Gå til sidens hovedinnhold

Superfornøyd Einan etter rekordløp: – Det er ikke lenge siden jeg hadde nok med å følge mormor på skogstur

Artikkelen er over 3 år gammel

OORDEGEM, BELGIA: Etter et usedvanlig tungt år gjorde Markus Einan lørdag et oppsiktsvekkende comeback på 800 meter. Selv betegner han det som uvirkelig.

Med 1.47,64 senket han sin personlige rekord fra 2016 (1.48,93) med et kvantesprang. Men ikke nok med det – tiden er bare 44 hundredeler bak kravet til EM i Berlin i august!

– Jeg er superfornøyd! Og det kjennes litt rart, ja nesten uvirkelig, utbrøt Sørumsand-gutten lettere sjokkert da Indre Akershus Blad snakket med ham på telefon fra Belgia lørdag kveld.

Var langt nede

Da siktet han selvsagt til det tunge året han har bak seg. Etter et høydeopphold i USA på vårparten i fjor sluttet kroppen av en eller annen uforklarlig grunn å fungere, med den følge at hele fjorårssesongen ble ødelagt.

Marerittet varte til utpå vinteren, da kroppen så smått begynte å respondere på trening igjen. Til da hadde han måttet nøye seg med å gå tur og i beste fall korte og rolige joggeturer.

– Jeg hadde nok med å holde følge med mormor da vi gikk turer i skogen, er 21-åringens egen beskrivelse av hvor langt nede han var.

– Nå er riktignok mormor veldig sprek. Men det sier likevel mye om det nivået jeg var på. Og det er jo ikke så mange månedene siden, så det er klart at det jeg presterte lørdag føltes sjukt deilig!

Ekstra spent

Det er en tålmodig og møysommelig prosess som ligger bak den sensasjonelle forvandlingen. I våres har han fått noen hyggelige indikasjoner på at kroppen har begynt å fungere igjen. Likevel er det lett å forstå at sørumsokningen var ekstra spent foran sitt første løp på spesialdistansen på godt over halvannet år.

– Jeg bestemte meg for å være offensiv og tenkte at det fikk bære eller briste, forteller Einan om sitt comeback-løp.

– Haren la av gårde i et rasende tempo. Det var bare jeg som våget å følge ham. Vi passerte 400 meter på rundt 51 sekunder. Så ga han seg, og jeg måtte løpe de siste 350 meterne alene. Den siste 100-meteren var blytung, sier Einan, som vant heatet med sju tidelers margin til marokkaneren El Maliky Achraf.

Snuser på EM-krav

Med sitt kanonløp meldte han seg dessuten på i EM-diskusjonen. Ei uke etter at klubbkameraten i Ull/Kisa Thomas Roth underskred EM-kravet på 1.47,20, snuste Einan på det samme – mot alle odds. Nå er det ikke til å unngå at dette får fokus i tiden framover.

– EM har jeg ikke tenkt på, men det blir nok et naturlig mål nå. For løpet mitt i Belgia var slett ikke optimalt, så en ytterligere forbedring er absolutt innen rekkevidde. Formmessig bør jeg også ha en del å gå på, konkluderer en overveldet Markus Einan, og ser fram til Bislett Games 7. juni med ekstra spenning og forventning. Med god grunn!

Kommentarer til denne saken