– Det ser sånn ut. Vi skal aldri si aldri, men da skal man være så tett på en løsning som overhodet mulig. Vi er snart ved veis ende, det er vi, sa Marianne Hernæs til pressen da hun ankom Näringslivets Hus over en time etter at forhandlingene etter planen skulle starte.

Det begynner å bli uansvarlig å fortsette, sa hun.

– Det er en meget, meget alvorlig situasjon. Vi har vært i mekling i tre-fire uker og i konflikt i over to uker. Vi begynner å nærme oss et tidspunkt hvor jeg som forhandlingsleder må innse at nå kommer vi ikke lenger, sa hun.

Pengene renner ut av selskapet, og SAS-styret kan ikke sitte og se på dette lenger, sa Hernæs videre.

Hun ville ikke si hva som skjer med SAS dersom det ikke blir enighet mandag.

– SAS må vurdere hvilke tiltak vi kan gjøre for å passe på likviditeten, sa hun.

Uverdig

Også den danske pilotlederen Henrik Thyregod mener at det mandag må komme en avklaring på om det blir en løsning eller ikke.

– Dette er uverdig. Jeg synes det er uverdig for SAS å stå i streik lenger enn dette. Det er uverdig for passasjerene og firmaet. Jeg har jobbet i firmaet i 32 år. Jeg elsker SAS. Jeg syns ikke at de kan fortsette sånn her, sa han til pressen på vei inn i Näringslivets Hus i Stockholm.

Bisarr situasjon

Også leder Roger Klokset i Norske SAS-flygeres forening var klar i talen.

– Vi står i en bisarr situasjon. Det er som om naboen din har stjålet huset ditt og krever en veldig høy pris for at du skal få kjøpe det tilbake, og samtidig brenner naboens hus og du skal hjelpe han å slokke det, sa han.

Klokset er klar for å sitte i forhandlinger i flere dager dersom det blir nødvendig.

– Men jeg håper selvfølgelig på en løsning i dag, sa han.

Har ikke gitt opp

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland gjentar at han håper på en løsning.

– Det er min målsetting, og det har jeg ikke gitt opp ennå, sa han.

– Jeg kan ikke kommentere hvor langt vi har kommet. Det eneste jeg kan si, er at det har vært en jevn progresjon i forhandlingene også de siste dagene.

I helgen satt partene i forhandlinger i 33 sammenhengende timer. Ruland tror ikke de kommer til å sitte gjennom den kommende natta.

– Med det døgnet vi hadde, er det lite sannsynlig at de vil sitte gjennom natten. Hvis det bare er litt som gjenstår, så kan det hende. Vi satt i mange og 30 timer, så jeg tror ikke vi gjør det igjen så kort tid etterpå, sier han.

25 områder skal behandles

SAS-pilotenes streik pågår mandag på 15. døgnet, og partene har vært i Stockholm for å forhandle siden onsdag forrige uke.

Ifølge en av de svenske meklerne, Claes Stråth, har det vært fremskritt i forhandlingene i løpet av helga.

– Vi har laget en liste på rundt 25 områder som skal behandles, og mange av dem er nå ferdigbehandlet, sa han til nyhetsbyrået TT.

Han ville ikke si hvor mange områder som gjenstår.

Rundt 900 piloter har streiket siden mandag 4. juli. SAS opplyste i forrige uke at streiken koster selskapet 100–130 millioner svenske kroner per dag.

Mandag er 163 flygninger innstilt.

(©NTB)