NVE: – Betydelig etterslep i sikring av rasutsatte områder

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Minst 160.000 boliger ligger utsatt til for flom eller skred, mener NVE.

DEL

Nå ber de om 2 milliarder kroner i økt bevilgning til sikringstiltak.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har siden 2012 kartlagt 1.500 utsatte boliger og 23 særlig sårbare bygninger i Norge, som er plassert i høyrisikosoner for skred, melder Teknisk Ukeblad.

Dette er bare en brøkdel av de boligene NVE mener er plassert i områder man i dag normalt ikke ville bygget boliger, på grunn av høy risiko for enten flom, ras og skred.

Les også: Innstiller søket: – Vi hadde håpet å finne alle de savnede

Avdelingsdirektør Anne Britt Leifseth ved NVEs skred- og vassdragsavdeling anslår at om lag 160.000 boliger ligger utsatt til for flom eller skred.

– Men det er usikre tall, dette er et minimum, sier hun.

Nå ber NVE om 2 milliarder kroner i økt bevilgning til sikringstiltak for slike områder. Det kommer fram i et brev NVE har sendt til Olje- og energidepartementet.

Pengene foreslås fordelt ut over de ti årene fra 2018 til 2027, slik at det blir 200 millioner kroner ekstra til flom- og skredsikring hvert år. Ifølge NVE er det «et betydelig etterslep» i sikringstiltak i rasutsatte boligområder.

– Vi opplever stadig å springe etter kriser. Ved å forebygge, kan vi kanskje hindre skader ved kriser, og vi mener det vil være samfunnsøkonomisk riktig å være på et høyere nivå enn i dag, sier Leifseth.

Skadekostnader for de siste års flom- og skredhendelser beløper seg til rundt 3 milliarder kroner, mens de totale samfunnskostnadene er betydelig høyere, ifølge NVE.

(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken