Gå til sidens hovedinnhold

Husk dette når du kjører i Europa

Artikkelen er over 4 år gammel

Mange velger å reise vekk fra Romerike, og ta med seg bilen på tur i Europa. Du som sjåfør har plikt til å sette deg inn i lokale regelverk – det kan du spare mange penger på.

Slik deler du abonnementet ditt med andre i din husstand!  

Problemene står i kø dersom du ikke kan de lokale reglene. Her får du noen av tipsene som er gode å ta med seg;

Tyskland

De tyske motorveiene som er kjent som autobahn, kan friste til høy fart. For en nordmann som er vant til maks 120 på motorvei kan de tyske veien fort bli et jag og skape farlige situasjoner.

NAF anbefaler at en holder maks 130 kilometer i timen på motorveiene, dersom du velger å holde feltet helt til venstre må du sjekke speilet ekstra nøye. Mange innfødte bilister kommer fort i hastigheter på mellom 150 og 170 kilometer i timen, da går det fort unna.

Husk at det er ekstra mange politikontroller på motorveiene i sommersesongen. Det er forbudt å snakke i telefon uansett når bilen er i bevegelse.

Dersom du kjører bobil er maks grense på motorveiene 100 kilometer i time dersom bilen er over 3,5 tonn.

Frankrike

Som i mange andre EU-land er det påbudt og ha refleksvest liggende i sidelommen på døra, godt synlig til enhver tid mens du kjører i Frankrike.

Blir du stoppet av politi og får bøter må denne betales på stedet, maks bøter kan være på rundt 3.000 kroner, dersom du ikke har dette blir bilen din tauet inn. Husk at ved tåke er fartsgrensen på motorveiene alltid 50 kilometer i timen uansett hva skilt viser.

Politiet er hissige på å stoppe sjåfører som bryter dette. Merk at det i utgangspunktet er påbud om at alle biler på franske veier skal ha alkotester med. Loven håndheves litt lite men blir du stoppet av politiet vil de spørre om du har dette i bilen, har du med en slik alkotester letter det saken for deg når du skal videre.

Det er forbudt å overnatte i bobil langs motorveier, og husk at det er forbudt å parkere mer enn 24 timer på samme sted utenfor dedikerte campingplasser.

Spania

I Spania må du sørge for å ha refleksvesten klar i sidelommen, på bildøra til enhver tid. Mobiltelefon er det forbudt å snakke i selv om det er med handsfree.

Det er også påbudt selv for turister og ha to varseltrekanter i bilen, ikke en som bilen ofte leveres med. Blir du stoppet av politiet må du gjøre opp bøter du måtte bli ilagt på stedet. Ofte må dette skje kontant mot kvittering. Det er forbudt å ha på seg hodetelefoner eller øreplugger med musikk mens du kjører bil i Spania.

Husk også at det er mange motorveier, AP, som er avgiftsbelagt, hvor du først henter ut en billett, kjører til neste stasjon før du betaler. Bomringene er oftest strekningsbasert og betaling skjer med jevne mellomrom eller ved avkjøringer fra motorveien.

Carretera Nacional er mindre lokale motorveier uten avgift som regel.

Italia

I Italia er det forbud mot å kjøre i flere gamle bydeler inne i sentrum av de store byene. Her kreves det ZTL-godkjennelse for å kunne kjøre bil.

I de fleste byer er det innført parkering kun på høyre side av gatene. Bruk av håndfri eller håndholdt mobiltelefon er strengt forbudt i bil. Husk at mange bensinstasjoner ikke tar kredittkort eller bankkort, kun forhåndsbetaling i Euro kontakt.

Husk også at italienere kjører fort, og kjørestilen er langt unna norske regler og rolige tempo.

Storbritannia

I Storbritannia er det kjøring på venstre side av veien. Kjører du norsk bil er du pålagt å justere frontlysene slik at de ikke blender motgående trafikk.

Bruk av mobiltelefon i bil er strengt forbudt. Hold deg langt unna doble gule streker når du parkerer langs fortau i byene. Kjører du med campingvogn er maks fartsgrense på motorveier 90 kilometer i timen.

Benelux-landene

I Nederland må du være forberedte på mye og lange bilkøer ofte. Husk også vikeplikt for biler fra høyre i rundkjøringer også.

Bruk av mobiltelefon i bil er strengt forbudt. I Belgia må du huske at i mange landsbyer er det kun bruk av parkeringslys som er tillat under bilkjøring. I Luxemburg er det som oftest like priser på bensin på alle bensinstasjoner. Husk å fylle før du kjører på motorveiene, det er få stasjoner langs disse veiene.

Sveits

Når du passerer grensen til Sveits må du betale motoravgift før du kjører videre.

Prisen er rundt 250 kroner og du får et oblat som må klistres på innsiden av vinduet av bilen, dette gjelder også for biler fra Norge.

Husk alltid å ha med Euro i kontanter for å gjøre opp eventuelle bøter i land i Europa.

 

Kommentarer til denne saken