Gå til sidens hovedinnhold

Spillselskapene har fortsatt en vei å gå

Leserinnlegg

Spillavhengighet Norge gir et tilsvar til saken «Spillselskapene reagerer: – Feiloppfatninger» som stod på trykk i RB mandag 26.04.2021.

Denne saken om spilleavhengige «Anna» er dessverre ikke unik, vi får stadig henvendelser fra fortvilte mennesker, som står i krise og trenger hjelp. Et flertall av disse oppgir at de spiller hos aktører, som ikke har tillatelse til å tilby sine spill i Norge, deriblant selskapene Sims og Rud Petersen representerer.

Mange som søker hjelp hos oss spiller hos både norske og utenlandske spillselskap, og det er hos de uregulerte, internasjonale aktørene at millionene virkelig får bein å gå på. Kasinospill og oddsen topper problemstatistikken hos dem som blir avhengig.

Ansvarlighetsarbeidet i det internasjonale markedet har en lang vei å gå. Det holder ikke at et knippe selskap har en uttalt nullvisjon hvis vi åpner det norske markedet for mange selskaper som ikke tar ansvarlighet alvorlig.

Påstander om at ansvarlighetsregimet hos de uregulerte er tilsvarende eller høyere enn det Lotteritilsynet pålegger, faller på sin egen urimelighet så lenge vi stadig ser de samme skjebnene som faller i økonomisk ruin på grunn av denne bransjen.

Vi vil på det sterkeste oppfordre Sims, Rud Petersen og resten av bransjen til å lytte. Både til myndigheter og brukerorganisasjoner. Ikke bare i Norge, men i andre sammenlignbare land med lisensregulering, for ansvarligheten øker ikke automatisk ved innføring av en lisens. Det eneste som er garantert, er at antallet tilbydere med rett til å tilby og markedsføre sine spill i Norge - øker.

Spillavhengighet Norge har det siste året, gjort grundige undersøkelser hos sammenlignbare land rundt oss, og har fokusert på hvordan reguleringen påvirker de som er rammet eller er i faresonen for å utvikle spilleavhengighet. Funnene fra dette arbeidet er samlet rapporten «Pengespillreguleringer fra et brukerståsted»:

Noen av funnene vi har gjort er:

  • Både Sverige og Danmark har lisenssystemer og fortsatt et betydelig problem med uregulerte tilbydere.
  • Markedsføringstrykket vil øke med flere spill-tilbydere.
  • Spilleavhengige, deres pårørende og de i risikosonen, får ikke et bedre tilbud om behandling, oppfølging eller hjelp gjennom en lisensregulering.

Spillavhengighet Norge mener derfor at en styrking av dagens enerettsmodell, vil være den beste måten å verne sårbare spillere.

Magnus Pedersen, Politisk rådgiver i Spillavhengighet Norge

Kommentarer til denne saken