Leter ikke etter svar nå

STØRSTE SJANSE: Fredag skal Henrik Christiansen i akjson igjen i OL – på favorittdistansen 1,500 meter. FOTO: NTB SCANPIX

STØRSTE SJANSE: Fredag skal Henrik Christiansen i akjson igjen i OL – på favorittdistansen 1,500 meter. FOTO: NTB SCANPIX Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Rio de Janeiro: Henrik Christiansen (19) har så langt ikke lyktes i sitt første OL. Jakten på en forklaring er satt på vent til etter lekene.

DEL

Christiansen hadde forhåpninger om å bite fra seg på 400-meteren sist lørdag, men røk ut allerede i forsøket. 19-åringen satte norsk rekord på distansen med 3.46,3 under Swim Open i Stockholm i slutten av mars, men var ikke i nærheten av å senke den tiden ytterligere i det olympiske svømmebassenget i Rio. 3.47,90 ble fasiten.

Etterpå hadde han få gode svar på hvorfor kroppen ikke responderte som han ønsket, og på søndagens 200 meter uteble også den gode følelsen. Landslagssjef Petter Løvberg innrømmer at det er vanskelig å sette fingeren på hva som ligger bak nedturen.

– Vi har ikke svaret nå, for vi må gå grundigere til verks. Samtidig ønsker vi ikke å gjøre en grundig analysere før etter 1500-meteren. For hvis vi begynner å gjøre for mye nå, så kan det være litt negativt med tanke på det som venter, sier han til NTB.

Har ingen svar

Fredag skal Christiansen ut på 1500 meter, en distanse han skal ha like gode muligheter til å hevde seg på som 400-meteren.

Løvberg håper på en opptur – etter den skuffende innledningen.

– Når du er halvannet sekund bak den personlige rekorden din som ble satt i mars, er vi selvfølgelig ikke fornøyd. Så må vi se på hva årsaken kan være. Det kan være mange ting. Det kan være treningsmessige forhold eller ting som har skjedd i perioden før OL, men Henrik var også ærlig på at OL er litt annerledes enn andre konkurranser.

Landslagssjef Petter Løvberg i OL-landsbyen i Rio de Janeiro. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Landslagssjef Petter Løvberg i OL-landsbyen i Rio de Janeiro. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:

Takler det fint

I hvilken grad OL-debutanten har vært preget av stundens alvor, har ikke Løvberg svar på. Men han sier:

– Henrik har ikke hatt noe press på seg i noen av de mesterskapene han har deltatt i tidligere. Til EM reiste vi til uten å ha toppet formen, men Henrik ble likevel nummer to. Da svømte han fortere enn han gjorde her. Der hadde han samtidig veldig lave skuldrer, for det mesterskapet skulle kun brukes som en gjennomkjøring.

Landslagssjefen mener samtidig at Christiansen tilsynelatende har taklet OL-viraken fint.

– Forberedelsene har vært gode, og han har vært fokusert på konkurransedagene. Det har vært lite å ta ham på der. Det har ikke virket som han har vært overstresset foran løpene, sier Løvberg.

Må løfte hodet

Nå krysser man fingrene for at fredagens 1500 meter blir den etterlengtede oppturen OL-debutanten trenger.

– Nå bruker vi mest energi på å gjøre ting så optimalt som mulig fram til fredag. Gjennom gode treninger skal vi bygge opp en tro på at han faktisk kan få det til på 1500, selv om han ikke lyktes på 400, sier Løvberg – og tilføyer:

– Normalt har han to valg. Enten kan du grave deg ned og si at OL er kjørt. Eller så kan du reise kjerringa. Vi skal gjøre alt vi kan for å gjøre han best mulig forberedt, så får vi ta en skikkelig evaluering etter OL.

Landslagssjefen er opptatt av at eleven skal løfte hodet.

– Uavhengig hva som skjer er Henrik en 19-åring som har hele svømmekarrieren foran seg. Vi og han er selvfølgelig skuffet over at han fikk den smellen på 400, men dette er en del av «gamet». Skal han bli en toppidrettsutøver som etablerer seg i verdenseliten over tid, må både han og vi som er rundt ham takle dette, avslutter han. (©NTB)

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags