Årets tørkesommer kan bli verre enn i 1947

Glissen åker på Algarheim.

Glissen åker på Algarheim. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Den voldsomme tørken som har rammet Sør-Norge, er så langt blitt erklært som den verste siden 1947. Men ifølge eksperter ligger rekorden an til å bli slått.

DEL

Den 71 år gamle rekorden fra 1947 er blitt kjent som den verste tørken i manns minne. Klassekampen skriver at det er for tidlig å konkludere med om 2018 vil gå forbi dette «uåret», men at månedene mai, juni og juli så langt i år er tørrere enn de samme månedene den gang.

– Det er mye tørrere så langt i sommer enn i 1947, som blir sett på som den tørreste sommeren i de årene man har gjort målinger, sier klimaforsker Ketil Tunheim ved Meteorologisk institutt til avisen.

Spesielt tørt har det vært i Hedmark, Oppland og Møre og Romsdal.

– I disse månedene har det kommet halvparten så mye regn som i 1947, sier han.

Så langt i år har det vært tørrere enn i 1947 i alle landets fylker, med unntak av Akershus, hvor det har vært mer nedbør enn den gang. I Østfold er situasjonen omtrent lik, mens det var vått begge årene i Nordland, Troms og Finnmark.

Konsekvensene av årets tørke ser også ut til å bli verre enn i 1947. Høyskolelektor Thomas Cottis ved Høgskolen i Innlandet har gått gjennom avlingsstatistikken til SSB, og mener at tørken i 1947 var moderat i forhold til i år.

– Tørken i 1947 hadde liten effekt på avlingene sammenlignet med i år. Den totale avlingen i år blir trolig ikke mer enn det halve av normalen, sier han.

Den langvarige tørken gir dårlige avlinger av både gress og korn på Østlandet.

Den langvarige tørken gir dårlige avlinger av både gress og korn på Østlandet. Foto:

Artikkeltags