Gå til sidens hovedinnhold

SMARAGDGRUVENE

Artikkelen er over 2 år gammel
Innsendt

SMARAGDGRUVENE, BYRUD GÅRD, MINNESUND I EIDSVOLL

Engelske Evelyhn Aston var ute og gikk på ski på Mjøsa en vinterdag i 1898, da hun tilfeldig oppdaget et snø- og jordras ved Byrud Gård. Hun gikk fram for å undersøke og der lå de - smaragdene – verdens mest sjeldne og kostbare edelstein. Hennes far dannet selskapet «The Nowegian & General Exploration Company Ltd.» som drev gruvedrift etter smaragder fra 1899 til 1909.

Byrud Gård ligger vakkert til ved sørenden av Mjøsa langs Fv. 33. 1 km fra gårdstunet ligger Smaragdgruvene. Nord-Europas eneste. Det tar ca. 20 minutter å gå hver vei.

Ta med familien, venner eller bare deg selv på skattejakt etter smaragder. Det er på tippene foran gruvegangene vi i dag leiter etter de edle steinene. Du har mulighet til å finne din egen stein – til odel og eie. Ønsker du å ta en titt i gruvene, må du ha med hjelm og lys sjøl. Det er ikke lov til å leite inne i gruvene eller på fjellet. Kjekt å ha med en hagespade og bøtte. Mange har med seg sekk og matpakke og en liten eske til steinene.

Smaragens farge er i naturhistorien beskrevet som den mest behagelige av alle farger – fra pastellgrønn til nesten sortgrønn. Smaragden er kjærlighetens og fruktbarhetens stein, og den skulle gJøre dens eier rik.

Det heter seg at det er smaragd fra Byrud i den engelske kronen.

I stabburet på gården har vi en utstilling av våre smaragder og andre mineraler du kan finne i gruveområdet.

Vi har også et utsalg av stein- og steinprodukter, samt salg av is og brus.

Åpent alle dager fra kl. 10.00 til kl. 18.00 ut september

For mer informasjon se vår hjemmeside

www.smaragdgruvene.no

eller følg oss på facebook.

Kommentarer til denne saken