Gå til sidens hovedinnhold

Du kan være med å bestemme: Hvem er Årets idrettsutøver?

Artikkelen er over 2 år gammel

RB-sporten har plukket ut 12 kandidater til prisen.

*Du kan avgi din stemme lenger ned i artikkelen*

Utøvere fra langrenn, alpint, taekwondo, golf, håndball, fotball, sandvolleyball og orientering er representert.

Du kan sammen med en jury være med og avgjøre hvem som blir Årets idrettsutøver på Romerike i 2018 med å avgi din stemme.

Det kan du gjøre ved å sende en sms med kodeord RBSTEM og nummeret på din kandidat til 2005 (1 krone per stemme). Du kan også avgi din stemme på rb.no. Kun én stemme blir registrert per person.

Avstemningen stenger fredag 21. desember. Vinneren presenteres mandag 31. desember.

Her er kandidatene:

1. Heidi Weng

Langrennsløperen fra Ytre Enebakk innledet året med å ta sin andre strake sammenlagtseier i Tour de Ski. 27-åringen startet bak ledende Ingvild Flugstad Østberg på den siste etappen, men knuste landslagsvenninnen opp alpinbakken i Val di Fiemme og vant til slutt med snaut minuttet.

Landslagsutøveren kunne også smykke seg med sammenlagtseier i verdenscupen, den andre på rad. Totalt ble det fem individuelle pallplasseringer i verdenscupen med to seire.

I OL gikk det ikke like bra for Weng. Hun fikk sjansen på tre øvelser, hvorav åttendeplassen på tremila var hennes beste plassering i Pyeongchang. Denne sesongen har ikke startet som best for Weng, som gikk glipp av mye verdifull trening i sesongoppkjøringen.

2. Aksel Lund Svindal

Alpinisten fra Kjeller kjørte seg i januar inn på seierspallen i den tradisjonelle utforkonkurransen i Wengen. Under en uke senere suste Nero-alpinisten inn til seier i super-G-rennet i Kitzbühel.

Høydepunktet kom i februar da Lund Svindal ble historisk. 35-åringen, som har bursdag 2. juledag, ble tidenes norske OL-gullvinner i utfor i Sør-Korea. Dagen etter ble han femtemann i super-G.

Lund Svindal, som de siste sesongene har slitt med alvorlige skader, sto på pallen ytterligere to ganger før sesongen ble avsluttet. Det skjedde i Kvitfjell og Åre.

Denne sesongen har romerikingen innledet med to tredjeplasser i henholdsvis super-G og utfor. Det skjedde da verdenscupsirkuset inntok amerikanske Beaver Creek i månedsskiftet november-desember.

 

3. Ragnhild Haga

Langrennsløperen fra Nannestad tok sin første pallplasseringer under norgesmesterskapet i januar. Der tok 27-åringen bronse på ti kilometeren i fri teknikk og 15 kilometer fellesstart med skibytte.

I februar opplevde imidlertid Haga karrierens høydepunkt i OL-løypene i Pyeongchang. På ti kilometeren i fri teknikk utklasset hun konkurrentene. Ned til svenske Charlotte Kalla som fulgte nærmest skilte det til slutt 20 sekunder. På stafetten bidro Åsen-løperen med sin tredje etappe til at det norske laget til slutt kunne juble for tidenes fjerde stafettgull i OL.

Foruten medaljene i de to nevnte mesterskapene sto Haga på seierspallen etter tre verdenscuprenn i løpet av 2018 uten å vinne. Det skjedde i Seefeld, Holmenkollen og Falun.

 

4. Henrik Kristoffersen

Alpinisten fra Rælingen har stått på seierspallen i verdenscupen 11 ganger i 2018.

Seks av gangene endte 24-åringen på andreplass i enten slalåm eller storslalåm bak Marcel Hirscher. Det østerrikske alpinesset var til slutt suveren i verdenscupen sammenlagt, hvor Kristoffersen endte på andreplass.

Samme plassering fikk «spjælingen fra Rælingen» i storslalåmrennet i OL. I Pyeongchang måtte Kristoffersen til slutt se seg slått med over sekundet av suverene Hirscher.

