Gå til sidens hovedinnhold

Slik beskytter du deg mot overfall

Artikkelen er over 1 år gammel

– Hvis du plutselig blir overfalt så får du adrenalinsjokk. Du fryser og har ikke en sjanse.

[NETTAVISEN:] Det sier tidligere politimann Johnny Brenna. Han er ekspert i selvforsvar, har hatt flere selvforsvarskurs, og har tidligere vist Nettavisens lesere hvordan du unngår å bli overfalt og hvordan du tar overfallsmannen.

Denne uken har Nettavisen skrevet om rettssaken mot en 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt i Sofienbergparken i Oslo i mai 2018. Den tiltalte nekter straffskyld og mener kvinnen gjorde det frivillig.

Brenna er tydelig på at ditt viktigste forsvar mot overfall, er hvordan du opptrer før overfallet er et faktum.

- Unngå å komme i en farlig situasjon. Ikke gå gjennom mørke områder med få mennesker, og gå gjerne med andre mennesker, sier Brenna.

Les også

Hyller den frivillige innsatsen etter brann: – Gjør vårt arbeid mye enklere

 

Aggresjon hjelper

Hvis du først er i et mørkt område alene, så er det viktig å være oppmerksom. Ikke bare for å identifisere mulige farlige situasjoner.

- Følg med på omgivelsene og finn noe å beskytte deg med. En gjerningsperson ønsker i utgangspunktet ikke en kamp. Han ønsker å dominere. Viser du at du er villig til å bruke aggresjon, så kan det skremme, sier Brenna.

Å følge med på omgivelsene vil også gjøre deg mentalt forberedt på et mulig overfall.

- Hvis du har skrudd av sansene dine så får du adrenalinsjokk hvis du plutselig blir overfalt. Kroppen går rett over i fryssituasjon. Du har ikke en sjanse, sier Brenna som advarer på det sterkeste mot å høre på musikk og/eller se i mobilen når du er på vei hjem en mørk kveld.

- Man bør ikke slå av sansene sine når man er ute i det offentlige rom. Syn og hørsel skal være intakt. Går du inn i en mørk park uten å ha på sansene, så er det risikofylt, advarer han.

Og skulle uhellet være ute - og du blir angrepet - så råder Brenna deg til bli klin gæer'n. Da er sjansen større for at angriperen gir seg og du slipper lettere fra overfallet.

Brennas fire bud

Første bud: Få øynene opp fra mobiltelefonen og øreproppene ut av øra. Følg med på omgivelsene. Brenna konstaterer at alt for mange går og glaner på mobilen og ikke følger med på hva som skjer rundt dem.

Andre bud: Gå med rak rygg og rake steg. Din fremtoning bør være bevisst, sterk og målrettet – og for all del unngå øyekontakt.

Tredje bud: Pass på hvor du er og når du er der. De som er nye i Oslo vil ofte ikke vite når de beveger seg inn i et usikkert område. Ikke gå hjem alene på kvelden. Ta drosje, og da ikke piratdrosje.

Fjerde bud: I møte med en potensiell overgriper er din fremtoning og holdning det viktigste. Vær aggressiv i din oppførsel. Skrik gjerne, og løp hvis du kan.

Kommentarer til denne saken