SISTE: Politiets innsatsleder, Knut Hammer, sier til RB at søket for dagen i prinsippet er over. Søket vil bli gjenopptatt fredag morgen.

LES OGSÅ: Disse er savnet etter jordraset

Rett over klokka 19.00 har flere biler og redningsmannskaper tatt seg ned til skredet og ifølge politiet så startet et begrenset søk i sørenden av skredet.

Politiets innsatsleder Knut Hammer, sier redningsmannskapene nå søker etter tre antatt omkomne personer.

– I og med at det ikke er gjort noen form for funn så langt, så søkes det nå etter omkomne personer. Vi mener det ikke er mulig å finne liv, sier innsatsleder Knut Hammer til rb.no.

Han forteller at det fortsatt er flytende masser i området – derfor søkes det i utkanten av rasområdet. Når dette søket er ferdig vil arbeidet legges ned for natten – og gjenopptas i fredag morgen.

Ordføreren: Det er forferdelig vondt

– Dette er sånt som ikke skal skje. Det er forferdelig vondt og en tung dag, sier Sørum-ordfører Marianne Grimstad Hansen om jordraset som etter alt å dømme tok tre menneskeliv torsdag ettermiddag.

Hansen forteller at kommunen satte kriseledelse klokka 17 og at innsatsen har dreid seg om å få oversikt og trygge situasjonen for dem som bor i området.

– Det er et grisgrendt strøk og ikke så mange som bor her, men vi har evakuert et bebodd hus i selve rasområdet. Kriseteamet er på plass og vi har beredskap fra Kommunalteknikk for å bistå politiet, opplyser hun.

UNDER: Politiets innsatsleder forteller om arbeidet på stedet og om raset!

 

Tre personer savnet

Klokka 15.55 fikk brannvesenet på Romerike melding om at det hadde gått et stort jordras ved Asakveien i Sørum.

Politiets nestkommanderende innsatsleder, Knut Hammer, sier til RBs reporter på stedet at de leter etter tre personer.

– Det er tre personer politiet ikke kan gjøre rede for, derfor har de status som savnet. Akkurat nå søkes det fra lufta, da det vurderes som for farlig for folk og redningshunder å ta seg inn i selve rasområdet, sier Hammer til rb.no.

(Romerikes Blad oppdaterer denne saken fortløpende. Trykk F5 for siste versjon!)

Ikke treff med varmesøkende kamera

 

Rett før klokka 19 snakket RB med politiet på stedet:

– Søker dere etter tre overlevende eller antatt døde personer?

– Foreløpig så er dette en redningsaksjon, fordi det er skog der raset har gått. Hadde det bare vært leire der, så hadde det vært annerledes, men det er skog der nede. Da kan det være luftlommer, så dette er en redningsaksjon, sier innsatsleder Hammer.

Innsatsleder Hammer sier at han ikke vet om de pårørende er varslet.

– Hvordan har dere fått lett etter de tre savnede så langt?

– Luftambulansen har lett visuelt. Politihelikopter og redningshelikopter med termisk kamera, som ser om det er noe varme i massene, men de har til nå ikke fått noe termiske utslag. Så vi har ikke gjort noe funn ennå, svarer Hammer.

– Vi kan ikke gå inn i raset, fordi det er flytende masse der inne. Det er kvikkleire inni der, og da kan vi ikke gå inn, dessverre. Vi har ikke fått klarsignal fra geologen ennå. Det er flytende masse der inne, så han kan liksom ikke bare gi tommel opp på sekundet. Men vi håper å få klarsignal snart. Geologen er på plass for å befare stedet fortløpende, sier Hammer.

– Hvor mye hjelpe- og redningsmannsskaper har dere her nå?

– Vi har gravemaskiner og redningshunder fra sivile organisasjoner, politiet og mannskaper fra nabodistrikt. Sivilforsvaret har akkurat kommet. Vi har også store ressurser fra brann og helse på stedet, svarer Hammer.

Seks arbeidere var på jordet

Det har vært arbeid i området og ifølge politiet var det seks personer som drev med skogsarbeid der raset skjedde. Tre av disse arbeiderne sitter i kveld i avhør hos Krimvakta på Lillestrøm politistasjon. Ifølge politiet skal blant annet en traktor ha blitt tatt i raset.

Ett bolighus nær raset er evakuert. Personene der er ikke skadet. Det skal fortsatt være flytende masse i rasområdet.

Politifolk RB har vært i kontakt med på stedet sier det er frustrerende å stå langs raset uten å kunne gå inn.

– Vi har masse hjelpemannskaper som ønsker å gjøre en innsats på stedet, men som ikke kommer til fordi vi ikke vet noe mer om rasfaren. Vi venter på signal fra geolog som skal befare stedet nå fortløpende, sier nestkommanderende innsatsleder, Knut Hammer til RB.

– Alvorlig

Det er Norsk Gjenvinning AS som er tiltakshaver for nye fylkesvei 256 i området der jordraset gikk torsdag ettermiddag.

Selskapets direktør for organisasjonsutvikling og compliance, Ingrid Bjørdal, sier til rb.no i 19-tida torsdag kveld at ingen av deres ansatte er savnet etter raset.

– Meg bekjent er det heller ingen ansatte hos selskaper som jobber for oss som er savnet, opplyser hun.

– Vi oppfatter situasjonen som alvorlig og uavklart, og står parat i området for å bistå politiet og redningsmannskapene. Raset kom ikke på noen av delene der vi er tiltakshaver, men vi jobber jo i området, sier Ingrid Bjørdal til Romerikes Blad.

– Raset er enormt

Romerikes Blad var tidlig på stedet med flere reportere og fotografer. De rapporterte at det er et enormt oppbud av politi, ambulanse og brannvesen.

– Akkurat her jeg står nå er det fem politibiler, fire sykebiler, en legevaktbil og tre brannbiler, forteller journalist Simon Kolstad Claussen.

Han står oppe ved den nye konferansegården Smakfulle Rom som tilhører grunneier Hans Ove Kirkeby.

To helikoptre henger over området og Sea King-helikopteret er i lufta.

Les også

Mange av oss befinner seg på utrygg grunn

– Det er et enormt ras som har gått. Så langt har vi ikke sluppet veldig nært ulykkesstedet, fordi politiet har satt opp sperringer i et stort område rundt, sier RB-journalist Espen Børrestuen.

Hovedredningssentralen bekrefter overfor Romerikes Blad at de nå er på stedet med Sea King-helikopter, og at også alle nødetater inkludert luftambulansen også er på plass. Det har så langt ikke lykkes RB å komme i kontakt med politiet på Romerike.

UNDER: Se video fra rasstedet!

Var der minutter etter raset

Tone Haldorsen fra Frogner var på rasstedet rundt klokka 16.10, bare noen minutter etter at raset gikk.

– Da var det et par små veisperringer der som vi kjørte forbi fordi vi trodde det var noe noen unger hadde satt opp. Men et lite stykke lenger inn var hele veien borte. Raset må ha vært enormt, det var bare leire overalt. Vi snudde, og møtte politi og brannvesen på vei tilbake, forteller Haldorsen.

Hun kjørte også forbi samme område et par timer tidligere.

– Da var alt som vanlig, og vi så flere arbeidere og to gravemaskiner i full sving med veiarbeider. De har jo holdt på med veien der i flere måneder, sier Haldorsen. Hun innrømmer at hun er litt skjelven med tanke på hvor nær raset hun har vært.

– Vi skulle hente sønnen vår på SFO, men han måtte drikke opp kakaoen sin først, så vi ble litt forsinket. Akkurat nå er jeg glad for det, den kakaoen kan ha reddet livet vårt, sier Tone Haldorsen til Romerikes Blad.

Kommunen: Geolog er på vei

Kommunalteknisk vakt i Sørum kommune, Kjetil Mjønerud, sier til rb.no at leirraset har gått på et av jordene i området, ikke i klatreparken.

– Det har blitt kjørt masse med jordmasser der de siste årene. Dette har vært og er et rasutsatt område. Det ventes nå på geolog som skal undersøke rasstedet og områdene rundt, sier Mjønerud.

Artikkelen oppdateres!