Vil stille krav om flere lærere

SKOLEBESØK: Audun Lysbakken og Nicholaus Wilkinson fikk møte Vigernes-duoen Pål Kristiansen og Hanne Syversen samt Kristin Løver fra Utdanningsforbundet.

SKOLEBESØK: Audun Lysbakken og Nicholaus Wilkinson fikk møte Vigernes-duoen Pål Kristiansen og Hanne Syversen samt Kristin Løver fra Utdanningsforbundet. Foto:

Flere lærere i grunnskolen blir ett av SVs fem hovedkrav, hvis partiet kommer i posisjon for forhandlinger etter valget.

DEL

Partileder Audun Lysbakken og SVs førstekandidat i Akershus, Nicholas Wilkinson, gjestet tirsdag Vigernes skole i Lillestrøm.

Målet med skolebesøket var å få oppmerksomhet om en av partiets fanesaker ved høstens vag.

– Skole og utdanning er viktig for SV, også ved dette valget. Vi mener at det generelt sett er altfor mange elever per lærer i grunnskolen. Statistikk viser at skolene på Romerike har flere elever per lærer enn i store deler av landet for øvrig, uttaler Audun Lysbakken.

186 nye lærere

Sosialistisk Venstreparti har programfestet å innføre en nasjonal norm, der staten skal gi større ressurser til flere lærere.

– Vårt forslag går ut på at det skal være inntil 15 elever per lærer i 1.- 4. trinn og maks 20 elever per lærer i 5.- 10. trinn.

Ifølge Lysbakken vil skolene på Romerike få 186 nye lærere med et slikt opplegg.

Ullensaker ville ha fått 35,6 nye årsverk, Lørenskog 32,7, Skedsmo 28,5.

To milliarder

– Hva vil dette koste på riksplan?

– Omkring to milliarder kroner på årsbasis. SVs gode målinger de siste ukene gir denne saken ekstra aktualitet, hevder han.

SVs førstekandidat i Akershus, Nicholas Wilkinson, understreker at SV ikke ønsker en rigid ordning med et fast klassedelingstall.

– Vi foretrekker at den enkelte skole kan disponere de økte ressursene etter pedagogisk skjønn.

Wilkinson minner videre om at det ikke er mangel på ledige lærerkrefter.

– Ikke mindre enn 37.000 som har utdannet seg til lærer jobber ikke i skolen. Når de blir spurt om tiltak for at de skal vende tilbake til skolen, er hovedsvarene de gir færre elever per lærer og mindre skjemavelde.

Vil gi et løft

Vigernes-rektor Pål Kristiansen ser gjerne flere lærere til skolens 530 elever.

– Vi har flere klasser enn vi har rom, men vi skal klare å utnytte økte ressurser på en god måte. Flere lærere vil helt opplagt gi et løft i undervisningen.

Hanne Syversen, tillitsvalgt ved Vigernes, tror økt lærertetthet vil ha særlig god effekt overfor tre viktige grupper: elever med minoritetsbakgrunn, guttene og de yngste elevene.

– Romerike er i sterk vekst, og det gjør denne saken ekstra viktig, synes hun. T

Lovpriser forslaget

Kristin Løver, hovedtillitsvalgt i Skedsmo kommune for Utdanningsforbundet, lovpriser forslaget.

– Hver tredje lærer melder at de har for store klasser til å kunne følge opp hver elev og gi god nok tilpasset opplæring. Mange får ikke den tette oppfølgingen de trenger og fortjener. Denne forskjellen fra skole til skole, klasse til klasse er ikke heldig. Det må på plass en minstestandard, en norm for lærertetthet.

VELKOMMEN: Audun Lysbakken ble ønsket velkommen til Vigernes av Antonio San Martin.

VELKOMMEN: Audun Lysbakken ble ønsket velkommen til Vigernes av Antonio San Martin. Foto:

Artikkeltags