– Jeg er vant til å få mange rare beskjeder

I UVISSE: Selv om landslagstrener Roar Hjelmset går langt i å si at Ragnhild Haga får gå i OL, ble nok Åsen-løperens sjanser til å få gå mange distanser i Sør-Korea forringet i NM. FOTO: PER MORTEN SØDAL

I UVISSE: Selv om landslagstrener Roar Hjelmset går langt i å si at Ragnhild Haga får gå i OL, ble nok Åsen-løperens sjanser til å få gå mange distanser i Sør-Korea forringet i NM. FOTO: PER MORTEN SØDAL

Artikkelen er over 1 år gammel

Ragnhild Haga (26) har ingen hast med å vite om hun får gå OL-distanser. Men landslagstreneren går langt i å antyde at hun uansett ikke blir turist hele OL.

DEL

Etter å ha blitt slått av Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen to dager på rad, har nok sjansene til å få gå mange distanser i OL i Pyeongchang i februar. Til det er nok også Uhrenholdt Jacobsens evne til å treffe med mesterskapsformen en for sterk faktor.

Haga selv gir inntrykk for at er glad hun ikke er trener, men er sikker på at en jente vil stå veldig skuffet å se på de fire som blir tatt ut på de første distansene, 15 kilometer fellesstart med skibytte og 10 kilometer fri stil.

– Det er en som kommer til å bli skuffet. Femtemann kommer til å bli en medaljekandidat som kommer til å stå å se på. Det er litt trist, sier Haga.

Men uvissheten er hun sikker på at ikke kommer til å plage henne. Til det er hun blitt for vant til rollen som reserve, en hun hadde i både verdensmesterskapene i Falun og Lahti.

– Jeg er ikke vant til å få noen trygghet. Jeg har øvd meg ganske mye på det. I VM sist var jeg der i 10 dager og fikk vite det halvannet døgn før at jeg skulle gå. Det tror jeg at jeg kommer til å takle veldig bra. Jeg kan få mye rare beskjeder. Det tror jeg skal gå fint, humrer hun.

– Alle seks kommer til å gå

Landslagstrener Roar Hjelmeset holder fortsatt kortene tett. Han vil ikke si når laget til den første distansen, fellesstart med skibytte, tas ut.

Men han medgir at Uhrenholdt Jacobsens to sterke NM-renn også ga han mer hodebry.

– NM gjorde det vanskeligere. Men det er en hyggelig sak. Vi må være glade for at mange går fort. Nå får vi sette oss ned og se. Det vi fordeler først er det som skjer først.

Han understreker at Haga på ingen måte har gått seg ut av noen OL-diskusjon.

– Jeg synes ikke Ragnhild har dummet seg ut på NM, definitivt ikke. Det er små dueller. Ragnhild har vært definitivt en av våre aller beste løpere på en del skirenn i vinter. Man må ikke glemme historikken. Vi har allerede tatt ut seks personer, alle de seks kommer til å gå en distanse.

Kluss

Åsen-løperen kom sterkt på oppløpet, men var 0,3 sekunder bak vinner Bjørgen i mål.

Trioen rykket fra en litt større gruppe tidlig på skøytedelen og var suverene de siste kilometerne.

– Det var nesten søndagstur i starten. Det var vanskelig å gå fra. Marit måtte en del jobb, jeg forsøkte å bidra litt på skøytedelen. Så ble det spennende mot slutten, sier Haga.

Inn på oppløpet hadde hun noen meter opp til konkurrentene. Det ble for langt, selv om hun spurtet seg nærmere.

– Marit og jeg klusset det litt til, jeg hadde ikke lyst til å felle henne ved å ta en frekk en. Det er viktig dette her, men det er ikke verdt å ødelegge stavene til hun foran. Da tenkte jeg at jeg måtte ta det på oppløpet. Jeg vet jeg har en bra spurt. Men jeg visste at jeg var for langt bak. Jeg er ganske god på hurtighet. På en flat spurt er det bare Maiken som jeg vet er bedre enn meg. Men det er mange ting som spiller inn, blant annet hvor sliten man er.

NUMMER TRE: Ragnhild Haga (t.v.) ble knapt slått av Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen i spurten på fellesstart med skibytte. FOTO: PER MORTEN SØDAL

NUMMER TRE: Ragnhild Haga (t.v.) ble knapt slått av Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen i spurten på fellesstart med skibytte. FOTO: PER MORTEN SØDAL

– Ga alt

Haga vil ikke spekulere i OL-sjansene. Selv rangerer hun seg som hakket bedre på en 10 kilometer fri enn fellesstart med skibytte. Hun mener også hun har litt å gå på formmessig.

– Jeg synes det er vanskelig å si. Jeg er bedre i skøyting enn i klassisk. Det er ekstremt mange scenarioer som kan skje. Noen kan bli syke eller skadet eller ikke gå fort på ski lenger. Jeg selv vurderer meg som hakket sterkere på 10 fri, men jeg var 20 sekunder bak på 10 fri fredag og kun 0,3 sekunder bak her. Jeg trør ikke å si noe, men jeg synes jeg gikk bra før jul. Min vurdering av disse løpene er at jeg er i bra form, men at jeg kan spisse den mer.

Selv skjønte hun tidlig at løypene var for enkle til at hun kunne gå fra. Hun prøvde litt tidlig på sisterunden, men la seg bak igjen.

– Jeg tenkte på at det var å gi alt på oppløpet. Da er det bedre å slå seg til ro med det etterpå. Da har jeg i alle fall prøvd.

Martine Ek Hagen fr. Ytre Enebakk endte på 18. plass, Emilie Kongsten fra Åsen nummer 38 og Bjerkes Anitra Vognhild nummer 56.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags