Relasjonscoach Maria Mork og hennes ektemann sto ved kjøkkenbenken sin i Nannestad og sørget over nok et vennepar som hadde bestemt seg for å skilles. Spontant la Mork, som til daglig veileder par, ut et innlegg på sin blogg med hjertesukket «hva skal til for at vi skal klare oss»?

Hun fikk enorm respons for sin deling, og nå slår hun et slag for åpenhet om hva som faktisk skjer mellom husets fire vegger. Konfliktene man har i hverdagen blir ifølge Mork enda tydeligere når det er ferie og man skal leve tett på hverandre i ukevis.

Hvorfor valgte du å dele noe så personlig som forholdet med ektemannen din?

– Det var etter en periode med mange brudd rundt oss. Og tankene om hva det er som skal til for at vi ikke skal bli en del av skilsmissestatistikken ble forsterket. Etter å ha jobbet med mange par og selv erfart genuin hjelp, bestemte jeg meg for å lage onlinekurset «Hva skal til for at vi to skal klare oss?» med videoer som gir konkrete nøkler til å forstå hverandre ut ifra hvilke personlighetsprofiler vi er.

Og hvordan skal man klare seg?

– Jeg tror at åpenhet om at forholdet ikke alltid er så rosenrødt er en viktig nøkkel. De aller fleste kjenner seg igjen. Små ting kan bli store når vi holder dette innenfor husets fire vegger. Alle har perioder hvor man strever litt i forholdet, dette er helt normalt.

Så du mener at det å prate med andre par om at man sliter i relasjonen kan redde forhold?

– Det er jeg helt overbevist om. Man kjenner seg igjen, kan senke skuldrene og lettere få tilgang til nyttig hjelp for å komme seg gjennom tøffe tider uten å skilles.

Hvorfor krangler vi så mye i sommerferien?

– Med ferie følger mange forventninger uten at vi egentlig formidler disse til hverandre. Så blir vi skuffet og frustrert når behovene ikke blir møtt. Å slappe av for deg kan bety noe helt annet for partneren din, for vi slapper av på ulikt vis.

Hva er en typisk feriekrangel?

– Hva skal vi fylle dagene med? Hvordan skal vi håndtere barna? Svigers er også et hett tema. Det samme er sex. Den ene er kanskje mer yr enn den andre. Og i ferien er barna lenger oppe om kvelden. Hvor blir det da plass til kjærestetid?

Sommerferie blir ofte et antiklimaks?

– Ja. Den ene parten ønsker kanskje å planlegge hele ferien til punkt og prikke, mens den andre vil ta dagene som de kommer. Da kan det være frigjørende å snakke om hvordan dere vil disponere ferien. Hva med å dele seg noen dager hvis den ene har mer behov for mer alenetid enn den andre? Det trenger overhodet ikke å bety at det er krise i forholdet.

Hva er dine beste råd for å unngå skilsmisse etter sommerferien?

– Å velge en nysgjerrig holdning til hverandre kan gjøre susen. Med det mener jeg at vi heller skal spørre og avklare enn å anta at vi vet hva den andre mener eller føler. Tenk tilbake på da dere var nyforelsket, da var dere muligens mye mer utforskende overfor hverandre. Lat som det er første gang du møter partneren din. Da må du spørre for å forstå.

Hvor lett er det når tre unger skriker, man er på ferie hos svigers og det høljregner ute?

– Vær nysgjerrig selv om dere har en bedriten dag. Spør partneren din; hva trenger du nå? Hva hadde vært godt for deg nå? Og vær ærlig på hva du selv trenger. Har dere barn, kan dere ta hver deres økt med dem, slik at begge får litt egentid. Og aksepter dårlige dager – de er der. Men velg å evaluere hvordan dere kan gjøre det bedre i morgen.

Har du andre råd om hvordan man finner tilbake til romantikken i ferien?

– Velg å gi hverandre kjærtegn. Det er vanskelig å være sint på en som er god mot deg. Et annet tips er rollespill. Det testet mannen min og jeg ut en gang vi skulle på helgeferie uten barn. Vi delte oss på Gardermoen og møttes igjen først i flysetene. Vi lot som det var første gang vi traff hverandre og stilte de samme spørsmålene som vi gjorde i starten av forholdet. Det skapte så mye latter mellom oss, og vi trengte å le sammen. Etter ti år sammen hadde vi godt av å minnes på at vi ikke skulle anta hva den andre ville ha.

Rollespill, kjærtegn og nysgjerrighet. Er dette nøkkelen til suksess?

– Det kan vi håpe. Men mitt beste tips for sommeren er kanskje å velge ut ett tiltak hver som vil gjøre en forskjell for dere i forholdet. Det kan for eksempel være at den ene ønsker en klem og et «glad i deg» hver morgen, og at den andre ønsker at partneren skal uttrykke seg mer tydelig så han eller hun slipper å tolke. Ferien er en fin tid for å teste ut dette. Og et siste tips; sett ord på det som er bra i forholdet. Det man fokuserer på, blir det nemlig mer av.

Fakta

Maria Mork

Alder: 38

Bosted: Åsgreina i Nannestad.

Familie: Gift og tre barn.

Jobb: Barnevernpedagog og coach. Driver firmaet Alt er mulig coaching.

Fritid: Familie, hjem, venner og diverse sangoppdrag.