Gå til sidens hovedinnhold

– Koser meg veldig her

Artikkelen er over 3 år gammel

Kristian Horne er klar for en skitur litt utenom det vanlige. 28-åringen skal tilbakelegge 100 kilometer over Hardangervidda med 40 kilo på slep.

I fjor fullførte Skjetten-mannen «Åsnes Expedition Amundsen» på 24 timer og 17 minutter, inkludert åtte timer med pålagt hvile. Det holdt til fjerdeplass i singelklassen.

– Jeg har veldig lyst til å krysse Hardangervidda først som vinner, men det er jeg ikke alene om. Konkurransen er knallhard. Målsettingen er pallen, sier Horne.

– Tur med startnummer

For to år siden vant han lagkonkurransen sammen med Lars Christian Vold. Han er rekordholder i Norseman, triatlonkonkurransen som omtales som verdens tøffeste over Ironman-distanse.

Konkurransen starter med 3,8 kilometer i Hardangerfjorden, fortsetter med 180 kilometer sykling over Hardangervidda før det avsluttes med et maraton opp til Gaustatoppen.

Horne har fullført Norseman fem ganger med en sjetteplass som bestenotering.

I fjor sommer besteg han 5.400 høydemeter over 227 kilometer til lands og til vanns i triatlonkonkurransen Swissman på 18 timer og 46 minutter.

– Det er de lange løpene som appellerer til meg. Jeg var speider i mange år og var mye på tur som liten. Det er jeg fortsatt. Dette blir som en tur med startnummer, sier Horne.

 

Trekker bildekk

Det betyr ikke at 28-åringen stiller uforberedt til start. Den erfarne friluftsmannen er vant til å navigere med kart og kompass, som deltakerne også må gjøre i «Åsnes Expedition Amundsen».

I forkant av konkurransen har Horne trukket på bildekk og pulken han skal trekke over Hardangervidda.

– Det er mest for å venne kroppen til julingen som venter. I tillegg blir det klassisk ekspedisjonstrening og allsidig utholdenhetstrening som skiturer, løpeturer og klatring. Dette er ikke en konkurranse man trenger å spisse formen til.

Horne anslår at han i gjennomsnitt trener 15-17 timer i uka.

– Jeg sykler tre mil til og fra jobb hver dag.

– Blir kvalm og trøtt

Nå innstiller han seg på den fysiske smerten som venter på veien over Hardangervidda.

– Det er veldig tungt mot slutten av rennet. Man er kvalm, trøtt og utmattet. Likevel koser jeg meg veldig med denne konkurransen. Jeg føler meg veldig privilegert som får holde på med disse rare selvrealiseringsprosjektene, sier Horne.

I tiden framover håper han å kunne delta i terrengtriatlonkonkurranser og kortere triatlon.

– Det finnes mange eventyr som venter der ute.

Fakta

«Åsnes Expedition Amundsen» ble arrangert for første gang i 2012. Arrangeres i år fra 22.- til 25. februar.

Deltakerne skal forsere 100 kilometer fra Haukeliseter til Eidfjord. Alle må trekke en pulk på 40 kilo.

Det er pålagt med med minimum åtte timer med hvile, hvor fire må gjennomføres på siste sjekkpunkt.

 

Kommentarer til denne saken