– Vi snakket om at det nå ikke holder å bare sette opp et flagg på profilbildet lenger. De er jo her, de er rett i nærheten, og vi må kunne gjøre noe. Vi må gjøre mer enn å tilby støtte på Facebook, sier Kristian Åsheim.

Nå sitter han i leiligheten i Lørenskog, omgitt av store hauger med klær, og forteller om hvordan folk i alle aldre, alle nasjoner, har ringt på døra og levert klær, pledd, sko og ustyr.

Oversvømmes av klær

Den første meldingen han la ut på Lørenskog-siden på Facebook på vegne av organisasjonen Pute2022 var mandag denne uka. Onsdag kan han knapt bevege seg i leiligheten uten å snuble i klær. Folk har vært engasjert.

– Nå vil vi få ut meldingen om at det ikke er klær som er hovedprioritet lenger. Vi har vært i kontakt med den ukrainske og polske ambassaden, og er tett på for å høre hva behovene er til enhver tid, sier han.

– Nå snakker de om småelektronikk, som telefonladere, powerbanks og øretelefoner. De trenger også verktøy til å reparere ting, og for eksempel bygge skur, forklarer Åsheim.

Videre lister han opp medisinske ting som ibux-tabletter, plaster, og gasbind. Det trengs også hygieneartikler som våtservietter, håndsprit, bind og tamponger.

– Det trengs også utstyr for barn. Det kan være tåteflasker, bleier, smokker og pledd, forklarer Åsheim.

Takknemlig

Folk har vært ivrige til å gi klær, og Åsheim er både ydmyk og takknemlig. Samtidig tipser han om hva du ikke trenger å ta med deg når du samler inn for flyktningene i Ukraina.

– Dersom du skal gi klær, fokuser mest på klær til kvinner og barn. Det er som kjent ikke fullt så mange menn som flykter grunnet situasjonen som er nå. Og om du gir bort kvinneklær, tenk på årsiden. Det er ikke sommerkjoler og skjørt de trenger nå. Det er kaldt i Ukraina, de trenger varme klær, minner Åsheim om.

NRK skrev tirsdag om klær som ender i store hauger ved grensa. Mottaksapparatet er sprengt, de klarer ikke å ta imot mer.

– Kan dere garantere at klærne folk donerer til dere, ikke havner i en grøft ved grensa?

– Vi har et godt mottaksapparat, og god oversikt over hva det er flyktningene trenger nå. Når vi nå får signaler om at de ikke trenger klær, ivaretar vi heller klærne i et mellomlager her i Norge, til vi får beskjed om at de trengs igjen. Det er ingen tvil om at det vil være behov for klær igjen, det strømmer til nye flyktninger hele veien, sier Åsheim.

Ønsker penger som støtte

Selv om klær ikke er det som trengs aller mest lenger, tar de fremdeles imot dette når det kommer, men Åsheim har et sterkt ønske å formidle til de som kommer med dette:

– Vi ønsker oss poser og esker der klærne er godt sortert og merket med hva det inneholder. Mange er flinke, og det blir skrevet på både engelsk og av og til også polsk på klærne vi får. Det er kjempefint, avslutter han.

Romerikes blad har vært i kontakt med Røde Kors. De forteller at de på nåværende tidspunkt ikke har en organisert innsamling av klær, på bakgrunn av signaler om hva behovene er i Ukraina akkurat nå. De oppfordrer imidlertid folk til å støtte med penger dersom de ønsker å hjelpe.

– Pengene sender vi til den lokale Røde Kors-organisasjonen, og de bruker det der nede. De har best oversikt over hva som trengs, og kjøper det inn selv. Foreløpig er det nok av klær og utstyr så de kan kjøpe det til flyktningene der nede. Hvis situasjonen endrer seg, og det ser vi ikke bort fra, kan det hende vi setter i gang innsamling vi også, forklarer distriktsleder for Akershus Røde kors, Kine Grande.

Har du tips til innsamlingssteder og initiativ som ikke er beskrevet her, tips gjerne i kommentarfeltet vårt!