Svindal: – Har fått ufortjent mye mediepause

AVHENGIGHET: Aksel Lund Svindal intervjues mer på tysk og engelsk enn på norsk.

AVHENGIGHET: Aksel Lund Svindal intervjues mer på tysk og engelsk enn på norsk. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Aksel Lund Svindal (34) er norsk idretts ukronede intervjukonge.

DEL

Få – om noen – svarer på flere spørsmål i løpet av en sesong. Svindal gjør enda flere intervjuer på engelsk og tysk enn på norsk.

Da NTB møtte ham i Sölden i oktober var Svindal der i forbindelse med det som skulle være sesongstarten i storslalåm. 34-åringen var fortsatt under opptrening og skulle ikke kjøre rennet som senere ble avlyst, men han var likevel en av hovedpersonene som alle ville ha en del i.

Han var en av dem som Det internasjonale skiforbundet (FIS) lente seg på, han var selvsagt med da skifabrikanten Head hadde sin seanse, han var med på øvrige sponsoroppdrag som genererte oppmerksomhet og han tok selvsagt sin desiderte og uanfektede tørn da Norges Skiforbund hadde sine treff.

Overalt hang det journalister over skuldrene hans. Bare denne torsdagen og fredagen gjennomførte han flere titalls intervjuer før han trakk seg tilbake til hjembyen Innsbruck.

Og slik er det helg etter helg fra november til mars. Du hører sjeldent et nei fra Svindals munn når han er ute og representerer.

Lei?

– Jeg vet ikke hvor mange jeg har snakket med her. Det blir ekstra mye siden det er første rennet, men det blir litt denne varianten hver helg det er renn.

– Blir du aldri lei?

– Nå har jeg fått ufortjent mye pause de tre siste årene. Da har jeg vært mindre med på grunn av alle skadene. Dette er en del av de tingene som koster energi, spesielt i perioder der man er litt sliten. Mot slutten av sesongen kan det være at du tenker at du kunne ha sluppet en time eller to med intervjuer hver dag, sa Svindal til NTB.

Før han kjapt la til:

– Samtidig har jeg en veldig respekt for at dette er et gjensidig forhold. Uten mediene kunne vi ikke ha presentert sporten vår som vi gjør. Da hadde det kun vært de som hadde kommet opp i fjellene som hadde fått sett oss, og uten oss hadde mediene heller ikke fått historiene sine. Det er en slags avhengighet, og jeg er ganske komfortabel med at det er en viktig del av det vi driver med. Det gjelder å ha gode relasjoner til dem som vil vise fram det vi har å tilby.

Lærenem

Når du er i nærheten av Svindal merker du fort at du har med en fyr som tar deg på alvor å gjøre. Han er aldri nebbete, ser deg i øynene og svarer skikkelig og ordentlig på spørsmålene, uavhengig av om de er gode eller mindre gode.

I tillegg har han vært med i så mange år at han ofte har noe substansielt å melde.

Det meste rundt Svindal virker naturlig.

– Du er flytende i engelsk og tysk. Kan du flere språk også?

– Nei, men jeg skulle ønske at jeg kunne det. Jeg hadde lenge en plan om å lære meg et latinsk språk, enten fransk eller italiensk, men jeg har ennå ikke kommet i mål med det. Jeg blir nok intervjuet av flere utlendinger enn nordmenn i løpet av en sesong. Det er tysk eller engelsk jeg bruker mest, sa Svindal.

Det hjelper selvsagt på intervjufrekvensen at Svindal har en tendens til å levere gode resultater. Han vant det siste rennet han stilte opp i, utforrennet i Beaver Creek 2. desember.

Til helgen er han i gang igjen. Super-G i Val Gardena fredag blir fulgt opp av utfor lørdag.

Svindal ble nummer to i Val Gardena-utforen sist år. Det var det siste rennet han kjørte den sesongen. I januar ble han operert, og i november gjorde han comeback på ny i Lake Louise.

(©NTB)

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags