Gå til sidens hovedinnhold

Vålerenga er en soleklar gullkandidat

Vålerenga har imponert stort i sine to første seriekamper. Søndag venter hjemmekamp mot Kristiansund. Vålerenga blir en av våre sikre på søndagens tippekupong.

(Nettavisen)

Søndagens tippekupong består av sju kamper fra Eliteserien, tre kamper fra Premier League og avsluttes med to kamper fra tysk Bundesliga. Bonuspotten er på ca 2,2 mill kr. Innleveringsfristen er kl 14.55.

Onsdag er det ca 270 millioner kroner i Vikinglotto-potten.

1. Molde - Brann
Molde er den største gullfavoritten og selv uten en skadet Magnus Wolff Eikrem leverte Molde en solid seriepremiere med 2-0 hjemme mot Kristiansund. De seierssifrene burde vært større. Wolff Eikrem var tilbake i midtukekampen borte mot Tromsø. I den kampen rotet Molde bort en 3-1 ledelse og måtte nøye seg med 3-3 og ett poeng. Var gode i to tredjedeler av forrige sesong, men en svak periode midtveis spolerte gullsjansene og tapte også seks av 15 bortekamper. Hjemme på Aker stadion vant Molde 12 av 14 hjemmekamper forrige sesong, det ene tapet kom faktisk mot Brann.

Personlige feil ødela for Brann i seriepremieren borte mot Viking. Nå skal det sies at Brann var heldige med 1-1 til pause i den kampen, men bergenserne hevet seg i andre omgang, men forsvarsfeil førte til to Viking-scoringer og 1-3 tap. Hang bra også hjemme mot Vålerenga onsdag kveld, men endte opp med å tape 0-3 etter to sene scoringer av Aron Dønnum. Allerede torsdag venter bortekamp mot Rosenborg og neste mandag er det hjemmekamp mot Bodø/Glimt. Brann-supporterne fryktet at Brann er uten poeng etter de fem første seriekampene.

Molde tapte altså 1-2 hjemme mot Brann forrige sesong og i 2019 endte det 1-1. Søndag er det lite som tyder på at Brann skal ta poeng og Molde blir en av våre sikre på søndagskupongen. H.

2. Sarpsborg 08 - Haugesund
Seks av lagene som skal i aksjon i Eliteserien søndag, spiller sin første kamp for sesongen.

Sarpsborg 08 endte på en skuffende 12. plass forrige sesong, og Mikael Stahre fikk en tøff debutsesong. Forventningene til Sarpsborg 08 er høyere foran denne sesongen. Endte opp med 6-3-6 på hjemmebane da. Kristian Fardal Opseth, Ibrahim Kone og Steffen Skålevik er blant nykommerne.

Jostein Grindhaug og Haugesund endte på 9. plass forrige sesong, det var litt ned tabellmessig kontra de foregående sesongene. Er tippet rundt midten også denne sesongen. Veteranen Christian Grindheim har lagt opp. Moderate 5-3-7 på bortebane forrige sesong. Sondre Liseth er hentet fra Mjøndalen, mens Alioune Ndour er hentet fra Sogndal.

Det står 2-2-0 på de fire siste tilsvarende i Sarpsborg, uavgjort de to foregående sesongene. Vi tror ikke hjemmelaget taper seriepremieren. HU.

3. Viking - Tromsø
Viking innfridde sitt favorittstempel med 3-1 seier hjemme mot Brann i seriepremieren og imponerte tidvis. Landet med et brak på Lerkendal onsdag og endte opp med 0-5 tap etter en fryktelig andreomgang. Har slitt på bortebane de siste sesongene og problemene ser ut til å fortsette denne sesongen. Hjemme på SR-bank Arena går det bedre og Viking endte opp med 7-4-4 hjemme forrige sesong. Zlatko Tripic kom inn i 2. omgang mot Rosenborg og er nok aktuell for startelleveren i kveld.

Prestasjonsmessig gjorde Tromsø en sterk seriepremiere borte mot Bodø/Glimt, men ett meget effektivt Glimt vant kampen 3-0. Strålende opphenting hjemme mot Molde onsdag. Kom bakpå 1-3 i den kampen, men endte opp med ett poeng og 3-3. 3-1-11 på bortebane i nedrykkssesongen i 2019 og nesten like svake 4-1-10 på bortebane i 2018-sesongen.

