Kommunesammenslåing er et hett tema for tida. Det er for mange ifølge de som mener å forstå seg på det. 428 er likevel ikke mye å skryte av sammenlignet med antallet i 1930. Da hadde Norge 747 kommuner. Det relativt høye antallet var et resultat av at det mot slutten av 1800-tallet vokste fram et bredt ønske om større deltakelse i det politiske liv. Løsningen ble kommuneoppdeling. NHO-leder Kristin Skogen Lund mener det ideelle antallet er 77. Hun ber politikerne droppe kommunereformen og gjennomføre sammenslåingene med tvang. Basta.

Sørum kommune er det ingen som vil slå seg sammen med. Ja, kanskje bortsett fra Aurskog-Høland da, men der går grensen. Riktignok har Sørum mye gjeld, men så dypt synker vi ikke. Det nærmeste vi er sammenslåing her omkring er antagelig at Sørum settes under administrasjon og at nabokommunene får kaste terning om det som blir igjen. Den stadige påminnelsen om Sørums økonomiske misere og ditto venneløshet, har fått tankene på gli her på Blaker.

Frihet fra åket

Vi minnes tida da Blaker var et selvstendig rike. Da vi vant vår frihet, revet løs fra åket under Aurskog. Det var tida da godtfolk reiste med traktor fra Eidsvoll for å feste på Bruvollen. Vi hadde meieri. Vi hadde butikk, og vi hadde vårt eget postkontor. Og ikke nok med det. Vi leverte stolte håndverkstradisjoner til det ganske land, i form av sløydlærere fra Blaker Skanse.

Hva kunne det vel ikke blitt til om Blaker kommune hadde fått bestå i 1962? Vi kunne jo annektert Aurskog, Sørum og Nes, og Høland og Ullensaker med. Vi kunne bygd bro over Blakersundet og etablert ny hovedfartsåre mellom Norge og Sverige. Vi kunne håvet inn bompenger og sikret oss eksklusive importrettigheter på Falukorven. Vi kunne lagd skuespill om livet på Blaker før og nå, og vi kunne startet casino på Bruvollen. Vi kunne kort og godt blitt et regionalt fyrtårn på Romerike.

Sørum har status som utstøtt. En kommunal pariakaste, nederst på rangstigen. Bedre ble det ikke etter ordførerens famøse framstøt for å innlemme Aulifeltet i kommunens portefølje, et av landets mest skatteinnbringende boligfelt. Bare så synd at boligfeltet ligger i Nes. Hadde vi hatt bakgater, skulle vi gjemt oss der.

Nei, «Sørum» selger ikke. Det er et faktum. Og det må tenkes nytt. Derfor skal saken ut på høring, en så kalt telefonhøring, for å lodde stemningen i folkedypet. Alternativene er om vi skal vi se mot nord, sør eller deles opp? Det er vedtatt at vi skal ikke se mot øst understreker ordføreren til Indre Akershus Blad 18. mai.

Innlysende løsning

Sett fra Blaker, virket saken innlysende. Skift navn. Blaker kommune, eller hva med Stor-Blaker? Det må virke solid, og ikke heftes av negative assosiasjoner. Det handler om å være ydmyk, kynisk og langsiktig. Flytt administrasjonen til Blaker Skanse og dyrk et image det lukter svidd av. Hvor mange kommuner kan vel skilte med sitt eget fort? Det må vises storhet, stolthet og raushet. La bildet av en visjonær kommune som blomstrer året rundt brenne seg fast på Facebook.

Når det er gjort kan vi snakke om kommunesammenslåing. Look to Hurdal. Der fables det om å la seg fjernadoptere av Ullensaker, og å avgi den politiske styringa i samme slengen. At de ikke deler felles grense er det ikke så nøye med. Stor-Blaker kunne se seg om etter en rik og enfoldig kommune et stykke unna. En som er klar for noe nytt og spennende. Det gjelder bare å se mulighetene.