Gå til sidens hovedinnhold

Slik holder du rotter og mus unna hus og hage

Artikkelen er over 2 år gammel

Skadedyr som mus og rotter søker ofte inn i hus, kjeller og garasje.

Både mus og rotter er vanlige skadedyr i Norge. Det viktigste du kan gjøre er å forebygge muligheten for at de skal kunne ta seg inn i huset ditt. Gamle hus er spesielt utsatt.

Vi har samlet noen gode tips og råd om hvordan du skal holde både rotter og mus på en armlengdes avstand. De kan være nyttige å ta med seg på når man jobber ute i hage og rundt hus og garasje.

Hvordan forebygge at rotter og mus trekker inn i huset

Ta en tur rundt huset og sjekk om det har dukket opp noen mistenkelige hull. Det er viktig at det ikke er sprekker i grunnmuren rundt kloakk og vannrør.

Hverken mus eller rotter trenger store sprekker for å lure seg inn. Visste du at musen kommer seg inn gjennom en åpning som er fra 6 mm (tenk en kulepenn), og rottene kommer seg gjennom glipper fra 12 mm. Det er derfor veldig viktig å tette alle hull og sprekker som er 6 mm eller større.

Det skal altså ikke mer til enn et åpent nøkkelhull.

Er det en åpning i betong er det lurt å legge inn hønsenetting først, og deretter tette igjen. Da blir det vanskeligere for rottene å gnage seg gjennom.

Enkelte mus, som klatremusen, kan også hoppe opptil en halv meter, så det er ikke bare på bakkeplan du bør tette igjen sprekkene. Du bør også montere en såkalt børstelist under dører der det er gliper. List med kort bust holder om det er en liten glipe, ellers bør du velge en variant i metall.

Eksempler på steder småkrypene kommer inn:

 • under kledning
 • hjørnekasser
 • hull i bygningskropp fra kabelgjennomføringer
 • trær med overheng av grener over tak
 • ventiler
 • kjellervinduer

Sjekk alle ventiler og andre luftekanaler. Er det ikke gitter der fra før, bør du legge metallgitter på baksiden av ventilene. Sjekk også at kjellervinduer er intakt.

I våtrom er det viktig at alle sluk har rist som sitter fast. Rotter bor i kloakken, og kan gjerne ta veien opp gjennom sluk og toaletter. Dette gjelder spesielt i eldre boliger der rør og sluk er gamle.

Fjern matkilder

Oppbevaring av matvarer i tette beholdere som plast og glassbokser vil hindre skadedyrene tilgang på næring. Et rent kjøkken uten brødsmuler, stekefett og andre matrester vil også begrense muligheten for skadedyrangrep.

Vær oppmerksom på at rotter og mus elsker dyrefôr. Om du ikke har plass inne til oppbevaring, sørg for å ha det i tette plastbeholdere før du setter det i garasjen for eksempel.

Ikke oppbevar for mange ting som treplank, utstyr og fyringsved langs husveggene. Dette gir gode gjemmesteder for de små gnagerne.

Hagen

Mange har flotte hager med all slags frukt og bær, men husk på å plukke opp nedfallsfrukter. Vi anbefaler at du bruker en kompostbinge, men da må den være fullstendig tett. Det hjelper ikke å legge nedfallsfrukter og løv i en haug i hjørnet, eller i en åpen kompostbinge. Dette vil bare trekke til seg dyr, enten for å spise eller lage bo.

Det er veldig fint at du henger ut mat som meiseboller, fuglefrø og solsikkerfrø på fuglebrett eller i beholdere i trær, men det er et par til som elsker denne maten. For å unngå at smågnagerne også skal forsyne seg, er det viktig å fjerne all frø som faller på bakken. Gjør dette med jevne mellomrom slik at det ikke hoper seg opp.

Tegn på mus eller rotter

Dette er typiske tegn på museangrep:

 • Rafselyder i vegger, taket, lyder fra mus som beveger seg rundt
 • Ekskrementer og muselort - mus og rotter etterlater seg mørke, sylindriske ekskrementer, spesielt langs vegger eller på steder med mye museaktivitet- for eksempel i matskal eler benkeskap.
 • Lukt- musebol avgir en ammoniakkaktig lukt som vil være spesielt kjennbar på lukkede steder som f.eks. benkeskap.
 • Skader - rotter og mus har tenner som gror kontinuerlig og gnager på tre, plast, kabler og andre materialer for å holde dem skarpe og tannveksten nede.
 • Reir - de smågnagerne bygger ofte reir på bortgjemte steder, og inneholder ofte museunger og jevnlige kull av rotteunger. I hager graver rottene hi i komposthauger eller under skur.

Om du er usikker på om du har med mus eller rotter å gjøre, kan du finne ut dette ved hjelp av potetmel og smør:

Legg et glatt stykke margarin på en pappskive og dryss potetmel rundt. På bittet kan du lett se om det er snakk om mus eller rotter. Musetenner er små, men rottene har 3 mm brede fortenner. Størrelsen på fotsporene i potetmelet kan også gi svar på om det er mus eller rotter.

Usikker på om du har fått ubudne gjester?

Hvis du mistenker at du har fått besøk av mus eller rotte, kan du finne ut dette ved hjelp av potetmel og smør (eller kjøpe en ikke-giftig åte).Legg det ut i boden, garasjen eller andre steder de liker å være, og sjekk om noen dager:

Legg et glatt stykke margarin på en pappskive og dryss potetmel rundt. På bittet kan du lett se om det er snakk om mus eller rotter. Musetenner er små, men rottene har 3 mm brede fortenner. Størrelsen på fotsporene i potetmelet kan også gi svar på om det er mus eller rotter.

Da kan du legge ut muse og rottegift. Pass på at dette er utilgjengelig for husdyr og barn, og les bruksanvisningen godt. Det finnes også andre måter å kvitte seg med disse ubudne gjestene på. Blant annet kan man sette ut rottefeller, eller mynteolje. Det dufter godt for mennesker, men dyrene er ikke spesielt glade for den.


Visste du dette om mus og rotter?

 • Mus er kjønnsmoden allerede i en alder av 5-6 uker?
 • Drektighetstiden er 3 uker, og kullstørrelsen er på 4-7 unger.
 • Men de kan få helt opp mot 12 per kull.
 • Og at brunrotta yngler hovedsakelig om våren og høsten.
 • De går drektige i 22 dager, og et kull består av 8-12 unger.
 • De er kjønnsmodne ved 2-3 måneders alder.
 • Rottene får vanligvis 4-7 kull per år.

Kommentarer til denne saken