Del abonnementet ditt med familien! 

Han sier han i ett til to år har advart Sørum kommune om at noe slikt kunne skje, med referanse til et prosjekt han er engasjert i.

Tre litauere antas omkommet etter raset i Sørum torsdag ettermiddag. Politiet og geologer er fredag kveld på stedet for å vurdere når de kan startet søket etter de antatt omkomne.

Faresignaler

– Jeg har sett faresignaler flere steder i dette området, jeg har forklart for Sørum kommune hva som kommer til å skje, og hvorfor. Senest for kort tid siden oppsummerte jeg dette. Jeg anså sjansen for stor for at noe ville skje nå i 2016. Jeg har også forklart at denne tidsperioden, samt våren, er mest kritisk, og hvorfor, fortsetter han.

Ifølge Stokkebø er rasfaren størst vår og høst.

– Etter mye nedbør og ved frost i bakken, sier Stokkebø.

- Forferdelig sak

Dette er en forferdelig sak, men Sørum kommune har ikke trodd på det jeg har fremlagt, de har neglisjert alle varsler, og de har sterkt avvist alle forklaringer og advarsler, fortsetter sivilingeniøren.

Han forklarer at det ikke er et kvikkleireras som mange vil hevde, men vann som har bygget seg opp inne i massene og som plutselig bryter igjennom overflaten.

– Det er mye finsand i massene, noe som gjør slike bruddsituasjoner vanlige. Nå har det akkurat vært anleggsmaskiner i rasområdet, og dette har ventelig provosert selve fundamentet. Så skjer det som skjedde torsdag ettermiddag, resonnerer han.

Fylle igjen

Firmaet Stokkebø jobber med veiteknikk, geoteknikk og bygger idrettsanlegg. Stokkebø jobber også med ras- og støysikring, erosjons-og flomsikring og miljøteknikk.

Han var senest i kontakt med kommunen for et par uker siden, i forbindelse med et sikringsprosjekt for å fylle igjen mot jordene og Hønsebekken.

Stokkebø mener han har forklart for kommunen hva som skal til, nemlig å fylle igjen ravinene. Det er det som skal til i ravinene på Romerike, mener han.

– Men Sørum kommune har bare vinglet og neglisjert det jeg har sagt.

Stokkebø sier han har hatt mange møter med kommunen og at det er utarbeidet rapporter, som dokumenterer advarslene han har kommet med. Han sier kommunen har besvart advarslene og rådene hans med å engasjere enda flere og andre geoteknikere.

Rasveien skulle offisielt åpnes 22. novemberSørum-ordfører Marianne Grimstad-Hansen sier til Romerikes Blad at hun ikke kjenner til advarslene.

– Det har vi heller ikke fokus på nå, sier Sørum-ordføreren torsdag kveld.

– Fått mange advarsler

Ifølge Stokkebø har han jobbet for Hagen gjenvinning og en grunneier i nabolaget.

Både Stokkebø, Hagen og grunneieren har vært i møter med kommunen der det er blitt advart og gitt råd om tiltak.

Arild Hagen i Hagen Gjenvinning sier til RB at det stemmer at det er et slikt oppdrag, og at de er i en søknadsprosess med Sørum kommune.

Hagen mener det er for tidlig å gi mer informasjon.

– Men det som kan sies, er at Sørum kommune har fått mange advarsler fra geologer, sier Arild Hagen.

Kommunalsjef for miljø og samfunnsutvikling i Sørum kommune, Marianne Aasen, er ansvarlig for plan, næring og byggesaker, samt kommunaltekniske tjenester, eiendomsforvaltning og byggeprosjekter.

Aasen vil ikke kommentere det Stokkebø og Hagen sier. Alle spørsmål i rassaken er det ordføreren som skal svare på, sier Aasen