 

5. Maiken Caspersen Falla

Langrennsløperen fra Fetsund tok sin første pallplass i verdenscupen på et distanserenn i 2018. Det på fellesstarten i tyske Oberstdorf, som var en del av Tour de Ski. Der endte Caspersen Falla på andreplass. Det var den første av foreløpig sju pallplasser i 2018 for fetsokningen, som har gått til topps i tre sprintrenn.

Gjerdrum-løperen kunne dermed juble for nok en sammenlagtseier i sprintverdenscupen, hennes tredje i karrieren.

I OL reiste Caspersen Falla hjem med to medaljer. På den individuelle sprinten måtte romerikingen se seg slått av svenske Stina Nilsson. Dermed ble det sølv på Caspersen Falla, som var regjerende olympisk mester på øvelsen. På lagsprinten gikk hun og Marit Bjørgen inn til bronse bak USA og Sverige som tok henholdsvis gull og sølv.

6. Hans Christer Holund

Langrennsløperen fra Nittedal startet året med deltakelse i Tour de Ski. I konkurransen som foregikk over sju etapper avsluttet 29-åringen sterkt. På den avsluttende jaktstarten opp «Alpe Cermis» gikk Holund seg opp fra sjuende- til femteplass.

Holund gikk seg til en plass på det norske OL-laget på 30 kilometeren med skibytte. På fellesstarten gikk Lyn-løperen inn til bronsemedalje da de norske løperne «tapetserte» pallen. På plassene foran Holund sto klubbkamerat Simen Hegstad Krüger (gull) og Martin Johnsrud Sundby (sølv). Det holdt likevel ikke til å gå OL-stafetten som Norge til slutt vant.

I NM sikret Holund nok en medalje. Det skjedde på 50-kilometeren i Alta.

 

7. Stine Bredal Oftedal

Håndballspilleren fra Nittedal opplevde sin største triumf som klubbspiller da hun vant Champions League med ungarske Györ i vår. Til tross for at hun hadde en skadeperiode etter VM-sølvet i desember i fjor, var landslagskapteinen en viktig bidragsyter til at ungarerne forsvarte tittelen fra året før.

På landslaget leverte hun også solide prestasjoner da Norge lett tok seg til EM i Frankrike. Det mesterskapet startet imidlertid ikke all verden. I skrivende stund må nærmest et mirakel til for at Bredal Oftedal og lagvenninnene skal ta seg til semifinale. Det vil i så fall første gang Norge ikke klarer det i et EM siden 2000.

På «hjemmebane» i Ungarn bidro hun også til at Györ tok tittelen, i det som er blant verdens aller sterkeste ligaer.

 

8. Christian Sandlie Sørum

Sandvolleyballspilleren fra Fjerdingby kan se tilbake på en formidabel 2018-sesong. Sammen med makker Anders B. Mol gikk 22-åringen fra å være ukjent for de fleste til verdenstoppen.

Veien dit startet for alvor med andreplassen i firestjernersturneringen i Brasil. Deretter vant de tre storturneringer på rad. Først gikk Sandlie Sørum og Mol til topps i femstjernersturneringen i Gstaad før de vant EM i Nederland. Det gjorde duoen til de første norske europamesterne på 21 år.

Videre vant de nok en femstjernersturnering før de også seiret i verdensfinalen. Suksessen førte duoen helt til topps på verdensrankingen. Sandlie Sørum og Mol vant også fem av totalt ti priser på utdelingen til det internasjonale volleyballforbundet (FIVB).

 

9. Guro Reiten

Fotballspilleren fra Sunndalsøra var sentral da LSK Kvinner leverte sin beste sesong noensinne. 24-åringen ble suveren toppscorer i serien, som romeriksklubben vant mer suverent (13 poeng) enn noen gang tidligere. Den offensive midtbanespilleren scoret 21 ganger på like mange kamper.

I mesterligaen bidro Reiten til at LSK Kvinner slo ut russiske Zvezda-2005 (4-0 sammenlagt) og danske Brøndby (3-1 sammenlagt) i de to første utslagsrundene. Dermed er klubben som ble stiftet i 2010 klare for en historisk kvartfinale mot Barcelona fra Spania.

