Kultur- og idrettsutvalget sa nylig enstemmig nei til å kalle opp adkomstveien til nye Framtia barnehage, Luhr skole og boligfelt på Ødegården etter teatergruppa Sheiken, slik rådmannen foreslo.

I stedet for Sheikenveien får den nye veien navnet Skogblomstveien, etter navnet på barnelosjen som ble stiftet i IOGTs forsamlingshus Framtia i 1923 og som fortsatt lever i beste velgående.

Blomstrer stadig

Det er en god løsning, synes tidligere varaordfører Aage Wiik, som de siste åra har gitt ut flere lokalhistoriske bøker og som selv har vært en ildsjel i IOGTs arbeid i Lørenskog gjennom en årrekke.

– Ja, dette ble veldig riktig. Jeg forstår hensikten med Sheikenveien, men jeg tror navnet fort ville bli ubegripelig for innbyggerne som ikke kjenner historien. Skogblomstveien er mye mer representativt, sier Wiik til Romerikes Blad.

Adkomstveien skal blant annet lede til den nye barnehagen på Ødegården, som er oppkalt etter forsamlingshuset til Losje Lørenskogs Fremtid av IOGT, Framtia.

Her ble IOGTs barnelosje Skogblomsten altså stiftet i 1923. Skogblomsten holdt til på Framtia så lenge lokalet eksisterte, og lever stadig i beste velgående.

Senest i november hadde barneteatergruppa, som nå heter Skogblomsten Juba, premiere på forestillingen «Prøysens beste og Trond-Viggos værste».

Bygget på en misforståelse

Rådmannens begrunnelse for å kalle veien Sheikenveien, bygger på at losjens ungdomslag etter krigen dannet teatergruppa Sheiken.

Gruppa viste revyer på Framtia helt til lokalet brant i 1971, og gjenopptok virksomheten på begynnelsen av 90-tallet med flere forestillinger i Lørenskog kultursenter på Triaden.

Ifølge Aage Wiik bygget navnet Sheiken på en misforståelse.

– Det var en som påsto at det var en teatergudinne i Midt-Østen som het Sheiken, og det trodde vi på, dermed ble det slik. Om noen år vil nok dette navnet mer bli forbundet med arabiske sjeiker enn en teatergruppe i Lørenskog, tror Wiik.

Ap og Høyre fikk flertall

Det var Knut Jan Nielsen (Ap) som på vegne av Arbeiderpartiet og Høyre fremmet forslaget om Skogblomstveien, mens Lars R. Jacobsen (LiV) på vegne av LiV, SV og Frp foreslå å kalle veien Skogblomsten.

Skogblomstveien ble vedtatt med seks mot tre stemmer, mens rådmannens forslag om Sheikenveien altså ble enstemmig nedstemt.