Nylig lyste han ut en stilling på skolen hvor alle elever fra sjette- og sjuendetrinn kan søke. Allerede nå har det rent inn flere søknader.

– Elevene er heltente. Det står så mye fint i de søknadene vi har fått inn. De har virkelig lyst til å være med å dele sin kunnskap med oss, slik at vi igjen kan hjelpe dem med å ta kloke valg og forebygge dårlige opplevelser, sier Malerstuen.

Det rektoren på Algarheim skole på Jessheim søker etter er flere som kan fungere som en såkalt «Cyber Leader». Elevene skal rett og slett lære opp de ansatte om livet på nett og hva som rører seg i den digitale verdenen hos barn og unge.

– Det er ingen penger å tjene på denne jobben, men vi mener vel at den beste lønna er å hjelpe hverandre. Det virker elevene å være enig i, sier Malerstuen.

Håper flere følger etter

Nylig skrev Romerikes Blad om en mor som advarer mot chatteappen Houseparty. Der hadde en fremmed mann dukket opp i en videosamtale med barn i 12-årsalderen og begynt å onanere foran dem.

– Det er litt sånne eksempler man har i bakhodet når vi nå setter i gang dette prosjektet. Disse barna har vokst opp med smarttelefoner. De finner nye apper hele tiden og det kan ta tid før både foreldre og vi på skolen plukker det opp. Og i det vi får nyss i en app, så har de allerede funnet seg nye, sier Malerstuen.

Gjennom å ansette elever håper rektoren at man i større grad kan forebygge uheldige opplevelser i den digitale verdenen.

– Det er kjempeviktig å få elevene med på laget. Vi trenger deres stemme inn for at vi skal klare å forebygge hendelser og være i forkant. Vi mener dette er veien å gå og er egentlig forundret over at vi ikke har tenkt på dette før. Vi har heller ikke funnet noen andre skoler som jobber på denne måten, men vi håper dette blir en suksess og at andre følger etter.

– Jeg kan være en rollemodell

Malerstuen mener skolene har et særskilt ansvar på digital dømmekraft.

– Samfunnet er i stadig endring og det er en helt annen hverdag nå enn for bare fem til sju år siden. Vi må tenke opplæring på en helt annen måte, fastslår han.

Et av grepene er altså å involvere elevene i langt større grad enn tidligere. Interessen har vært formidabel.

– Jeg vil vise de voksne hva som egentlig skjer på en ungdomstelefon. Jeg som barn/ungdom vet hva mange av de forskjellige tingene er og kan forklare dette på en god måte for voksne. Jeg føler jeg kan være en god rollemodell for andre. Det hadde vært kjempegøy å bli med på dette, skriver en elev fra sjuendetrinn som har søkt på jobben.

– Jeg ønsker denne stillingen fordi jeg kan mye om spill og apper som både de som er yngre enn meg og de som er eldre enn meg er inne på. Jeg har god oversikt over ord og uttrykk som brukes og hva de betyr. Jeg har lyst til å hjelpe dere voksne på skolen til å lære dette, slik at dere kan forstå hvordan livet på internett kan være for oss, skriver en sjetteklassing i sin søknad.