Gå til sidens hovedinnhold

Håper å ha gravd fram veien mandag

Artikkelen er over 4 år gammel

Letingen etter de tre savnede litauerne er avsluttet. Tas opp igjen mandag.

Da det ble lyst søndag morgen, opptok politi og gravemannskaper søket etter de savnede etter raset i Sørum. Søndag ble det ikke søkt med hunder, kun være gravemaskiner og kriminalteknikere jobbet på stedet.

RB snakket med stabssjef Hans Holmgrunn rett før klokka 17.30 søndag kveld. Da forteller han at arbeidet på stedet er lagt ned for dagen.

– Vi gjenopptar søket klokka 08 mandag morgen. I løpet av helga er det ikke gjort nye funn i rasområdet. Det er heller ingenting som har gjort oss tryggere på hvor de omkomne ligger, sier Holmgrunn til rb.no.

Håper å grave fri veien

Stabssjefen forteller at de håper å ha gravd fri veien i løpet av mandagen.

– Om ikke noe uforutsett skjer håper vi at veien er fri for masse i løpet av mandagen, sier Holmgrunn.

– Vil det bety at veien kan bli åpnet for biltrafikk?

– Det er en vurdering vi må ta i dialog med Statens vegvesen og geologer når den tid kommer, svarer stabssjefen.

– Hvor store mannskaper deltar i søket?

– Det er til enhver tid fem til ti politifolk på stedet i tillegg til innleide gravemaskinførere, svarer Holmgrunn.

Ser nærmere på massene

– Vi er i gang med å søke oss videre, men akkurat nå har vi stoppet opp litt for å se nærmere på massene vi har tatt ut, uttalte stabsvakt i Øst politidistrikt, Svenn Kjetil Ryen, til rb.no like over klokka 10 søndag formiddag.

Dette gjøres blant annet for at geologene skal kunne gjøre videre sikkerhetsvurderinger for resten av området.

– Etter at geologene har fått gjort en vurdering av massen vi har tatt ut, vil vi fortsette å søke der vi søkte i går, og gjennom det planlagte området, opplyser Ryen.

Fra samme landsby

De savnede er 27 år gamle Paulius Kuliecius, Arturas Miskinis (37) og Darius Sciukas (47). De kom alle fra Pagiriai, en landsby med noen få hundre innbyggere i Kedainiai-distriktet. Hele lokalmiljøet er nå sterkt preget etter ulykken i Norge, melder NRK.

Den litauiske ambassaden i Oslo har vært i kontakt med de tre overlevende.

– Vi har tilbudt dem bistand hvis det skulle være et ønske om det, men foreløpig har de takket nei til dette, sier talsmann for den litauiske utenriksministeren i Vilnius, Kestutis Vaškelevičius.

Det bodde om lag 37.000 litauiske innvandrere i Norge ved inngangen til 2016, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Det gjør litauere til en av de største innvandrergruppene her i landet ved siden av polakker og svensker.

 

Kommentarer til denne saken