Bryggeriet på Gjelleråsen i Nittedal et er av flere bryggerier som har vært rammet av streiken siden mandag. Kort tid etter at beskjeden om at storstreiken var avblåst, meldte Ringnes om snarlig oppstart av sin produksjon.

– Vi har ikke oversikt over hvor mye varer som har vært solgt, men alle som har vært i butikkene, har sett at det har begynt å tynnes ut med både øl og brus, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes til NTB.

Bruusgaard sier at da produksjonen ble stanset på mandag klokka 6, så ble også all utkjøring av varer stanset. Kort tid etter at streiken ble avsluttet torsdag ettermiddag, var Ringnes i gang med å kalle inn ansatte.

– Vi er veldig glade for å kunne starte produksjonen av øl og brus igjen, sier kommunikasjonssjefen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Historisk godt

– Vi har 33.000 medlemsbedrifter som har ønsket at vi skulle forhandle. Ikke en time har vi ønsket streiken. Den har vært unødvendig, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

I avtalen LO og NHO har inngått, er det enighet om en ramme på 5,2 prosents lønnsvekst, men at en større andel av det gis i sentrale tillegg.

– Et historisk godt resultat, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Hun legger til at også hennes medlemmer nå er glade for at streiken er over.

Streikende LO-medlemmer kan dermed gå tilbake på jobb fra klokka 6 fredag morgen.

Rammen ble altså den samme som den som lå på bordet da det ble brudd i meklingen og landet ble kastet ut i en storstreik. Men det gis 0,2 prosentpoeng mer i sentralt tillegg, mens det også gis et lavlønnstillegg på 3 kroner.

– Vi har fått en veldig god lavlønnsprofil på plass. Det var et av de aller viktigste kravene vi gikk inn i forhandlingene med, sier Følsvik.

– Alvorlig konflikt

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier at NHO allerede hadde strukket seg langt, men at det ble tydelig at streiken ikke kunne fortsette. Flere bedrifter måtte permittere, og det var frykt for hvordan de økonomiske konsekvensene skulle bli.

– Når vi ser at det er mulighet for å sette seg ned og lage en løsning, var vi innstilt på det, begge parter, sier Almlid.

Almlid understreker at det fortsatt er mulighet for å tilpasse lokale avtaler slik at bedrifter som sliter, ikke skal få en for stor regning.

– Dette var en konflikt som hadde et alvor over seg. Det er veldig mange av våre bedrifter som nå får en kostnadsøkning som er tung å bære, men vi mener det er mulig å bære. Også fordi det er en kostnad ved å streike, sier Almlid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Reallønnsvekst for alle

Fellesforbundets leder Jørn Eggum sier på vei inn i Riksmeklerens lokaler at han er fornøyd med løsningen.

På spørsmål fra NTB om det nå blir reallønnsvekst for alle, svarer Eggum slik:

– Ja, det blir det, men la oss gå inn og ta det formelle først.

YS avslutter streiken

Også YS ble torsdag enige med NHO om lønnsoppgjøret. Alle YS-medlemmer får 7,5 kroner i timen, de lavtlønte får 11,5 eller 10,5 kroner, avhengig av om de har lokal forhandlingsrett eller ikke.

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud sier han er glad for at NHO kom YS i møte, og at streiken nå er over.

– Vi har fått en god lønnsramme, en mye bedre balanse mellom sentrale og lokale tillegg, og vi har sørget for at de lavtlønnede kommer bedre ut. Det viser at streiken var nødvendig, sier han i en pressemelding.

Første i mellomoppgjør

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn. Det er første gang det er en streik i et mellomoppgjør i etterkrigstiden.

– Streiken varer til streiken er over. Riksmekleren er den som kunngjør om streiken er over, sier kommunikasjonsrådgiver Linda Reinholdtsen i LO til NTB.

Sist gang LO gikk til streik, var i 2000. Også den gang streiket arbeiderne for mer lønn – og i likhet med dagens streik raste mange over høye lederlønninger.

Nesten 25.000 i streik

22.947 LO-medlemmer og 1.441 YS-medlemmer har siden mandag vært i streik etter at meklingen med NHO brøt sammen mange timer på overtid sist søndag.

Bakgrunnen for streiken er brudd i meklingen om lønnsoppgjøret i det såkalte frontfaget, altså industrien. NHO, YS og LO ble ikke enige om hvor høyt lønnstillegget skulle være i frontfaget, som igjen blir viktig for hvor mye mer lønn andre grupper i Norge vil få i år.

Det er ventet at prisene i Norge vil stige med 4,9 prosent i år. Kravet har vært mer enn dette i lønnsvekst for å sikre at folk ikke får mindre å rutte med.