloke ord ringte i ørene mine og skuldrene mine sank sammen. «Du trenger bare en fiende for å sove dårlig om natten og det verste av dem alle er støvtrollet. Du aner ikke hva de kan gjøre med helsen din og ikke minst barna dine».
Ja, det var det hun alltid sa!

Dette var det største støvtroll- angrepet jeg noen gang hadde sett og bestemte meg for å gå grundig til verks. Hva er støvtroll laget av? Jeg begynte og Google. Svarene dukket raskt opp.

Støvtrollene som vi finner innomhus, består stort sett av døde, frastøtte hudceller fra mennesker og dyr. Jeg kastet et dvelende blikk bort på kattene.

De mest omfattende støvtrollmengdene finner vi i rom der folk røyker. Støvtrollene begynner å bli helsefarlig når konsentrasjonen blir fra 3 til 5 mg/m3. Jeg rakk å kaste stygt blikk på røykpakka før det gikk opp for meg at jeg kunne være i livsfare!

Har du hørt om husstøvmidd? Det er den som gir støvtrolla ben. Den rammer luftveiene våre og kan gi hudallergi. Jeg begynte å klø!

Bena til støvtrollet klorer seg gjerne fast til madrassen når vi støvsuger og gir seg ikke med mindre du utsetter dem for ekstrem kulde eller varme. Først da slipper de små bena taket. Jeg leste videre, og det var ikke nok at vår egen hud angriper oss, men vi er utsatt for noe meget mye verre! For det er ikke støvtrollene i seg selv som er farlig, men ekskrementene deres. Avføringen.
Støvtrollbæsj!

Vet du hvor disse ekle trolla trives? Jo de trives i sofaer og stoppede lenestoler, i ulltepper og vegg- til veggtepper.

Vet du hvor de formerer seg aller best? Soverommet er formeringsplass nummer en. Jeg listet meg bort til soveromsdøren, åpnet forsiktig og kikket inn. Det var helt stille. Stille som graven.

JASSÅ JA, skreik jeg! Er det her dere bor!


Nei, dette måtte jeg ta tak i. Rev av sengetøyet, støvsugde som gal mens jeg luftet til fingrene ble blå av kulde. Sengetøyet ødela jeg i maskinen på for høye grader, men støvtrolla var garantert døde. Jeg kjente en deilig indre tilfredsstillelse. Død over støvtrolla!

Visste du at støvtroll kan fly? Det stemmer faktisk, selv om de ikke har vinger så svever de rundt i lufta. De hviler seg på gardiner, duker, klær og potteplanter.

Frem med microfiber kluten, leste den var positivt ladet og støvtrollet var negativt ladet. Akkurat som jeg ikke allerede hadde skjønt det. Alle råd skulle nå følges! Ut med gardiner og stoffmøbler. Vekk med skitne sko, planter og pyntegjenstander. Ned med temperatur, bort med tepper og matter. Vekk med åpne hyller, permer, bøker og papirer. Kattene?

Ja, så sitter jeg her da. Midt i et ekko-rammet hjem, påkledd plastjakke på en taburett med pc’en i fanget. Hva gjør man ikke for å bli kvitt støvtroll!

Vel, jeg beholdt kattene.

Gun Wulff, Vormsund