– Nå har vi hatt en vår uten noe særlig nedbør. Det gjør at det er veldig tørt, og mer tørt enn normalt på denne tiden av året. Den tørre sommeren i fjor bidrar også til at det er ekstra tørt i år og det er en del tørkeskader på skog og vegetasjon, sier John Arne Karlsen, brannsjef hos Øvre Romerike Brann og redning.

Meteorologisk institutt melder om stor skogbrannfare i hele Norge sør for Trøndelag, og en april måned som har vært langt tørrere enn normalt.

Skogbrannfaren er på gult nivå, som er nest høyeste nivå, og det har vært gressbranner flere steder i landet de siste dagene.

Ikke brenn kvist

Karlsen ber folk om å respektere bålforbudet, som trådte i kraft mandag, og ikke brenne kvist i hagen.

– Vi vet at mange blir hjemme i påsken fordi våren har kommet langt, og vet at folk vil rydde og ordne i hagen. Vi anbefaler at folk ikke brenner kvist, men kjører hageavfall til et godkjent avfallsmottak, sier Karlsen.

Brannvesenet på Øvre Romerike har ikke satt inn ekstra bemanning i påsken, men har klargjort bilene for skog- og gressbrannberedskap.

– Vi har hatt en gjennomgang med alle stasjoner for å oppgradere med utstyr rettet mot skog- og gressbrann. Dette er spesialutstyr vi har i alle bilene våre, sier Karlsen.

I tillegg oppfordrer han folk som bruker engangsgrill til å dynke dem i vann og ta de med seg hjem.

Beredskap på Kjeller

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har forsterket skogbrannberedskapen i påsken og har nå tre skogbrannhelikoptre i beredskap - et av dem på Kjeller.

– Det som er spesielt i år, er at det er mye død vegetasjon etter fjorårets tørkesommer, og inntil det kommer nedbør av betydning vil skogbrannfaren øke ytterligere, sier Anne Rygh, avdelingsdirektør for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, til NTB.

Søndag besøkte hun Kjeller flyplass for å presentere en rapport om fjorårets skogbrannsommer. Rapporten ble overlevert til samfunnssikkerhetsminister Ingvill Smines Tybring-Gjedde (Frp).

Rapporten konkluderte blant annet med at vi er forberedt, men helt avhengige av frivillig innsats, når skogbrannene rammer.

– Knusktørt

Søndag var det også øvelse med brannhelikopteret å Kjeller. Brede Rørhus i Lillestrøm Frp var med på øvelsen og møtte ministeren og avdelingsdirektøren.

– Dette mannskapet gjør en formidabel jobb for beredskapen her på Romerike, og jeg er stolt av at de er plassert nettopp på Kjeller. Jeg vil oppfordre alle til å etterleve bålforbudet. Vi har mye skog på Romerike og allerede nå er det knusktørt. Vi ønsker ingen reprise fra i fjor, sier han i en pressemelding.