Viking er nok svært revansjesugne søndag og utgangstipset. Vi spiller H på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

4. Vålerenga - Kristiansund
Et velspillende Vålerenga tok en sterk og fortjent 3-0 seier borte mot Brann søndag og selv om seierssifrene kanskje var litt i overkant, imponerte Vålerenga i den kampen. Gjorde en bra kamp hjemme mot Rosenborg i seriepremieren og var nærmest seieren i kampen som endte 1-1. Vålerenga er uten tvil en sterk medaljekandidat denne sesongen. Meget solide 10-5-0 hjemme på Intility forrige sesong.

Kristiansund har møtt tøff motstand i sine to første. Gjorde en svak seriepremiere borte mot Molde, men "slapp" unna med 0-2 tap. Forbedret prestasjon hjemme mot Bodø/Glimt onsdag, men også den kampen endte med 0-2 tap. Christian Michelsens gutter er altså både uten poeng og scoringer når de reiser til Oslo søndag.

Det endte 0-2 i 2018, og det endte 1-1 både i 2019 og 2020 mellom Vålerenga og Kristiansund i Oslo. Søndag er det dags for hjemmeseier og vi har ingen betenkeligheter med å la hjemmeseieren stå ugardert. H.

5. Bodø/Glimt - Rosenborg
Søndagens storkamp i Eliteserien. Fjorårets suverene gullvinner Bodø/Glimt har innledet med to strake seire. 3-0 hjemme mot Tromsø og 2-0 borte mot Kristiansund. Men spillemessig er det mye å gå på og Glimt har fått godt betalt. Knallsterke 10-4-1 hjemme på Aspmyra i 2019-sesongen og tok rent bord og 15 seire i gullsesongen i gjor.

Åge Hareide har gjort store utskiftninger i RBK-stallen etter forrige sesong og profiler som Tore Reginussen og Pål Andre Helland er borte. Gjorde en klart godkjent seriepremiere borte mot Vålerenga og fikk med seg ett poeng fra Intility. Valset over Viking hjemme onsdag kveld og vant 5-0. Men kanskje ikke verd å legge altfor mye vekt på det resultatet i og med at Viking underpresterte voldsomt i den kampen. Rosenborg har ikke levert på bortebane de siste sesongene. Svake 3-7-5 i 18-sesongen og moderate 5-4-6 i fjorårssesongen. Markus Henriksen måtte ut med skade mot Viking og blir ikke klar til kveldens kamp. Anders Konradsen er trolig også ute, mens det er usikkert med Dino Islamovic.

2-0 og 5-1 til Bodø/Glimt de to siste sesongene på Aspmyra. Det blir garantert jevnere i kveld. Vi spiller HUB både på 96-rekkeren og på 432-rekkeren.

6. Sandefjord - Mjøndalen
Seks av lagene som skal i aksjon i Eliteserien søndag, spiller sin første kamp for sesongen og i denne møtes to av nedrykkskandidatene.

Sandefjord var den store nedrykksfavoritten også foran forrige sesong, men var aldri i nærheten av å rykke ned og endte på en respektabel 11. plass. Overraskende nok fikk ikke Marti Cifuentes ny tillit som trener og pappa Hans Erik Ødegaard og Andreas Tegstrøm er ny trenerduo. Andre Sødlund fra Sandnes Ulf og Amer Ordagic fra Brann er blant nykommerne. Kun tre hjemmeseire ble det på Sandefjord forrige sesong (3-7-5).

Mjøndalen med en ellevill opphenting mot Sogndal i den avgjørende playoffkampen og berget plassen bokstavelig talt på overtid. Vegard Hansen holder fortsatt koken som Mjøndalen-trener og veteranen Christian Gauseth er med også denne sesongen. Mjøndalen har kun vunnet tre bortekamper de to siste sesongene i Eliteserien. 1-6-8 i 2019-sesongen og 2-3-10 i fjorårssesongen. Sondre Liseth og Vetle Dragsnes er solgt, mens Benjamin Stokke er blant nykommerne.

Det endte 1-0 til Sandefjord i tilsvarende kamp forrige sesong. Vi spiller HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

7. Strømsgodset - Lillestrøm
Seks av lagene som skal i aksjon i Eliteserien søndag, spiller sin første kamp for sesongen.

