Små matgrep ga Lasse nytt liv

Fikk veiledning: – Maten er bensinen vår, tarmen er det første stedet maten treffer. Spiser man riktig, kan man få et bedre liv, sier ernæringsterapeut Eireen Linge Schwaiger som har guidet Lasse Sørlie inn i en bedre livsstil.

Fikk veiledning: – Maten er bensinen vår, tarmen er det første stedet maten treffer. Spiser man riktig, kan man få et bedre liv, sier ernæringsterapeut Eireen Linge Schwaiger som har guidet Lasse Sørlie inn i en bedre livsstil. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Fetsund: Lasse Sørlie var slapp, konstant sulten og hadde irritert tarm. Ved hjelp av justeringer i kostholdet over tid, har Fetsund-mannen nå fått et nytt liv.

DEL

Han har alltid vært matglad, Lasse Sørlie. Fetsund-mannen karakteriserer seg som en jojo-slanker som i perioder levde på Nutrilett.

Stadig tilbakevendende magetrøbbel gjorde han at for 16 år siden tok kontakt med Balderklinikken.

Her ble det konstaterer irritert tarm, og kostholdet ble justert.

Raste ned i vekt

– Det førte til at jeg raste ned i vekt en periode. Beskjeden var å kutte ut alt, for så å reinnføre matvarer en for en. På denne måten skulle jeg finne ut hva tarmen reagerte på, forteller han.

Sørlie spiste speltbrød med hermetiserte tomater i månedsvis. Han ble lei, og havnet til slutt i den gamle tralten. Kiloene kom tilbake og familiefaren følte seg slapp.

17 kilo lettere

Gjennom venner ble Lasse i sommer introdusert for ernæringsterapeuten Eireen Linge Scwaiger. Det er 17 kilo siden. Men Lasse sier at vektnedgangen alene ikke er årsaken til at han og resten av familien i dag lever et nytt og bedre liv.

– Jeg har gått på utallige dietter. Felles for disse er at man en dag skal tilbake til hverdagen og det normale, og da går man ofte opp i vekt igjen. Dette handler om en varig livsstilsendring. En hverdag man kan leve med, konstaterer han.

– Eireen endret innstillingen min, og hun gjorde det i det små. Det hele startet med at vi begynte å bake knekkebrød. Og i stedet for å spise tre poteter, spiste jeg to. Så byttet jeg ut vanlige poteter med søtpotet. Lagde pizzabunn av tunfisk eller søtpotet. Vanlig pasta ble erstattet med fullkornpasta, og det ble fortært mindre godis. Små grep hele veien.

Lasses samboer ble med på livsstilsendringen.

– Det å være to om noe slikt, er en enorm drivkraft!, mener han.

– Planlegging er alt

Nå planlegger Lasse og samboeren middagene for hele uka, og gjør storinnkjøp i stedet for småhandling. På en tavle skrives det opp hva det er til middag hver dag slik at også ungene vet hva de skal forholde seg til.

– Nå har vi alltid grov vaffelrøre stående klar i kjøleskapet. Ungene får grove pizzasnurrer med seg i matpakka. Det er slutt på den svette brødskiva med gulost. Visst har vi pizza på lørdagskvelden, men den lages litt annerledes. Det handler om å bytte ut deler av innholdet i en rett.

Lasse tror hans irriterte tarm hadde mye med stress å gjøre.

Mindre stresset

– Når det jeg spiser får meg til å føle meg bra, blir jeg mindre stresset. Og søtsuget er borte. Det tilfredsstiller jeg ved for eksempel å lage hjemmelaget bounty. 

– De små endringene har gjort meg godt. I en stresset hverdag er det så lett å ty til de enkle løsningene. Steke en Grandiosa fordi det går kjapt. Hva lærer du ungene dine da? Hva får de med seg hjemmefra når de en gang flytter for seg selv?

Et virvar av råd

Eireen Linge Schwaiger, som driver Romerike ernæringsterapi, sier det er en enorm omveltning å endre livsstil.

– Nettopp derfor må man gjøre det steg for steg. Lasse er et klassisk tilfelle. Jeg har mange kunder med mage/tarm-problemer. 15 prosent av befolkningen sliter med akkurat dette. Vi lever i et virvar av ulike kostholdsråd, myndighetene på sin side anbefaler en ting, mens avisene bombarderer oss med andre ting, sier hun.

– 90 prosent av vårt immunsystem sitter i tarmen, om man kan derfor spise seg frisk fra mye, men det må være gjennomførbare endringer. Og vektnedgang er ikke ensbetydende med god helse. Jeg har kunder jeg ber innta dobbelt så mange kalorier, men som likevel går ned i vekt fordi de spiser riktig.

Sier ikke nei til ei kake

Lasse bedyrer at han ikke er fanatisk. Han tar seg gjerne en øl i helga, og takker ikke nei til kake i bursdagsselskaper.

– Det handler om det man gjør i hverdagen. Nå ser jeg fram til sommeren. Da skal jeg gå i bar overkropp og for første gang på mange år føle meg vel.