Det bæste i livet er gratis, allikevæl er gjelda for stor
Når ælt i mellom øra er sagflis - er det mi ega skyld je bor der je bor
Je klær på meg smilet hass Hjallis - sjøl om kredditora roper i kor
For når himmel er grå og regn og uvær står på
Må je ha tak over huggu je å

(Vazelina Bilopphøggers)

Bare rot med penger og gjeld? Slapp av - Zen Finans rydder opp.

Noen mennesker lever som om de ustanselig finpusser på en søknad til Luksusfellen eller programmet I lomma på Silje. Her er noen av triksene for å havne skikkelig på hæla:

· Betal kredittkortregninger med ... kredittkort!

· Brenn opp alle brevene i postkassa, så den kan få plass til neste leveranse.

· Kjøp ting du ikke har bruk for - for penger du ikke har. (En favoritt ...)

· Sett impulskontrollen på «null» og kjøp inn så mye mat at du må bygge på kjøleskapet.

· At SALG er lurt har du alltid visst, men ikke at du noen gang blir lurt selv ved å anskaffe deg noe som ikke har annen verdi enn at det bare er satt ned i pris.

· Evig optimisme er sikkert en fin dyd. Men å tro at du skal vinne i Lotto eller arve en onkel i Amerika i neste uke, er vel å tro overdrevent mye på julenissen.

Trenger jeg det virkelig?

Det er her Zen Finans kommer til unnsetning. Ikke ved å kle seg ut som julenisse, men rett og slett å sette opp en plan sammen med dem som har rotet seg ut i uføret. Hvis nedsatt pris er den eneste grunnen til at du kjøper produktet eller tjenesten, bør du stille deg følgende spørsmål: Trenger jeg det virkelig? Hvis svaret er nei, lar du kredittkortet få fri den dagen ...

Andre har bare vært direkte uheldige

· De har mistet en jobb med god lønn – og må leve på en tynn trygd i en periode.

· Men har du først vent deg til en viss levestandard, er det enkelt å få seg et kredittkort eller flere og fortsette i samme stilen.

· Ingen faste penger som kommer inn

· Ingen egenkapital å starte med

· En fyr på TV sier han kjeder seg og begynner å shoppe. Han sier han har et shoppingbehov. Stygg vane ... Han er ikke alene.

· En av de verste tingene du kan si er: Jeg har ikke peiling på penger og budsjett ...

Inkassobyråene ser at de unge får stadig større problemer med å gjøre opp for seg. Over

50 000 unge får ikke betalt regningene sine. Men dét demper ikke kjøpelysten. For den går 24/7 på tv og nettet. «KJØP HER – KJØP NÅ! Betal hvis du gidder!» Og sånn blir det.

Er to Gucci-vesker nok?

Det er lett å følge reklamestrømmen og bytte en mobiltelefon som funker fint, kjøpe en ny el-sykkel når beina dine fremdeles duger. Og det holder ofte ikke med én Gucci-veske i hånda når vinduet i butikken sier du skal ha to. Og har du null på kontoen, er det ikke noen vits i å vri kredittkortet som en sitron og dra to uker sørover. Eller? Joda – det fins alltid andre betalingsformer.

Zen Finans rekker altså ut en hjelpende hånd til de voksne i Lørenskog Idrettsforening (LIF).

I disse knappe tider gir Zen Finans et solid bidrag til en allerede mørbanket kasse uten å kreve noe tilbake. Her er det seniorene som får hjelp.

Lykkelig over samarbeidet

Storebror Lillestrøm Sportsklubb har allerede inngått avtale med Zen Finans, og nå er det Lørenskog sin tur. Daglig leder Espen Pettersen Gjester i LIF er lykkelig over pengegaven. Medlemmene i klubben kan få hjelp med å komme seg ut av tvangstrøya som for store forbrukslån kan være, en del får banklån der de trodde det var skuddpremie på dem, og andre igjen får hjelp til å sove godt om natta.

- De er helt fantastiske, roser Espen. De tar ikke en krone av dem de hjelper. Låntakerne betaler bare normale gebyrer direkte til banken. Og Zen Finans tar hele jobben med å forhandle med banker og utlånsinstitusjoner.

Leve normalt

Og dermed kan den som sitter i saksa få følelsen av hvordan det er å leve normalt igjen. Drømmen om egen leilighet blir vekket til live, kortvarige kreditter finner nye måter å bli løst på og frykten for aldri å komme ut av sitt eget gjeldsfengsel kan sakte forsvinne. Sånn er det å få direkte og god hjelp.

Styreleder i Zen Finans, Mehan Zareie er selv vokst opp på Lørenskog og synes det er hyggelig å få betale litt tilbake til klubben som har gitt ham så mye.

- Jeg er stolt over det fine samarbeidet vi har fått til. Og veldig stolt av å få hjulpet så mange mennesker ut av gjeldens grimme grep. Mye av disse pengene skal gå til kontingenter og nødvendig innkjøp. Seniorfotball er ikke akkurat gratis.

Viktig «boost»

Espen og Mehan håper at bidraget i kassa vil gi en «boost» til alle som har sluttet med idretten sin under Covid19 og som ønsker å komme tilbake i fin form. Nå er sjansen her.