Skiene til de norske stjernene smelter i OL-bakken: – De blir ubrukelige

SMELTER: Snøen i OL-løypa får skiene til Kjetil Jansrud til å smelte. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

SMELTER: Snøen i OL-løypa får skiene til Kjetil Jansrud til å smelte. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix) Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

De norske gullhåpene Kjetil Jansrud (32) og Aksel Lund Svindal (35) har fått et dilemma på grunn av OL-snøen.

DEL

(Nettavisen): Det har vært en iskald uke for de norske alpinistene i Pyeongchang.

I minus 20 grader har verdenseliten fartet nedover i alpinbakken i Sør-Korea i høy hastighet, men det er ikke kulden de kjenner på kroppen som er det største problemet.

Det kalde været har gjort at snøen i OL-traséen har endret seg - noe som fører til trøbbel for alpinistene. Under utfortreningene i Pyeongchang har nemlig deler av skiene til flere av utøverne smeltet.

- Når det blir kaldt får du skarpe snøkrystaller. Da blir friksjonen så stor og temperaturen så høy at det smelter, sier Lund Svindal til Nettavisen.

- Det er litt overraskende faktisk, for det går ikke så fort her. Det er ingen partier her som er 150 (km/t). Jeg tipper det raskeste kanskje er 120. Det pleier ikke å brenne så mye da, men faktisk til og med på super-G brant vi ski, forklarer det norske gullhåpet.

Jansrud: - Blir så varmt at det koker

Også lagkameratene Jansrud og Alexander Aamodt Kilde har opplever det samme.

- Stålkantene på skiene våre utgjør så mye varme. Det gjør de på vanlig snø, men jo mer finkornet og kaldere den blir, jo mer varme utvikler den fordi det blir mer friksjon. Det blir så varmt at det koker bort belegget på hver side av kanten, sier Jansrud til Nettavisen.

Skiene de norske stjernene har brukt på trening i Pyeongchang er nå ubrukelige etter bare en gjennomkjøring.

- Hvis det begynner å koke, så går det sakte. Man mister glidegenskapene og skiene føles vanskelig å kjøre. Det skjedde på gjennomkjøringen nå og det skjer for de aller fleste, forklarer Jansrud.

ØDELAGTE SKI: Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Alexander Aamodt Kilde har alle fått skader på skiene i OL-bakken.Cornelius Poppe NTB scanpix

Får et dilemma

Det skaper et dilemma for de norske OL-håpene. For hverken Jansrud eller Svindal våger å prøve ut potensielle konkurranseski på trening.

- De som både jeg og Kjetil brukte i dag er nok ferdig for nå. Vi har mange ski her, men vi har jo ikke like mange som vi har når vi er i Europa. Vi må passe på at vi får det til å gå opp og at vi ikke driter oss ut, forteller Lund Svindal.

- Vi må selvfølgelig bruke de beste skia når vi skal konkurrere. Det blir de vi trorer det beste, for vi kan sannsynligvis ikke bruke de nå på treningene. Da blir de ødelagt, forklarer 35-åringen.

Han får støtte av lagkamerat Jansrud.

- Hvis man bruker rennsidene og de koker, så er de «gone» for OL. Man må prøve å være litt taktisk og se hvilke ski vi skal bruke, forteller Jansrud.

Nye metoder har gjort det mulig å reparere slike skader som de norske alpinistene nevner, men den muligheten har de ikke i Sør-Korea.

- Sporten har utviklet seg. Før hadde man kastet det paret, men nå går man inn og skjærer ut den delen på skien som blir brent og så legger de inn en ny del, forklarer Jansrud.

- Skiene er derfor ikke helt kjørt, men i Korea er det helt kjørt, for da er de ubrukelig til man kommer hjem igjen, sier 32-åringen. 

MÅ VELGE: Kjetil Jansrud må være spesielt nøye når han skal finne ut av hvilke ski han skal bruke i utforrennet.Leonhard Foeger Reuters

Jakter OL-gull i utfor

Til tross for skiproblematikken, tror både Jansrud og Lund Svindal at de skal kunne stille med et godt utgangspunkt når det er klart for utforrennet i OL kommende søndag.

Begge nordmennene er blant de store favorittene til å kjempe om medaljene i en trasé de føler er både lett og utfordrende på en gang.

- Den er ganske lett og når jeg sier lett, så mener jeg lett å komme seg fra a til b, men det er ikke lett å kjøre fort. Alle kan kjøre gjennom på en grei måte, så er det om å gjøre å være den som treffer helt perfekt overalt og klarer å være litt snill med snøen. Akkurat nå er det han der borte, sier Svindal, og peker bort på lagkamerat Jansrud.

-  Han vant her i fjor og kom inn med bra selvtillit i dag og gjorde ting riktig fra første gjennomkjøring. Jeg kikker litt på han, men ser at det kommer til å bli jevnt. Vi kjører ned på 1,40, og det er jo ti sekunder kortere, hvis ikke mer, enn det vi pleier å ha. Det blir nok veldig, veldig tett. Det er små, små ting som kommer til å avgjøre, forklarer den norske stjernen.

Torsdag var Jansrud nest best av samtlige på trening og var tydelig full av selvtillit da han møtte norsk presse etter treningen.

- Jeg trives veldig godt her. Det er en trasé som er på den lettere siden av hva vi kjører. Samtidig er det på ingen måte en kjedelig utfor. Det er spennende. Det er mye terreng, det er mange hopp. Flyten i løypa er kul. Det er en stilig utfor å kjøre. Man vil sannsynligvis ikke se de mest spektakulære krasjene og sånne ting, men jeg synes det for så vidt er helt greit. Den er mer enn verdig en OL-utfor, sier Jansrud.

- Jeg tror også at det endrer dynamikken. Før hadde man kanskje de gærne gutta som alltid satset og enten gikk på trynet eller lykkes. Nå har man et samlet startfelt som gir veldig bra gass. Jeg tror alle vil stå på start og føle seg ganske komfortable med det. Så vil man få utelukkende den beste skikjøreren som vinner, forteller 32-åringen.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags