Gå til sidens hovedinnhold

Sommerens kuleste lesekampanje!

Artikkelen er over 2 år gammel
Innsendt

Sommerferien nærmer seg og mange barn gleder seg til skolefri. Samtidig vet vi at det er viktig å holde leselysten opp. Derfor finnes bibliotekenes Sommerles. Fra 1. juni til 31. august kan alle som går i 1. til 7.klasse delta på Sommerles 2019! Sommerles skal gjøre lesing enda litt morsommere og motivere til lystlesing i sommerferien. Vi i Bibliotek nedre Romerike vil gjerne fortelle dere litt mer om Sommerles.

Hva er Sommerles.no?

En sommerlesekampanje som varer fra 1. juni til 31. august, og som drives av bibliotekene. Den er åpen for alle elever i 1. til 7. klasse, det gjelder også de som skal begynne i 1. klasse til høsten og de som går ut 7. klasse ved kampanjestart.

På nettsiden Sommerles.no samler barna XP/poeng for hver leste side, svarer

på oppgaver, ser hva venner leser og tjener opp digitale trofeer. Underveis gjør

de seg fortjent til små, kule premier som de henter på biblioteket. Det gjelder alle bibliotek som er med i kampanjen, så ikke fortvil hvis dere er på sommerferie. Sommerles.no er for alle, både superlesere, gode lesere, middels gode lesere og også de som trenger litt hjelp, eller bare er i ferd med å lære seg å lese! Man kan legge inn bøker fra biblioteket, egen bokhylle, lydbøker og tegneserier. Barna kan også følge en spesialskrevet fortelling, skrevet av Mari Moen Holsve.

https://youtu.be/ZjEqL_Tpvdg

Lesing er en viktig egenskap

I dagens informasjonssamfunn er lesing en viktig egenskap. Den er tett knyttet til språk og er avgjørende for hvordan det går med barn på skolen og i høyere utdannelse. Spill, tv og nettbrett er harde konkurrenter for barns oppmerksomhet og det rapporteres at barn leser mindre. Derfor er lesekampanjer som kan holde leselysten oppe i løpet av sommeren viktig. Vi i bibliotekene ønsker også å slå et slag for høytlesning, selv når barnet har lært seg å lese.

Høytlesing bidrar til å øke barns sosiale ferdigheter. 

Gjennom litteraturen får barna møte situasjoner de ikke får erfaringer med i den vanlige hverdagen. Barna øver seg også på å leve seg inn i og forstå andres situasjon og følelser.

Høytlesing stimulerer barns språkutvikling. 

Når vi leser høyt for barnet møter barna flere ord enn det gjør i dagligtalen og i tekstene som de barna som leser kan leser selv. Derfor fører høytlesing til at barnet får et større ordforråd. Litteraturen er en effektiv vei til et rikt språk.

Høytlesning fører til bedre leseferdigheter. 

I skolen er lesing det viktigste kompetanseområdet. Barn som blir lest for blir selv bedre lesere. Leser du høyt for barnet ditt får det et godt utgangspunkt for å lykkes på skolen. Fortsett å lese etter at barnet har lært å lese – lengre og mer komplekse historier gir barnet større vokabular og tekstforståelse.

Høytlesing fører til bedre skriveferdigheter. 

Barn som får høre et stort utvalg fortellinger, blir kjent med fortellingens grunnleggende oppbygging. Dette er grunnleggende når man skal skrive en egen tekst. Barn som blir lest høyt for skriver bedre tekster.

Høytlesning trener barns konsentrasjonsevne. 

Når du leser for barnet lærer barnet å lytte og konsentrere seg om noe dere sammen retter oppmerksomheten mot, spesielt viktig i forhold til  skjerm og multitasking. Hjernen blir sliten av å gjøre flere ting hele tiden.

Barna får positive erfaringer med lesing. 

God litteratur gir barn gleden ved en god historie som er fortalt på en god og spennende måte. I god så legger jeg en historie som passer dem – ikke kvalitet. Vi skal snakke mer om bøker senere.

Besøk gjerne bibliotekene

Bøkene som leses på biblioteket kan gjerne være barnets egne, lånt på biblioteket, lånt av en venn, ja hva som helst. Det viktigste er at det blir lest bøker. Uansett ønsker vi dere velkommen til biblioteket. Hos oss kan dere få tips om nye bøker, hvilken bøker som passer i forhold til alder, lesenivå eller interesseområdet. Det er jo slik at en god bok ikke er en god bok for alle. Kanskje vil dere lese mer med barna og ønsker tips til god høytlesningsbøker. Vi på biblioteket elsker å gi boktips! Alle bibliotekene i Akershus er med og mange bibliotek i hele landet.

https://www.akershus.no/ansvarsomrader/kultur/?article_id=206142

Bibliotek nedre Romerike er et samarbeid mellom åtte bibliotek, Aurskog - Høland, Enebakk, Fet, Lørenskog, Nittedal, Rælingen, Skedsmo og Sørum . Besøk vår felles nettside bibliotekrom.no for å sjekke ut åpningstider, reservere eller fornye bøker. 

Kommentarer til denne saken