Oppkjøringen til årets sesong har vært svært trøblete for Strømsgodset. Trener Henrik Pedersen ble etterhvert fjernet og treningsresultatene har vært lite oppmuntrende. Kjempet mot nedrykk stort sett gjennom hele fjorårssesongen, men endte tilslutt fjerde sist. Stallen ser definivt ikke sterkere ut denne sesongen. Normat hjemmesterke Godset endte opp med svake 3-6-6 hjemme på Marienlyst forrige sesong. Fred Friday er tilbake i norsk fotball, ellers har trenerduoen Håkon Wibe-Lund og Bjørn Petter Ingebretsen mye av den samme troppen som forrige sesong.

Lillestrøm innledet svakt i OBOS-ligaen forrige sesong og lå ikke an til opprykk midtveis. Men en solid høstsesong sikret direkte opprykk. Det er optimisme på Åråsen nå og Pål Andre Helland og Gjermund Åsen er spennende tilvekster. I tillegg er Igoh Ogbu hentet fra Sogndal og Vetle Dragsnes fra Mjøndalen.

Lillestrøm var meget svake på bortebane de siste sesongene de var i Eliteserien, men de to siste tilsvarende på Marienlyst har begge endt med poengdeling. UB.

8. Tottenham - Wolverhampton
Nok en skuffende sesong er i ferd med å ebbe ut for Tottenham. 1-3 tapet borte for Leeds forrige lørdag, gjør at Spurs er ute av kampen om topp fire når tre serierunder gjenstår. Det er på bortebane laget har sviktet i det siste, kun en av dem siste bortekampene er vunnet (1-2-2). Hjemme på Tottenham Hotspur Stadium står Tottenham med fem strake seire. Ben Davies er eneste spiller ute med skade.

Skaden til toppscorer Raul Jimenez i desember har mer eller mindre ødelagt sesongen for Wolverhampton. Ulvene ligger på 12. plass med 45 poeng, men har uansett hevet seg i det siste og står med 10 på poeng på de fem siste seriekampene, tre av dem er spilt på hjemmebane. Beskjedne 5-5-7 på bortebane. Willy Boly er tilbake etter coronasmitte, men Pedro Neto, Jonny og Raul Jimenez er fortsatt ute.

Betydningsløs kamp dette, men vi merker oss at Wolverhampton har vunnet tilsvarende kamp de to foregående sesongene. Et svekket Wolverhampton skal være klart overkommelig for Tottenham nå. H.

9. West Bromwich - Liverpool
Sam Allardyce var egentlig sjanseløs til å lykkes med å berge West Bromwich fra nedrykk når han overtok laget for noen måneder siden. Albions har riktignok glimtet til fra tid til annen, men kun fem seire er tatt og poengfangsten er på beskjedne 26 poeng. Ainsley Maitland-Niles er tilbake i kveld, ellers må Allardyce unnvære Robert Snodgrass og Branislav Ivanovic som er begge er skadet.

Liverpool med en strålende bortekamp mot Manchester United torsdag kveld der de vant 4-2. Med tanke på at Chelsea tapte 0-1 mot Arsenal i midtuken, er topp fire nå høyst realistisk. Liverpool står med 60 poeng på 35 spilte og ligger på 5. plass. Chelsea på 4. plass med 64 poeng og en kamp mer spilt, mens Leicester på 3. plass står med 66 poeng. Tirsdag kveld møtes Chelsea og Leicester på Stamford Bridge. Liverpool har tre svært overkommelig kamper igjen. Ozan Kabak, James Milner og Naby Keita er alle uaktuelle, i tillegg til langtidsskadde Henderson, Gomez og van Dijk.

Liverpool skal uansett ta tre poeng i søndagens kamp og blir en av våre sikre på søndagskupongen. B.

10. Everton - Sheffield United
Everton med kun ett tap på sine sju siste seriekamper (2-4-1), men for mange poengdelinger gjør at Carlo Ancelottis mannskap ikke har klart å henge med i topp fire kampen. Ligger på 8. plass med 56 poeng. 6. plassen gir Europa League og det er kun to poeng opp til denne for Everton som har tre kamper igjen å spille. Har vært stødige på Goodison Park i evigheter, men ikke bedre enn 5-4-8 hjemme denne sesongen. James Rodriguez og Yerry Mina er begge usikre for Everton.