I sesongens siste kamp scoret Reiten de to første målene da LSK Kvinner slo Sandviken 4-0 i cupfinalen. Ballvirtuosen – som vant en rekke priser for sine prestasjoner i 2018 – har også vært sentral på landslaget som kvalifiserte seg til VM neste år.

 

10. Eskil Kinneberg

Orienteringsløperen fra Gjerdrum løp IFK Göteborg inn til klubbens andre strake seier i «Tiomila». Kinneberg løp den siste etappen på den tradisjonsrike stafetten over ti etapper i slutten av april.

I august ble 26-åringen historisk. Da Kinneberg løp inn til VM-gull på mellomdistansen ble han første herre fra Romerike til å bli verdensmester individuelt. I mål var Kinneberg seks sekunder foran sveitseren Daniel Hubmann.

Senere i mesterskapet var Kinneberg med å løpe Norge inn til VM-gull på stafetten sammen med Gaute Hallan Steiwer og Magne Dæhli. Dermed ble han den eneste mannlige dobbeltvinneren under mesterskapet i Latvia.

 

11. Viktor Hovland

Golfspilleren fra Miklagard GK vant i august verdens største amatørturnering, U.S. Amateur Championship. Dermed fulgte 21-åringen i fotsporene til verdensstjerner som Tiger Woods og Jack Nicklaus som den 118. vinneren av turneringen som over 7.600 spillere forsøkte å kvalifisere seg til.

Triumfen sikret Hovland plass i flere prestisjefylte turneringer. Neste år får han spille de tre største majorturneringene, hvor verdens 50. beste spillere er direktekvalifisert.

I november fikk Miklagard-golferen sin debut på PGA-touren (øverste nivå) under en turnering i Mexico. Der klarte han ikke den såkalte «cuten», som gjorde at han fikk spille avslutningsrundene.

Hovland vant også lag-NM med blant andre Henrik Bjørnstad, som har spilt fast på den amerikanske PGA-touren.

 

12. Richard André Ordemann

Taekwondoutøveren fra Moreppen har i år kjempet seg helt inn i toppen av verdensrankingen i sin vektklasse. I -80-kilosklassen er 24-åringen rangert som nummer fem i verden, som vil gi OL-deltakelse i 2020 når kvalifiseringsperioden er over.

Nannestad-mannen ble nylig den den første norske utøveren som tok seg til finalen i Grand Prix-serien, hvor kun de 16 beste i verden i hver vektklasse fikk delta.

Der tok Ordemann seg helt fram til finalen. Der slo romerikingen den regjerende verdensmesteren Maksim Khramtsov fra Russland i finalen. På veien dit slo han også ut den olympiske mesteren Cheick Sallah Ciise fra Elfenbenkysten.

 

 

 

Tidligere vinnere

2017: Maiken Caspersen Falla.
2016: Lene Mykjåland.
2015: Henrik Christiansen.
2014: Maiken Caspersen Falla.
2013: Aksel Lund Svindal.
2012: Maiken Caspersen Falla.
2011: Jaysuma Saidy Ndure.
2010: Aksel Lund Svindal.
2009: Aksel Lund Svindal.
2008: Vebjørn Berg.
2007: Aksel Lund Svindal.
2006: Aksel Lund Svindal.
2005: Aksel Lund Svindal.
2004: Hanne Staff.
2003: Robert Sørlie.
2002: Bente Skari.
2001: Torgeir Bjarmann.
2000: Bente Martinsen.
1999: Bjørn Dæhlie.
1998: Bjørn Dæhlie.
1997: Bjørn Dæhlie.
1996: Bjørn Dæhlie.
1995: Hege Riise.
1994: Johann Olav Koss.
1993: Frode Grodås.
1992: Johann Olav Koss.
1991: Johann Olav Koss.
1990: Johann Olav Koss.
1989: Ole Kristian Furuseth.
1988: Siw Vestengen.
1987: Geir Karlstad.
1986: Geir Karlstad.

Kommentarer til denne saken