For 13-åringene kom ikke bare til finalen, men vant 1-0 over Stavanger-laget Hinna i finalen søndag denne helga i den prestisjefulle danske fotballturneringen.

G13-laget ble dermed også det eneste laget i Skedsmo Fotballklubb gjennom historien som har vunnet i Dana Cup.

Laget hadde riktignok ambisjoner om å komme til finalesluttspill, altså minimum kvartfinale, men tidsplanen sprakk da finalen ble utsatt tre kvarter, og det at på til ble ekstraomganger. Seiersmålet kom to minutter før en eventuell straffekonkurranse.

Det betydde at laget ikke rakk danskebåten som de skulle ta hjem.

– Så vi kjører hjem om Sverige. Nå er vi ved København og skal snart krysse brua, sier lagleder Jill Skøym Rugås da RB ringer henne.

– Men det er kanskje verdt det?

– Det var absolutt verdt det. Dette gjør vi gjerne igjen, sier en storfornøyd Rugås.

Smiler hele veien

Trener Lars Olav Johannessen har heller ingen kvaler med å måtte ta en kraftig omtur på grunn av finaleseieren.

– Det er en forholdsvis lang tur på 10-12 timer, men den er ikke så kjedelig for vi smiler hele veien, sier han på telefonen.

– Men det er bra at vi har fridag i morgen, fortsetter Johannessen.

Cupvinnerne får nemlig knapt puste i bakken før de skal til hjemlige trakter for å hevde seg i Norway Cup.

Da er ambisjonene de samme som i Dana Cup – å komme til minst kvartfinale.

– Århundrets kamp

Men trener Johannessen erkjenner at veien til en finale kan være tøffere i Norway Cup enn i Dana Cup.

G13-laget vant ni av ni kamper i Dana Cup. Laget scoret totalt 41 mål og slapp inn to.

– Guttene var så ekstremt gode gjennom hele turneringen. Det var så deilig og så fortjent, sier treneren. Han legger ikke skjul på at all motstand ikke var like tøff, men syntes guttene viste karakterstyrke da de slo Fyllingsdalen, som satser hardt i de yngre årsklassene, 6-0 i åttendelsfinalen.

– Det var vel århundrets kamp. De hadde nesten ikke ballen. Vi hadde mønsterangrep på mønsterangrep og alle målene var etter læreboka. Det er en gang i livet man opplever en kamp som den der.

– Blev Sketsmo FK, der løb med guldet

I kvartfinalen kjempet laget seg til en 4-1-seier over det tyske satsningslaget Anker Wismar etter å ha ligget under 1-0.

Også i semifinalen var det tyskere, Düren-Niederau, som møtte overmakten i Skedsmo-gutta som vant 2-1.

Finalekampen mot Hinna ble en sjansefattig affære, ifølge kampreferatet på nettsidene til Dana Cup, men som de skriver:

– Ingen finaler kan ende uafgjort, og derfor var det også helt i orden, at det blev Sketsmo FK, der løb med guldet i Klasse B13.

– Mod slutningen af den ordinære spilletid pressede Sketsmo voldsomt på for at få en afgørelse, men Hinna kunne ånde lettet op.

Trener Johannessen omtaler finalen som en overkjøring.

– Vi skapte 5-6 store sjanser, egentlig. Et mål ble annulert for offside etter et mønsterangrep. Et skudd gikk i tverrliggeren, vi misset på åpent mål, så det er ganske mye bra gjennom hele kampen. Men Hinna holder står i mot og spiller for straffesparkkonkurranse, sier han.

– Så får vi det forløsende målet to minutter før straffesparkkonkurranse. Vi klarte å smelle en retur i mål etter en corner, fortsetter han, og mener at en barriere er brutt for Skedsmo Fotballklubb.

– I fjor hadde vi et juniorlag i finalen. Nå har vi brutt barrieren med å vinne finalen, så nå tror jeg det blir lettere neste gang, for da har vi trua på det.

Stolt sportslig leder

Sportslig leder i Skedsmo Fotballklubb, Kim Andre Pedersen, er veldig stolt av prestasjonene til guttelaget.

– Vi er veldig stolte av spillere og trenere på G-13 som i år gikk hele veien med seier i Dana cup, skriver han i en e-post.

– Vi har mange gode og spennende årganger på gang og det er takket være en meget god jobb i Skedsmo Akademiet samt dyktige trenere på våre aldersbestemte lag. Det danner et godt grunnlag for videre utvikling, fortsetter han.

PST! Laget vil ikke bli det første Skedsmo-laget som løfter pokalen hvis de skulle vinne i Norway Cup. Juniordamene vant nemlig Norway Cup i 1987, men de er det eneste guttelaget i klubben som har vunnet i en av de tre store turneringene, Dana Cup, Gothia Cup og Norway Cup.