Gå til sidens hovedinnhold

Slakteri kan ha skåldet gris levende

Artikkelen er over 1 år gammel

Mattilsynet kan ikke utelukke at grisen var ved bevissthet da den ble puttet i glovarmt vann.

Da Mattilsynet var på kontroll hos Slakteriet Furuseth AS, oppdaget de en gris som var skåldet uten tegn til stikksår.

– Vi fant ved vårt tilsyn en gris som vi så tegn på at ikke var godt nok avblødd, forteller Eirin Helland, fungerende seksjonssjef for slakteri i Mattilsynet, avdeling Romerike, til NRK, som først omtalte saken.

Griser blir skåldet, altså puttet i glovarmt vann, for at skinnet skal løsne fra kjøttet. Før skålding har slakteriet plikt til å passe på at grisen er død.

– Ikke avlivet på forsvarlig måte

Grisen blir bedøvet med CO₂-gass, hengt opp, stukket og avblødd. Da er grisen bedøvet fram til den dør.

I dette tilfellet fant Mattilsynet imidlertid ingen tegn til stikksår, og det var mye blod igjen på grisen.

«Den aktuelle grisen vi fikk til kjøttkontroll 2. juli 2019 ble ikke avblødd straks etter bedøving og dermed ikke avlivet på forsvarlig måte», skriver Mattilsynet i varselet om gebyr til slakteriet.

Videre skriver Mattilsynet at grisen kan ha våknet opp fra bedøvelsen og vært bevisst under skåldingen. «Dersom dette har skjedd, vil lidelsen for grisen ha vært veldig stor,» skriver Mattilsynet i rapporten.

NRK skriver også at dette ikke er det eneste avviket på slakteriet den siste tiden. På tilsyn både i mai og juni har de avdekket tilfeller av dårlig avblødd gris.

Får gebyr

Mattilsynet har sendt et brev til slakteriet på Dal, der de varsler et gebyr på 23.000 kroner for brudd på Dyrevelferdsloven.

Mattilsynet konkluderer med at slakteriet trolig opptrådte grovt uaktsomt. «Det er ikke vanskelig å se om det er stikksår eller renner blod fra en opphengt gris. Når en gris blir sendt til skålding uten stikking er det et brudd på § 12 i dyrevelferdsloven,» skriver de.

– Jeg har ikke sett et slikt tilfelle før. Derfor er hendelsen alvorlig, sier Helland i Mattilsynet til NRK.

Eier og daglig leder på slakteriet, Harald Furuseth, har ikke ønsket å kommentere saken overfor NRK. Furuseth har heller ikke besvart RBs henvendelser torsdag.

Kommentarer til denne saken