Gå til sidens hovedinnhold

Sliter med å bli kvitt millioner til koronarammede bedrifter, næringssjefen har en klar oppfordring: − Søk!

Rett før jul fikk flere romerikskommuner penger fra staten for å kompensere lokalt næringsliv som rammes hardt av pandemien. Lørenskog har så langt bare klart å dele ut halvparten.

– Det er mange ulike tilskuddspakker, og jeg tror rett og slett det har vært vanskelig å orientere seg i de ulike ordningene, sier næringssjef Camilla Håltem i Lørenskog kommune om hvorfor rundt halvparten av midlene fra den siste tilskuddspakka fra staten fortsatt står ubrukt.

En snau uke før jul fikk flere av kommunene på Romerike beskjed om at de får ekstra midler fra staten, som følge av den høye arbeidsledigheten.

Stortinget bevilget da 250 millioner kroner for at kommunene skulle kunne kompensere lokalt næringsliv som ble rammet hardt av koronapandemien.

Bakgrunnen var at noen kommuner er hardere rammet enn andre, fordi lokale smitteutbrudd krever strenge tiltak som også rammer næringslivet.

− Det er viktig for regjeringen å gi kommunene som er sterkest berørt av pandemien midler, slik at de kan kompensere lokalt næringsliv som rammes av pandemien og lokale smitteverntiltak, sa næringsminister Iselin Nybø (V) i den forbindelse.

Rammet av lokale tiltak

Med dette som utgangspunkt fikk følgende romerikskommuner sin del av potten:

  • Lillestrøm: 9,73 mill.
  • Lørenskog: 4,69 mill.
  • Ullensaker: 4,49 mill.
  • Eidsvoll: 2,88 mill.
  • Nes: 2,61 mill.
  • Rælingen: 2,1 mill.
  • Nannestad: 1,6 mill.
  • Enebakk: 1,26 mill.
  • Hurdal: 0,32 mill.

Lørenskog kommune har tidligere gitt tilskudd til bedrifter for å stimulere til omstilling og nyskaping.

Ordningen denne gangen har som mål å hjelpe bedrifter som er spesielt hardt rammet av de lokale tiltakene mot spredning av koronasmitte, og blant kriteriene er at inntektsbortfallet for november og desember må overstige 50 prosent målt i forhold til samme periode i 2019.

Så langt er bare rundt halvparten av de 4,7 millionene Lørenskog fikk, delt ut.

Les også

Fikk koronastøtte til ny oppfinnelse: – Ikke sikkert vi ville gått videre uten disse pengene

Treningssentre og restauranter

− Noen av søknadene vi har mottatt kan bli avslått fordi vi har fått mangelfulle oppplysninger blant annet om økonomi, men vi vil gi dem mulighet til å utfylle dette nærmere. I andre tilfeller er det de nasjonale smitteverntiltakene som er bakgrunnen, mens det er et kriterium for dette tilskuddet at det er de lokale tiltakene som er årsaken til at omsetningen har gått ned, sier næringssjefen i Lørenskog kommune.

Hun ser for seg at treningssentre og restauranter er typiske virksomheter som vil være berettiget til disse pengene.

Håltem og kollegene tar i disse dager en ringerunde til bedrifter de antar kan være aktuelle for støtteordningen.

− Hva er ditt budskap til bedriftsledere som er usikre på om de kan søke?

− Søk! Skjemaet er enkelt å fylle ut, og alle bedrifter, næringsvirksomheter og enkeltmannsforetak med forretningsadresse i Lørenskog kan søke, sier Camilla Håltem, og legger til at søknadsfristen er forlenget til 26. januar.

Les også

– Disse pengene skal ikke redde kriserammede bedrifter

Kommentarer til denne saken