Gå til sidens hovedinnhold

Søplefolket

Leserinnlegg

En liten veistrekning på knappe to kilometer med relativt lite trafikk skulle man jo tro var realtivt lite forsøplet. Men mange av våre veier minner meg mer og mer om turer gjennom østeuropeiske land hvor søppel langs veiene er mer normalen enn søppelfrie veisider.

Ved en tilfeldighet fant jeg ut at man hadde vårrydding i kommunen jeg bor. Man kan hente avfallssekker og et skjema og plukke søppel i vilden sky. Det er nok å ta av for å si det slik. Det skal ikke stikkes under stol at det er noen gjengangere. Vi har sterk overrepresentasjon av emballasje fra Mc Donalds og Burger King. Videre er sigarettsneiper og sigarettkartonger godt representert. Et hav av ølbokser, diverse flasker og annen drikkeemballasje. Så kommer disse håndverkeren av tvilsom type som bare kaster søppelet i naturen fremfor å ta det med seg til godkjent avfallsplass. Diverse byggplast, bildeler, emballasje fra iskrempinner, sjokolade, snacks også videre.

En som har funnet ut at kobber i kabelstumper har en verdi hos skraphandleren har strødd rester av kabelstrømpene jevnt og fint utover samt lagt igjen en hel sekk med slike i veikanten. Spor etter østeuropeisk glassemballasje var det også, det kan virke som om noen av dem som kommer hit for å jobbe ikke helt har fått med seg at glass og metall kan leveres helt gratis veldig mange steder.

Etter litt over tre timers plukking ble resultatet 120 kilo søppel fordelt på 10 plastsekker og det er fortsatt mye mer å plukke opp. Så hvorfor ikke ta en for fellesskapet og plukk opp fremfor bare å gå eller kjøre forbi?

Det beste er selvfølgelig at man ikke kaster ting ut av bilene når man er ute med disse. Vi får trøste oss med at det er et mindretall som gjør slikt, for hadde vi alle forsøplet slik de få gjør hadde det sett ut som en søppelfylling rundt oss.

Lars Randby, Gjerdrum

Kommentarer til denne saken