Sheffield United forbløffet en hel fotballverden forrige sesong med en oppsiktsvekkende sterk 9. plass. Med noenlunde samme mannskap har denne sesongen vært en vedvarende katastrofe. Har vært klare for nedrykk i evigheter og kun tatt 17 poeng. Hele 15 av 17 bortekamper er tapt. Sander Berge er igjen blitt skadet og spiller ikke kveldens kamp. Oli McBurnie, Oliver Burke og Billy Sharp er også ute.

Everton har en historikk for å rote bort poeng mot antatt svakere motstand, men søndag skal det bli tre poeng.

11. Mainz - Borussia Dortmund
Det gjenstår kun to serierunder i Bundesliga og fortsatt er mye uavklart både i kampen om topp fire og i nedrykksstriden.

Mainz er faktisk ubeseiret i sine ni siste seriekamper (5-4-0) og det som lenge så ut som nedrykk, er langt på vei berget. Ligger på 12. plass med 36 poeng og har fem poeng ned til Werder Bremen på kvalifiseringsplass. Bremen har kun en kamp igjen, dermed er Mainz sikret allerede før dagens kamp. Slo Bayern München 2-1 hjemme tredje sist og holdt høytflyvende Eintracht Frankfurt til 1-1 borte sist søndag.

Borussia Dortmund og Erling Braut Haaland med 4-1 seier mot RB Leipzig i den tyske cupfinalen torsdag kveld. I serien har Dortmund tatt fem strake seire og tatt seg opp på den meget viktige 4. plassen. Og i og med at Eintracht Frankfurt meget overraskende tapte 3-4 borte mot tabelljumbo Schalke 04 lørdag, vil Borussia Dortmund med seier i dag sikre topp fire.

Borussia Dortmund har vunnet de tre siste bortekampene mot Mainz, men hjemmelaget er altså ubeseiret i sine ni siste seriekamper. UB.

12. RB Leipzig - Wolfsburg
Nedadgående formkurve for RB Leipzig som ikke har bedre enn 2-1-3 på sine seks siste seriekamper. Torsdag kveld ble det hele 1-4 tap mot Borussia Dortmund i den tyske cupfinalen, spilt på Olympiastadion i Berlin. Ligger på 2. plass med 64 poeng og ender uansett topp fire, selv om de skulle tape sine to siste seriekamper. Solide 11-3-2 hjemme, men ikke bedre enn 1-2-1 på de fire siste hjemmekampene.

Wolfsburg har levert en meget sterk sesong. To serierunder før slutt ligger de på 3. plass med 60 poeng, i og med at Eintracht Frankfurt meget overraskende tapte 3-4 borte mot tabelljumbo Schalke 04 lørdag vil Wolfsburg sikre topp fire med minimum ett poeng i kveld. Variable 3-0-3 på de seks siste seriekampene, tapene har kommet mot Bayern München, Eintracht Frankfurt og Borussia Dortmund.

Det står 2-1-1 på de fire siste tilsvarende. Ett poeng er greit for begge lag, så U-faren er nok høy i denne. HU.

96-rekker:
1. Molde - Brann H

2. Sarpsborg 08 - Haugesund HU

3. Viking - Tromsø H

4. Vålerenga - Kristiansund H

5. Bodø/Glimt - Rosenborg HUB

6. Sandefjord - Mjøndalen HU

7. Strømsgodset - Lillestrøm UB

8. Tottenham - Wolverhampton H

9. West Bromwich - Liverpool B

10. Everton - Sheffield United H

11. Mainz - Borussia Dortmund UB

12. RB Leipzig - Wolfsburg HU

432-rekker:
1. Molde - Brann H

2. Sarpsborg 08 - Haugesund HU

3. Viking - Tromsø HUB

4. Vålerenga - Kristiansund H

5. Bodø/Glimt - Rosenborg HUB

6. Sandefjord - Mjøndalen HUB

7. Strømsgodset - Lillestrøm UB

8. Tottenham - Wolverhampton H

9. West Bromwich - Liverpool B

10. Everton - Sheffield United H

11. Mainz - Borussia Dortmund UB

12. RB Leipzig - Wolfsburg HU