Snus er ikke en livredder

SNUS: Standardisering mot generalisering.

SNUS: Standardisering mot generalisering.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Før var snus en måte å slutte å røyke på, nå er det inngangsporten til tobakk.

I lederen 16. februar hevder RB at snus redder liv, fordi flere velger snus fremfor røyk. Det er en farlig sammenligning og feil premiss for den viktige debatten om tiltak for å nå målsettingen om en tobakksfri ungdomsgenerasjon.

Det er ingen utakknemlig jobb å forsvare forslaget fra regjeringen om standardiserte tobakkspakninger. Tvert i mot er jeg overbevist om at forslaget er riktig, med formål å forebygge at unge begynner med snus eller røyk.

Før var snus en måte å slutte å røyke på, nå er det inngangsporten til tobakk blant unge. Vi er i ferd med å få en ny ungdomsgenerasjon som er avhengig av tobakk, fordi snus oppfattes som kult, trendy og ufarlig. Men verken politikere eller helsemyndighetene overdriver helseskadene.

Folkehelsa påviste i 2014 at snus kan føre til alvorlige helseskader, som kreft, diabetes 2 og økt dødelighet etter kreft, hjerteinfarkt eller hjerneslag. Svensk forskning viser at økt risiko for å dø av prostatakreft er den samme ved snusing, som ved røyking. Ny kunnskap viser at snusing under graviditet er skadelig for fosteret. Dessverre klarer mange kvinner ikke å slutte med nikotinholdig snus når de blir gravide. Det kan gi redusert fødselsvekt, økt risiko for prematur fødsel og dødfødsel.

I Norge har vi ikke hatt noen god debatt om helseskadene ved snus, fordi snus oftest sammenlignes med røyk. Det er her RB også bommer. Premisset må være helseskadene ved snus eller ikke snus.

Standardiserte, pakninger er ingen inngripen i noens personlige frihetog begrenser ikke tilgangen til snus. Det er å forebygge at unge begynner med tobakk. Det helsepolitikeres ansvar for, og har intet med formynderi eller moralisme å gjøre.