Gå til sidens hovedinnhold

Haga går 10 kilometer

Artikkelen er over 3 år gammel

Landslagstrener Roar Hjelmeset avslørte hvilke fire utøvere som skal gå 10 kilometer fristil.

PYEONGCHANG (Nettavisen): Etter at tre av fire norske kvinner skuffet på åpningsdistansen i OL, var det knyttet spenning til å se om landslagsledelsen ville endre på uttaket til neste distanserenn i Pyeongchang.

Men på en pressekonferanse natt til tirsdag norsk tid presenterte landslagstrener Hjelmeset de samme fire som gikk 15 kilometer skiathlon.

Det betyr at Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og Ragnhild Haga får fornyet tillit. Samtidig må Astrid Uhrenholdt Jacobsen igjen finne seg i å være tilskuer.

– Dette er de vi mener har gått raskest på denne distansen tidligere i år. Så da velger vi å bruke de fire, sier Hjelmeset.

Jacobsen uenig

Uhrenholdt Jacobsen sa fra seg sin plass på åpningsdistansen i OL på grunn av sykdom, men er nå helt friskmeldt. Hun ønsket nå å få gå torsdagens 10-kilometer.

Det ønsket får hun altså ikke oppfylt.

– Det er aldri morsomt å gi beskjeder når folk har en forventning om at de skal gå. Hun ble selvfølgelig skuffet, men jeg føler at hun har ristet av seg deler av den skuffelsen. Hun fungerer fint i laget og er en veldig god støttespiller for de andre jentene. Hun tok det til slutt med fatning. Hun skal være verdens beste reserve og er klar til å stille om det skulle skje noe med de andre, sier Hjelmeset til Nettavisen.

Den norske landslagstreneren innrømmer at Uhrenholdt Jacobsen selv mener at hun burde fått sjansen, noe hun ga klar beskjed om.

– Det var en diskusjon. Hun håpet at hun skulle få muligheten da de andre ikke gikk så fort som vi hadde håpet på, sier Hjelmeset.

– Håpet hun eller mener hun at hun burde få gå?

– Hun hadde vel en formening om at hun burde få sjansen. Som løper har hun sin fulle rett til å mene det. Hun bør sikkert også mene det. Skal man drive med det her, så må man ha troen på seg selv og tro at man skal klare å gjøre det bedre enn det de andre gjorde. Det var helt i orden, så det var ikke noe større problem, forteller landslagstreneren til Nettavisen.

Oppfordret til å være ærlige

De fire kvinnene som nå er tatt ut til torsdagens distanse kan vise til bedre resultater i verdenscupen enn Uhrenholdt Jacobsen denne sesongen, og det er også derfor de får fornyet tillit.

Prestasjonen på åpningsdistansen i OL var ikke god nok for tre av løperne i forhold til det som forventes. Det erkjenner den norske landslagsledelsen.

De har fortsatt ingen god forklaring på hva som gikk galt lørdag. Derfor har Hjelmeset oppfordret kvinnene til å være ærlige når de har argumentert for egne sjanser i torsdagens renn. Tilbakemeldingen skal ha vært at alle føler seg i god form til tross for skuffelsen i det første rennet.

– Vi har oppfordret dem veldig til at de skal være ærlige. Det stoler vi på, sier Hjelmeset.

Haga er ikke overrasket

Ragnhild Haga var den som presterte dårligst av de fire kvinnene på lørdagens skiathlon i Pyeongchang, men hun kan vise til svært gode resultater på nettopp 10-kilometer i verdenscupen denne vinteren.

Hun er ikke overrasket over at hun får fornyet tillit.

– Nei, jeg hadde håpet på det siden 10-kilometer friteknikk er favorittdistansen min. Jeg vet ikke helt hva som skjedde sist, men siden det er 10 kilometer fri, så har jeg veldig tro på meg selv. Jeg er også veldig glad for at trenerne har det også, sier Haga.

Langrennsstjernen som fylte 27 år mandag har i likhet med sine lagvenninner ingen god forklaring på hvorfor hun ikke presterte som forventet på den første distansen.

– Det er fortsatt litt vanskelig å peke på en ting. Det er fortsatt et ganske sammensatt bildet. Det er litt kjedelig at flere av oss underpresterer, men vi må bare legge det bak oss, sier Haga.

Hun spekulerer i at nervene kan være en av faktorene som ødela, men håper nå at de verste nervene er borte.

– Jeg tror jeg kanskje var litt mer nervøs enn jeg hadde trodd. Jeg følte selv at jeg hadde kontroll og var ganske rolig. Det er ikke sikkert det var det som gjorde at det ble en 15. plass, men jeg kjenner det er godt å komme i gang. At guttene gikk så bra her om dagen inspirerer. Nå er vi litt mer inne i rennprogrammet, sier Haga til Nettavisen.

Tirsdag er det sprint på OL-programmet, før neste distanserenn er torsdagens 10-kilometer for kvinnene.

 

Kommentarer til denne saken