– Nå er jeg faktisk hjemme uten at jeg måtte ta helikopter. Det må jeg si er framgang

I front: Hans Christer Holund har ofte ligget foran inntil løpene skulle avgjøres. Da har det gått for fort for nittedølen. I sommer har han trent masse hurtighet. 		Begge foto: NTB scanpix

I front: Hans Christer Holund har ofte ligget foran inntil løpene skulle avgjøres. Da har det gått for fort for nittedølen. I sommer har han trent masse hurtighet. Begge foto: NTB scanpix

Artikkelen er over 2 år gammel

De to siste årene har Hans Christer Holund forlatt høydesamlingen i Val Senales i legehelikopter. I år var 28-åringen lykkelig over at han kunne kjøre ned i bil.

DEL

Pusteproblemer i 2015 og en skulder ute av ledd i fjor har nemlig gjort den siste turen i høyden før sesongstart til et mareritt for langrennsløperen. Men i OL-sesongen gikk alt som smurt.

– Nå er jeg faktisk hjemme uten at jeg måtte ta helikopter. Det må jeg si er framgang. Egentlig må jeg si at jeg er lettet, humrer nittedølen.

Før sesongåpningen på Beitostølen neste helg mener Holund han har fått gjort alt han skulle. I sommer var han i kjempeform og han har ikke hatt problemer i høst heller.

– Aldri slå Northug

Dermed har han også fått lagt ned tiden han ønsket på to fokusområder han tror blir veldig viktige om han skal få gå renn, og prestere, i Sør-Korea i februar.

Holund er nemlig langt fra den hurtigste i langrennssirkuset. Dermed har fellesstarten endt med en plass i bakre deler av spurtene han har vært involvert i.

– Jeg har kjørt på med mer hurtighetstrening, mer avslutninger. Jeg vil aldri slå Petter Northug i spurten, men jeg kan bli raskere. Det har mye med genetikk å gjøre. Det er ikke bare trening som gjør at jeg går fort oppover og ikke er like god når det virkelig skal spurtes helt mot slutten. Dette kan selvfølgelig trenes opp til et høyt nivå, men så vil det stoppe der.

Har trent godt: Hans Christer Holund var i suveren form i sommer. Den håper han har holdt seg.

Har trent godt: Hans Christer Holund var i suveren form i sommer. Den håper han har holdt seg.

Sundby-metoden

Han har også funnet inspirasjon i hvordan Martin Johnsrud Sundby har løst avslutningene av løpene. Holund håper han har fått på plass et rykk han kan holde i lengre tid.

– Martins løsning har vært å dra til når det er tre- til fem kilometer igjen. Det er ganske langt til mål da og man er nødt til å holde farten. Det er litt den veien jeg tenker også. Jeg har trent på å rykke og holde farten inn til mål. Da går det ikke bare på maksimal hurtighet, men også på å ha en god utholdenhet i bunn.

I så måte har sommertreningen kommet godt med. Men han vil ikke skru forventningene helt til værs.

– Det er ingenting som vokser inn i himmelen. Det har vært bra hele veien. Jeg har fått trent mye, akkurat slik jeg vil. Jeg føler meg ferdigtrent og er veldig klar. Sluttresultatet vil selvfølgelig avhenge av hvor uthvilt man er før de siste kilometerne. Samtidig er det som regel færre med i avslutningene nå, enn det var tidligere.

Ekstra skøytetrening

I Pyeongchang håper han å få plass på 15 kilometer fri som er den eneste intervallstarten. I tillegg har han blinket ut den avsluttende femmila i klassisk. Det er fellesstart.

– Jeg har selvfølgelig lyst til å gå mer også. Men kampen er hard. Jeg har trent mer skøyting i vinter med tanke på 15 kilometeren.

For å optimalisere sjansene for OL-tur må man levere helt fra start. De nye verdenscupkvotene gjør det tøffere enn noen gang bare å få en plass på det norske laget.

– Det blir spennende på Beito, som selvfølgelig blir viktigere enn tidligere med tanke på de nye kvotene. Tidligere har man nærmest vært garantert plass i verdenscupstarten hvis man var på landslaget. Nå må man gå fort på Beito for å komme seg med. Det er bare å telle opp, det er ikke er plass til alle. Da er det viktigere å være skarp.

Det håper han Vel Senales-samlingen også bidro til at han er.

– Man må slippe opp litt tidligere. Det er lettere sagt enn gjort, men jeg er ikke bekymret over treningsgrunnlaget. Jeg tror det skal bli bra. Går det sent fra start, er det ikke på grunn av treningsgrunnlaget i alle fall.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags